Wszystko o: Hamulce

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
marcintju
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcintju »

a czy nie podejdą tarcze wentylowane do seryjnych zacisków?
p
pol1.8t
Newbie
Newbie

Post autor: pol1.8t »

dobre sa 280 mm z golfa vr6 :grin: , staje deba
Awatar użytkownika
dru8d
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dru8d »

Chciałem się dowiedzieć czy nie ma problemu z montażem takiego zestawu do felgi 13''. Dodatkowo chciałem się zapytać o bezpieczeństwo kupowania używanych zacisków od golfa 2 - ze względu na cenę. Czy zaciski są raczej bezawaryjne? Zestaw nowych to dosyć spory wydatek, najtańsze kosztują blisko 500 zł za 2 szt., doliczając jeszcze dwie nowe tarcze to prawie 1/3 ceny całego samochodu :grin:
Ostatnio zmieniony 16 lip 2009, 9:54 przez dru8d, łącznie zmieniany 1 raz.
VW Polo Fox Style 86C/2F (Steilheck), rocznik: 1994, silnik 1.05i, kolor: Classic Green Perl LC6U, audio: Pioneer DEH-4000 UB ( 2 + sub)
p
pol1.8t
Newbie
Newbie

Post autor: pol1.8t »

[quote=""dru8d""]

Chciałem się dowiedzieć czy nie ma problemu z montażem takiego zestawu do felgi 13''.[/quote]

felga 15 najmniej :grin:
Awatar użytkownika
dru8d
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dru8d »

[quote=""pol1.8t""][quote=""dru8d""]

Chciałem się dowiedzieć czy nie ma problemu z montażem takiego zestawu do felgi 13''.[/quote]

felga 15 najmniej :grin:[/quote]

A jakie wejdą największe tarcze do 13? 239? 256?
VW Polo Fox Style 86C/2F (Steilheck), rocznik: 1994, silnik 1.05i, kolor: Classic Green Perl LC6U, audio: Pioneer DEH-4000 UB ( 2 + sub)
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

239
Obrazek
Awatar użytkownika
Banan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Banan »

Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Czy to normalne, ze zewnetrzny klocek jest prawie caly zjechany, a wewnetrzny dosłownie jak nowy?
Klocki zalożone rok temu wraz z nowymi tarczami. Wszystko od ATE.

Dzis zalozylem blaszke od klocków, bo mi jakis czas temu spadła i zauwazylem taka dziwna przypadłość.
Przy okazji zapowietrzyłem sobie układ hamulcowy, bo mi wyjechał caly "smok" czyli ten tłoczek.
//
Wiec i drugie pytanie, jak odpowietrzyć uklad jesli mam zapieczony zaworek i objechaną nakrętke/śrube [nie wiem czy to sruba czy nakrętka ;)].

Czy zaworek powinno sie wymieniac przy każdorazowej wymianie tarcz/klocków?

Ostatni raz robie coś sam przy samochodzie jesli chodzi o sprawy mechaniczne... Pozbawilem się samochodu. Hamulce ledwo hamują :banghead:
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zaworka niekoniecznie się wymienia przy zmianie klocków, no chyba że coś urwiesz albo jest przekręcony i nie nadaje się do niczego.
Odpowietrza się hamulce w 2 osoby, przy okazji jeśli nie wymieniałeś płynu ze 2 lata to lepiej zmień sobie płyn na nowy nie jest koszt duży a masz 2w1 zrobione.
Zaczynając od przodu popuszczasz zaworek upustowy a druga osoba pompuje hamulec na max daje ci znak że jest już hamulec twardy następnie ty odkręcasz kluczyk chyba 6 albo większy i popuszczasz płyn do naczynia przy pomocy przezroczystej rurki założonej na zaworek, widzisz dokładnie czy bąbelki idą i w ten sposób nie zapowietrzysz hamulca.
Jeśli ten zaworek jest już zjechany to warto go wymienić na nowy uważając przy tym żeby nie przekręcić gwintu.
Pompowanie/upust robisz ze 6-7 razy upewniając się że nie ma już bąbelków i zamykasz zawór.
Aby usprawnić zmianę płynu i oszczędzić nowego można też wyssać ze zbiorniczka strzykawką prawie cały płyn, w ten sposób starczy 0,5 L płynu na cały układ.
Tę samą procedurę robisz przy reszcie kół i tyle.Prowadnice tłoczków można nasmarować smarem grafitowym.
Hamulce powinny lepiej działać.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Płyn hamulcowy ma rok.
Ja wiem jak odpowietrzyć, w sensie znam procedurę co i jak.
Ja po prostu mam zjechany zaworek i nie wiem w jaki sposob go odkręcic...
U mnie do zaworka pasuje klucz 11, a raczej pasowałby gdyby nie zjechana nakretka :(
Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

aby wykręcić zaworek spróbuj go pilniczkiem potraktować, chodzi o to że masz z tej objechanej śruby zrobić pod klucz mniejszy od 11, czyli 10,9,8... oczywiście trzeba będzie coś tam wkręcić jak uda się wykręcić.
Istneje jednak taka wiarygodność że zaworek rozdwoi się i część zostanie w hamulcach, drugi w rękach, wtedy tylko wiertarka :(
Awatar użytkownika
tomaloski
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tomaloski »

Co do nierównomiernego zużycia klocków, z zaciskiem wszystko jest w porządku? może nie do końca odbija i klocek trze o tarczę?
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Crazy jutro oddam samochod do mechanika, niech się bawi. Ja wczoraj stracilem kupe czasu, kupe nerwów i wyszła z tego kupa niczego.
Bo ja mi coś jeszcze pojdzie, to nawet do mechanika nie dojade. A że mam w poblizu osiedla, to sie pomalutku doturlam na miejsce.

tomaloski wydaje mi sie, że to wlasnie bedzie przyczyna, bo ten zjechany klocek nie ma w ogole luzu. Musialem go młotkiem na miejsce wbijać... a tak chyba nie wygląda zakładanie klocków.

Czeka mnie wymiana klocków [bo jeden klocek juz się konczy, mimo że reszta jak nowa], tarcz [bo biją okrutnie] i zaworów [bo stare i zapieczone]. I pomyśleć, ze rok temu mialem zakładane nowe tarcze i nowe klocki... i jak tu oszczędzać...
Obrazek
Awatar użytkownika
tomaloski
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tomaloski »

Ralph jeśli można spytać, jakich firm planujesz zamontować klocki i tarcze? Bo, ja też rok temu wymieniałem tarcze i klocki, ale tarcze (Brembo) już prawie zużyte... zaś klocki grubość prawie jak nowe (TRW), paradoks całkowity gdyż niecałe 10 tys kilometrów przejechałem od wymiany bez szaleństw a tarcze zużyte... Czy to ja nie umiem hamować? Czy to za "ostry" klocek? Czy po prostu Brembo robi buble?
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

No wiec tak. Tym razem podziękuje firmie ATE i ich nie wezme.
Odrzucam również Brembo ze względu na niezbyt ciekawe opinie.

Celuje za to w tarcze TRW [61 zl sztuka] lub TEXTAR [70 zl sztuka] oraz klocki firmy TEXTAR [114 zl komplet].

Ceny na podstawie intercars czyli na pewno da sie taniej nabyć.

U mnie od wymiany tez wlasnie jest tylko 10 tys. km zrobione...
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”