[6N2] Dokładka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] Dokładka

Post autor: DJ Piotr »

Witam! Mam pytania dotyczące wymiany dokładki seryjnej na tą z GTI do Polo 6n2.

A mianowicie-czy dokładka seryjna jest zamocowana śrubami? Ile ich jest? Czy dokładka GTI ma ich tyle samo czy trzeba wiercić nowe otwory na śruby?

Pytam, ponieważ zależy mi na zamówieniu i zamontowaniu "hokeja", ale tylko jeśli można go zdemontować w razie potrzeby.
Średnio raz w miesiącu wybieram się na weekend w góry, gdzie wjazd do bramy jest tak stromy, że aktualnie
od dolnej części zderzaka zostaje miejsca na 1cm do ziemi (samochód lekko obniżony). Boję się o zahaczenie i porysowanie nowej dokładki, dlatego zależy mi o wszystkim na temat jej montażu i demontażu.

Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Przeczytałem na forum, że Polówki z felgami 14-calowymi były wyposażone dodatkowo
w większe progi w porównaniu do tych ze stalowymi 13stkami. Wiadomo, że do większych progów dokładka GTI optycznie pasuje jak ulał. Dlatego ciekawi mnie Wasza opinia na temat tejże dokładki zamontowanej do Polówki z mniejszymi progami seryjnymi (czyli takimi jakie posiada moje Polo)-czy wizualnie nie będzie razić to, że "hokej" jest minimalnie niższy od progów? Wprawdzie widziałem już na forum zdjęcia właśnie w takiej kombinacji, ale nie było opinii na ten temat.

Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam!
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Śmiało można montować - dokładkę i tak widać tylko od przodu. A co do montażu to starą demontujesz, przykręcasz nową. Nic nie trzeba dowiercać z tego co kojarzę. Zresztą i tak nie ma to znaczenia, bo to plastik, więc wkręty wchodzą bez wiercenia - mocno po prostu dociskasz śrubokręt i tyle.

No i jak śmigasz gdzieś w góry możesz zdemontować ją czasowo i wrzucić starą, żeby jakoś to wyglądało :)
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

ludzie, ale odpowiadajmy rzeczowo, a nie w stylu "chyba tak, chyba nie"...dokładka, zwykła jak i ta z GTI, jest montowana w formie zaczepów/zatrzasków, nie wiem dokładnie jak to nazwać, w zderzaku są poziome dziury, a na dokładce wystają takie właśnie zatrzaski, które mają szerszy koniec co powoduje ich zblokowanie na zderzaku...to tak ogólnikowo można wytłumaczyć :)
co do montażu i demontażu to nie jest wcale takie hop siup, i jeżeli miałbyś ją co jakiś czas demontować i zakładać starą to ja bym się w to nie bawił, ponieważ te zatrzaski trzymają dosyć mocno, jakbyś na siłę ciągnął to raz, że zderzak by się poddawał, to mógłbyś połamać te zaczepy, jeżeli chciałbyś to zrobić od środka wypychając te zatrzaski, to musiałbyś nurkować za każdym razem pod auto :) podnieś sobie przód auta i obejrzyj jak to jest zrobione :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: DJ Piotr »

Panowie, dzięki wielkie za pomoc! Jestem w trakcie gromadzenia kilku dodatków do 6n2, które mam w planie zamontować po zimie, gdyż na razie jestem świeżo po operacji barku i nie mam sprawnej lewej ręki, przez co nie mogę ani jeździć samochodem, ani przy nim grzebać :( Więc na razie wstrzymam się z zakupem-gdy wrócę do zdrowia, to sam sprawdzę jak zdejmuje się seryjną dokładkę i czy będzie opłacało się bawić w montaże i demontaże. Pozdrawiam gorąco! :)
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: zxxck »

Przeszperałem troszkę forum i nie znalazłem nic konkretnego co by mi pomogło ;/ Pytanie moje brzmi :P Jaka dokładka spasuje jeszcze do polo 6n2 oprócz ori i gti :) czytałem coś tam jeszcze że podobno z seata cordoby ale może ktoś wypowie się na ten temat :)
F
Filipovic
Swój
Swój

Post autor: Filipovic »

Jak chcesz, żeby to wyglądało to tylko gti, chłopaki montują vr-owskie z Golfa 3 ale to z pupsztala wygląda. Nie wiem jak z seatem nie widziałem jeszcze takowych w 6n2.

Wejdź w ogłoszenia aleedrogo itd. Ostatnio Adrian wystawił link do ogłoszenia ze zderzakiem do 6n2 właśnie z dokładką + środkową kratką gti za 200zl, patrząc na to, że w aso sama kratka kosztuje +180 myślę, że to dobry dill. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pytania dotyczące stylingu”