[9N3] domykanie szyb z pilota

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""qqrydza""]

...i taka mała ciekawostka: u mnie po wyjęciu modułu komfortu szyby dalej da się domykać / otwierać za pomocą kluczyka w zamku ;P więc, w 9N jest za to odpowiedzialny sterownik w drzwiach, a nie komfort[/quote]

No to jest DUŻA ciekawostka. ;)
Nawet nie podejrzewałem, że w drzwiach jest sterownik. :) Zawsze myślałem, że szybami i całym centralnym zamkiem steruje tylko i wyłącznie moduł komfortu, dlatego nigdy nawet nie podejmowałem prób jakichkolwiek po wyjęciu modułu. Byłem pewny, że totalnie nic się nie będzie działo. Myślałem, że do drzwi doprowadzona jest tylko wiązka kabli od modułu komfortu.

Co do procka, ja będę się pisał :) Chętnie wrzuciłbym coś takiego do mojego autka. :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Post autor: qqrydza »

Chłopy :) to może się skrzyknijcie jakoś, kupcie więcej procków i podeślijcie do mnie. Ja zrobie swoje i odeśle do was. U mnie z kasą teraz lipa, bo zakładam CarPC do polówki :grin: także procków nie kupie, już pomijam, że w mojej okolicy brak jest jakiegokolwiek sklepu elektronicznego, więc tyko wysyłka wchodziłaby w gre.
Bez dymu nie ma ognia Obrazek
mój czarnuch
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Zainteresowanych zaprogramowanymi prockami proszę o pw. Zamówię przez allegro z wysyłką do qqrydzy i później roześlemy.
Dzisiaj kupiłem graty do tego układu. Całość zamknie się w 20 zł. ja zaszalałem i kupiłem obudowę więc trochę więcej będzie. Zaraz będę chyba lutował :)
Awatar użytkownika
baton
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: baton »

qqrydza, mam fabryczny alarm i centralny zamek sterowany bezpośrednio z kluczyka. Nie wiedziałem, że są różne rodzaje modułu komfortu. Jeżeli chodzi o podpięcie pod interfejs będę musiał się zorientować gdzie w regionie będę mógł to zrobić. Swoją drogą na co komu taki moduł komfortu w którym jest to domykanie szyb jeżeli działa tylko wkładając kluczyk do zamka ? Przeciez skoro mam fabryczny alarm i centralkę, to nie wkładam kluczyka do zamka ;p
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Za domykanie szyb w 6N2 tez odpowiada sterownik/silniczek szyby, nie modul komfortu. Ale tenze modul trzeba przeprogramowac aby wysylal sygnal na domkniecie po nacisnieciu pilota, gdyz centralny i alarm jest obslugiwany poprzez modul komfortu.
qqrydza w 6N2 nie wiem dokladnie, ale bodajze w nim jest inaczej sterowanie niz w 9n itp.
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Panie i Panowie, kto jest chętny za zaprogramowany procek proszę o PW. Będę zamawiał na allegro z przesyłką do qqrydzy.

http://allegro.pl/attiny13a-attiny-13a- ... 88549.html

Procek ma cenę jak powyżej czyli 3,7 zł plus przesyłka. Koszt przesyłki jest jeden niezależnie od ilości. Będzie powiedzmy to koło 5 zł za procek plus pieniądze dla qqrydzy za przesyłkę zwrotną. Na chętnych czekam do jutra. Jesli ktoś się nie zdecyduje to
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

baton jeśli masz fabryczny centralny i alarm, a poprzez zmianę ustawień komfortu nie bedziesz w stanie zrobić domykania, to możesz założyć taki moduł, ale...tak jak piszę Marianoo w 6n2 może być inna logika sterowania zamykaniem / otwieraniem, co może wymagać zmiany układu, programu, albo jednego i drugiego. Tak więc, najpierw sprawdz czy nie można przekodować modułu, jeśli nie masz interfejsu, to....kup sobie go, bo naprawdę Ci się przyda póżniej do ewentualnej diagnozy. Jeśli nic nie wskórasz, bedziesz musiał zdjąć tapicerke drzwi i dowiedzieć się jak odbywa się sterowanie.

A dlaczego tak jest, że nie działa z kluczyka, mimo centralnego i pilota, nie wiem, takie myślenie szpeców w VW :D
Choć, gdzieś mi się obiło o uszy, że nie wolno mieć domykania w Polsce (?) Chodziło o bezpieczeństwo dzieci z tego co pamietam :blush2:

jhosef napisałem jeszcze na forum klubu ibizy, może ktoś się jeszcze znajdzie.
mój czarnuch
Awatar użytkownika
Marianoo

Post autor: Marianoo »

Wolniejsza chwila pogrzebie, bo gdzies mialem rozpiske przewodow wychodzacych ze sterownika szyb w 6N2. O ile pamietam to tam sygnal domykania jest brany z kluczyka, tj wtyczki zamka i po przekreceniu kluczyka i przytrzymaniu 3sek, napiecie z tegoz kluczyka uruchamia domykanie. Piny 2, 6 i 9 jak pamietam ida do zamka.
Musial by ktos z miernikiem wybadac sygnaly jakie i kiedy leca to uklad tez na domykanie dalo by sie pewnie zrobic:)
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
baton
Mały interesant
Mały interesant

Właśnie zamówiłem interfejs + kabel do swojego auta. Zobaczymy czy coś uda się zdziałać za pomocą programu. Jeżeli nie, trzeba będzie szukać innego sposobu, aby mieć to domykanie szyb z kluczyka.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Taaa daaam:
Niby mała rzecz a cieszy.
http://www.youtube.com/watch?v=59LT7t_uuJs

Zatrzymanie otwierania przeze mnie aby pokazać, że to też działa.

Obrazek
Awatar użytkownika
baton
Mały interesant
Mały interesant

I tak to powinno działać, bez konieczności wkładania kluczyka do zamka. Też tak chcę ;p
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

jhosef szacun, zrobiłeś to lepiej ode mnie :D
mój czarnuch
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Szacun to dla Ciebie :)

Z reszta i tak nie ma zdjęcia wnętrza. Tam już tak różowo nie jest :)
Ale musiałem powalczyć z tymi ścieżkami wyznaczonymi na płytce bo nie mieli takich bez.
Wymagało to ode mnie większego przemyślenia aby nie ciąć za dużo ścieżek.
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Zgadza się, płytki wiercone [bez ścieżek] lepiej się sprawdzają to takich "szybkich" projektów. Można wtedy zrobić o wiele mniejsza płytkę.
Ważne, że wszystko działa, jak masz zabezpieczenie w postaci bezpiecznika, to nie masz sie czego obawiać.

To co, czekamy aż reszta kolegów, do których wysłałem procki, pochwali się swoimi latającymi szybkami :D
mój czarnuch
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Bezpiecznik topikowy wlutowałem w płytkę. Układ więc zabezpieczony :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”