Poli nie pali

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Popek
Newbie
Newbie

Poli nie pali

Post autor: Popek »

Witam! Jakieś 3 tygodnie temu Poli podczas jazdy zgasła. Gdy chciałem ją zapalić było samo kręcenie nie zapaliła. Dobrze że stałem na górce bo spóściłem się z niej i wtedy zapaliła (nie od razu). Olałem problem uważając go za jednostkowy przypadek. Jednak wczoraj Poli znów zgasła w czasie jazdy i już nawet nie odpaliła na popych. Gdy przekręcę kluczyk silnik normalnie kręci jak przy zapalaniu jednak nie chce się zapalić! Na dodatek wyładował mi się akumulator (choć kręciłem go tylko parę razy). Akumulator podładowałem dziś w nocy! Wg mnie coś jest z dopływem paliwa, padła pompa paliwa (sprawdzę czy chodzi jak podłącze akumulator), filtr paliwa (ma już ponad 1,5 roku) lub ewentualnie świece do wymiany (chyba nie były nigdy wymieniane ale nie wiem). Miałem kiedyś problem z imo po zapaleniu zaraz gasł, ale
wyczyścłem styki i było ok. Na dodatek wtedy zapalał i po sekundzie gasł, teraz nie zapala wogóle więc myślę że to nie to tylko coś z dopływem paliwa. Proszę o rady! Z góry dzięki!
j
jarek311086
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jarek311086 »

MI JAK KRĘCIŁA a nie odpalała to cewka padła,sprawdź jakąś starą świecą czy bezpośrednio z cewki jest iskra jak nie to 130zł i po kłopocie
Awatar użytkownika
polokolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: polokolo »

mojemu teściowi w ibizie gasł podczas jazdy
wymienił aparat zapłonowy i szafa gra
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Zacznij od uporania sie z akumulatorem.
Może być tak, że podczas kręcenia rozrusznikiem npiecie spada na tyle, że ECU i układy wykonawcze głupieją.
To, że Ci padł - podpowiada, żeby sprawdzić jeszcze układ ładowania.

Jak to nie zda egzaminu, to po kolei:
- Paliwo (jak monowtrysk, to wystarczy otworzyć osłonę filtra i patrzec, czy wtryskuje paliwo)
- Iskra (ja bym podczepił śwecę pod jeden z kabli idących do wkręconych świec)

Daj znać jak poszło.

Cooyon.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
P
Popek
Newbie
Newbie

Pompa słychać że chodzi. Kumpel wyciągnął nasadkę z jednej świecy (tej do której było tylko dojście na szybko) i wsadziliśmy do nasadki jego świecę by sprawdzić czy jest iskra. Iskry nie było.
Przeczyściłem styki kopułki i palca rozdzielacza były bardzo zaśniedziałe (bez efektu).
Jutro sprawdzę kable zapłonowe miernikiem.
Czy i jak można sprawdzić czy prąd przechodzi przez kopułkę i palec?
A może prąd nie idzie jeszcze wcześniej?
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

jak nie ma iskry to albo czujnik halla lub cewka u ojca ostatnio w passacie 92rok iskra była ale dopiera po zaprzestaniu krecenia kluczykiem(passat nie odpalał) nie potrzebnie wymieniłem czujnik halla a jak sie okazało to była kostka stacyjki styki sie wyrobiły:/ heh
j
jarek311086
Mały interesant
Mały interesant

cewka na 90% wymień i powinno grać
P
Popek
Newbie
Newbie

a można jakoś sprawdzić czy cewka jest dobra?
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

Założyć inną od VW. może być od 1.0, 1.4, 1,6 lub od 1.8. najlepiej pożyczyć od kogoś na chwilę.
Das Auto.
j
jarek311086
Mały interesant
Mały interesant

bezpośrednio pod cewkę podłącz kabel od świecy i świece i zobacz czy daje iskre
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

I co? Jaka diagnoza?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”