[6n2] Pytanie o ABS

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
stanley2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: stanley2000 »

u mnie pomogło banalne rozłacznie i ponowne podłączenie tych złączek od przewodów pod tylną kanapą. od pory gdy to zrobiłem kontrolka ABS juz sie nie zapala.
pozdrawiam!
polo III, 2000r, 1.4MPI AKK (60kM) benz/lpg 8,5-9l/100km gazu
Awatar użytkownika
50pln
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: 50pln »

mi tez sie uspokoilo. blad sie nie pokazuje jak do tej pory.
oi! oi! oi!
k
kruk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kruk »

Mam podobny problem. Rok temu zaczęła mi mrugać kontrolka ABS. Potem coraz częściej aż wreszcie zapaliła się na dobre. Pojechałem do gościa z Vagiem i okazało się że to czujnik z przodu. Kupiłem jakiś tam zamiennik, wymieniłem i pojechałem skasować błąd. Było dobrze jakieś 3 miesiące i od nowa te same objawy. Po konsultacji z mechanikiem kupiłem nowy czujnik tym razem ATE i pojechałem żeby on założył bo pomyslałem że może ja niedelikatnie sie obchodzę. Wymienił czujnik i skasował błąd. Było to tez 3 miesiące temu. Dzisiaj znowu zaczęła świecić kontrolka ABS. I teraz doprowadziło mnie to do szału. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Raczej niemożliwe żeby trafiały mi się takie tandetne czujniki jeden po drugim. Miał ktoś podobny problem? Albo może macie jakieś sugestie gdzie szukać? :niewiem:
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gallus »

[quote=""stanley2000""]u mnie pomogło banalne rozłacznie i ponowne podłączenie tych złączek od przewodów pod tylną kanapą. od pory gdy to zrobiłem kontrolka ABS juz sie nie zapala.
pozdrawiam![/quote]
A możesz bardziej dokładnie objaśnić gdzie dokładnie są czujniki pod tył. kanapą
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""gallus""]A możesz bardziej dokładnie objaśnić gdzie dokładnie są czujniki pod tył. kanapą[/quote]
Nie czujniki, tylko złączki na przewodach idących do czujników przy tylnych kołach. Podnieś siedzisko z tyłu to zobaczysz - są one tuż pod dolną krawędzią oparcia.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Koledzy takie zabiegi w chuchanie czy czyszczenie szmatką to tylko rozwiązania tymczasowe, ja miałem już dosyć migania na blacie i sygnałów dźwiękowych zaraz przy ruszaniu, wymieniłem i jest malyna :agresyw:
kilka porad do rozwiązania tego denerwującego problemu:
1.Diagnoza VAGiem który czujnik masz uwalony, vagcom 3.11 lub polskivag +kabel obd2 kkl
tutaj przykładowa diagnoza dwóch martwych czujników:
Obrazek
2.Następnie kup sobie zamienniki na allegro, około 30 zł za sztukę, te tylnie dowolne a przednie czujki są prawe i lewe także tutaj musisz określić
3.Wymiana wymaga klucza imbusowego 5, odkręcamy śrubkę,
czujnik nie podda się bez walki, najlepiej go zniszczyć i wyjdzie dosyć szybko.
Młotek przecinak śrubokręt itp.
Przed montażem nowego trzeba pilnikiem spiłować trochę rdzę miejsca montażu czujnika bo nie wejdzie.
Zakładasz nowy czujnik podpinasz i cieszysz się deską rozdzielczą bez choinki :grin:

ktoś tam pytał jak wyglądają te czujniki do 6n:
czujnik tył (taki sam na L/P stronę)
Obrazek
czujnik przód (uwaga występuje jako Lewy i Prawy)
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”