[6N] Duży przegląd, co wymienić?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
carolus111
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Duży przegląd, co wymienić?

Post autor: carolus111 »

za 3tysiące moję polo dobije do 180tys, więc będe wymieniał rozrząd i oprócz tego chciałbym zrobić taki generalny przegląd i mam do was takie pytania- na co patrzeć i co mogę wymienić, żeby autko jak najdłużej jezdziło bez usterek?

Polo mam już 2 rok (w sierpniiu przybije 2 lata), kupiłem je z przebiegiem około 119tys, od razu wymieniłem rozrząd, olej, płyny. Poźniej już starałem się wymieniać wszystko na czas tj co 15tyś olej, filtr powietrza, filtr oleju, filtra paliwa, filtr kabinowy. W zeszłą zime wymieniałem hamulce wraz z płynem i płyn chłodniczy. Od kupna nie ruszałem świec, bo autko czy śnieg, słońce czy deszcz paliło bez problemu, a czytałem, że powinno się zmieniać co 40tys, więc na pierwszy ogień z rozrządem pojdą świece. Co do zawieszenia, to zdążyłem rok temu wymienić oba łożyska z przodu, bo się posypały, oba sworznie i tuleje z przodu. Byłem też na stacji diagnostycznej zapytać czy amory do wymiany, ale pan diagnosta powiedział, że są jak nowe i nie trzeba ich ruszać. Tydzień temu byłem na wymianie oleju i wszystkich filtrów. Jeżdże dosyć dużo po trasie, żadziej w mieście. Gdzies mi się obiło, że płyn w skrzyni też się wymienia, ale nie wiem jak zdiagnozować czy to konieczne? Wspomaganie też działa bez problemu, tak mi się przynajmniej wydaje. Mam nadzieje, że coś podpowiecie. :write:
Awatar użytkownika
Bielo
Swój
Swój

Post autor: Bielo »

hmm... generalnie jak pojedziesz na przegląd to tam powinno wyjść co jest do wymiany, nie płyn tylko olej w skrzyni ;) generalnie jak skrzynia nie hałasuje, nie wyje, nie huczy, biegi wchodzą bez zgrzytów to znak, że jest ok, no chyba że dla świętego spokoju chcesz wymienić olej tak zapobiegawczo. Jak będziesz wymieniał rozrząd to i pompę wody, przy okazji zobacz czy chłodniczy nie ucieka i też możesz zlać stary i wymienić na nowy (ori VW to G12). Pisałeś o świecach to i kable WN możesz dać nowe przy okazji :)
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

warto olej w skrzyni zmienic bo są one w polo bardzo delikatne, także zalewasz standardowo olej 75W90 gl-4.
olej 80W90 jest trochę za gęsty i w zimie potrafi zamienic się w gęsty żel co utrudnia zmianę biegów,
75W80 w trakcie testów ale spisuje się świetnie póki co,
Do tego co kolega napisał warto też kopułkę wymienic bo szybko się ona zużywa.
do tego pokusiłbym się o wymianę płynu hydraulicznego wspomagania, płyn o kodzie 6162 febi coś w ten deseń.
Warto też poprawic punkty masowe przy silniku czyli odkręcic i przeczyścic kable masowe, sprawdzic bezpieczniki czy niezaśniedziałe lub je z miejsca wymienic.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”