[86c2f] 1.4D na ciepłym długo grzeje świece

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
prezesso
Raczkujący
Raczkujący

[86c2f] 1.4D na ciepłym długo grzeje świece

Post autor: prezesso »

Witajcie!

Mam pytanko nt. 1.4D oznaczenie 1W w polo 86c2f. Czy świece grzeją tak samo długo niezależnie od temp. silnika?
Zauważyłem, że czy ciepły, czy zimny tak samo długo trzeba czekać na zgaśnięcie kontrolka świec. Często nie czekam do końca, tylko odpalam - wiem, że wtedy rozrusznik zakręci wolniej, bo dodatkowo grzane są świece, ale zawsze pali na dotyk.
Nawet wymieniłem czujnik temp., a świece grzeją tak samo długo; przekaźnik świec żarowych też wymieniony na nowy ... o co kaman?
Już myślałem zrobić dodatkowy wyłącznik, aby samemu móc wyłączać grzanie świec ...

W króćcu wody są dwa 2-pinowe czujniki. Jeden jak odłączę to opada wskazówka temp. na zegarze - czyli jest od wskazań temp. na desce. Drugi ( wg mnie ) steruje długością grzania świec - tak przynajmniej mi się wydaje ... - wymieniłem go na jakiś nowy zamiennik - bez różnicy, tak samo długo grzeje świece.

Może to inny czujnik odpowiada za czas grzania świec ... ?

W wolnej chwili pomierzę czas grzania świec na zimnym silniku i na rozgrzanym.
Obrazek
Awatar użytkownika
prezesso
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: prezesso »

Już naprawiłem - przeciąłem kabel zasilający cewkę przekaźnika, przedłużyłem przewody i przeciągnąłem do kabiny, założyłem przełącznik 0/1. Włączam stacyjkę, włączam na 5s przełącznik, potem wyłączam i odpalam.

Przypomnę - nawet po wymianie czujnika świece grzały ciepły/zimny ( bez różnicy ) przeszło 30 sekund.
Obrazek
m
majorr92
Newbie
Newbie

Post autor: majorr92 »

Ja też miałem taki problem ale u mnie były złe świece żarowe założone, teraz mam takie jak powinny być i wszystko jest ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”