za 3tysiące moję polo dobije do 180tys, więc będe wymieniał rozrząd i oprócz tego chciałbym zrobić taki generalny przegląd i mam do was takie pytania- na co patrzeć i co mogę wymienić, żeby autko jak najdłużej jezdziło bez usterek?
Polo mam już 2 rok (w sierpniiu przybije 2 lata), kupiłem je z przebiegiem około 119tys, od razu wymieniłem rozrząd, olej, płyny. Poźniej już starałem się wymieniać wszystko na czas tj co 15tyś olej, filtr powietrza, filtr oleju, filtra paliwa, filtr kabinowy. W zeszłą zime wymieniałem hamulce wraz z płynem i płyn chłodniczy. Od kupna nie ruszałem świec, bo autko czy śnieg, słońce czy deszcz paliło bez problemu, a czytałem, że powinno się zmieniać co 40tys, więc na pierwszy ogień z rozrządem pojdą świece. Co do zawieszenia, to zdążyłem rok temu wymienić oba łożyska z przodu, bo się posypały, oba sworznie i tuleje z przodu. Byłem też na stacji diagnostycznej zapytać czy amory do wymiany, ale pan diagnosta powiedział, że są jak nowe i nie trzeba ich ruszać. Tydzień temu byłem na wymianie oleju i wszystkich filtrów. Jeżdże dosyć dużo po trasie, żadziej w mieście. Gdzies mi się obiło, że płyn w skrzyni też się wymienia, ale nie wiem jak zdiagnozować czy to konieczne? Wspomaganie też działa bez problemu, tak mi się przynajmniej wydaje. Mam nadzieje, że coś podpowiecie. :write: