[6n2] Przednie koło obciera na zakrętach.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
szmydziu
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

[6n2] Przednie koło obciera na zakrętach.

Post autor: szmydziu »

Witam,
moja koleżanka szanowna (już chyba się nawet zarejestrowała na forum) kupiła Polo 6n2 :grin:
Nie muszę mówić, że to ja ją namówiłem ;)
I jest iście dziwny problem z jednym kołem.

Lewe od strony kierowcy jest okej, po obu stronach koła ze spokojem zmieszczę 3 palce, a przy skręcaniu koło nie obciera w żaden sposób o nadkole.

Prawe natomiast stoi bliżej drzwi kierowcy i przy skręcaniu obciera.
Efekt tego jest taki, że pomiędzy kołem, a błotnikiem od strony drzwi wchodzi 1 palec,
a między kołem, a zderzakiem wchodzi cała ręka.

Na rysunku poglądowym przedstawiłem mniej więcej problem (zdjęcie przykładowe z neta)
Przyjmijmy, że :
- linia niebieska- idealny obrys koła
- linia czerwona - odległość koła od elementów nadwozia (czyli z jednej strony ewidentnie odcinek jest kilka razy dłuższy)
- linia zielona - w teorii linia nadkola.

Obrazek

Pytanie na którym elemencie zawieszenia jest to przestawione lub jak ewentualnie to przywrócić do porządku.
Dodam, że auto nie ściąga - idzie wręcz idealnie na prostej.
Podejrzewam, że problem wynika z lekkiego dzwonka ;) Pomóżcie ;P
Obrazek
Obrazek
m
mates86
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

Proponuje pojechać na stację diagnostyczną na sprawdzenie zawieszenia, może jest to wina drążka kierowniczego lub innego elementu albo poważnej kolizji.
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Ja obstawiam:
1 - krzywy lewy wahacz,
2 - lewe mocowanie wózka do budy przesunięte w tył (za mało pociągnięte po "dzwonku)
3 - zgięte lewe ramie wózka (co jest raczej mniej prawdopodobne)
Najlepiej położyć się pod spód i pomierzyć odległości (najlepiej jeszcze przekątnie) pomiedzy głównymi śrubami mocującymi, wózek,wahacze, sworznie, jeśli będzie ok znaczy patrz opcja nr 2

Sprawdź jeszcze czy koła w miarę równo ,ze strony L i P, chowają się w błotniku, obstawiam ze lewe będzie bardziej schowane :D
K
Kuba87
Newbie
Newbie

Post autor: Kuba87 »

Witam podobny problem miałem w swoim Polo, w moim przypadku po zwykłym pomiarze metrówką okazało się że wahacz lewy jest krótszy od prawego o ponad cm. Koło obcierało o nadkole było cofnięte i strasznie pochylone. wymiana wahacza na oryginalny całkowicie rozwiązała problem, dodam że krótszy wahacz który sprawił tyle problemu był firmy HART,
Awatar użytkownika
szmydziu
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: szmydziu »

Dzięki za pomoc koledzy :)

Wahacz już zakupiony. Kuba87 - krótszy był, bo może ktoś przy wymianie włożył wahacz od 6n - są krótsze o ca. 15mm.
Jak przyjdzie to będę walczył z wymianą i dam znać co i jak :)
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”