Witam proszę o poradę. Raz po raz auto nie chce odpalić, tzn. kręcę jakieś 3-6 sek. auto łapie puszcza niebieskawy dym, spadają mu obroty i gaśnie. I tak 2-3 razy. przy kolejnym razie auto odpala i wchodzi na chwilę na wysokie obroty ale nie spadają mu do normalnej wartości ok.800-900/min tylko zostają na poziomie 1000/min. Dodam, że czasami dzieję się tak na zimnym silniku po nocy a czasami na rozgrzanym. Proszę o poradę. Druga sparawa to po odpaleniu na zimnym silniku auto klekocze trochę jak diesel i tak jakby nierówno chodził silnik choć obrotomierz nie pływa. Czasami też po odpaleniu na zimno auto nie wkręca się na obroty jak kiedyś do ok.1100-1200/min tylko do wartości ok1000/min. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Jeżeli pali ci już na niebiesko to znaczy że spala olej ,a co za tym idzie brak kompresji w silniku czyli puszcza na pierścieniach. Klekocze bo głowica jest już do dupy albo pompa olejowa nie daje odpowiedniego ciśnienia lub co bardziej prawdopodobne sworznie na tłokach mają luzy.Co do obrotów to silnik krokowy, nie wiem jaki masz silnik jaka pojemność i czy to mono czy wielopunktowy. Ja też tak miałem ,czasem radą na to jest wyciągnięcie klem i zetknięciu je razem na 10sec resetuje to komputer.
[quote=""Katoo""]Jeżeli pali ci już na niebiesko to znaczy że spala olej ,a co za tym idzie brak kompresji w silniku czyli puszcza na pierścieniach. Klekocze bo głowica jest już do dupy albo pompa olejowa nie daje odpowiedniego ciśnienia lub co bardziej prawdopodobne sworznie na tłokach mają luzy.Co do obrotów to silnik krokowy, nie wiem jaki masz silnik jaka pojemność i czy to mono czy wielopunktowy. Ja też tak miałem ,czasem radą na to jest wyciągnięcie klem i zetknięciu je razem na 10sec resetuje to komputer.[/quote]
Ok, silnik 1.4 16v 55kw ahw. co zrobiłeś, wymieniłeś pierścienie czy coś innego. Byłem na komputerze i wszystko ok. Pokazał sondę lambdę i czujnik temp. silnika więc wykasowaliśmy to i zaadoptowaliśmy na nowo i już nie wyświetliło nic. Jakaś rada poza resetem kompa? Pozdro...
Możesz mieć uszczelkę pod głowicą też walniętą i dostaje ci się olej bo ewidentnie jak mówisz ze kopci na niebiesko to spala olej. Ja narazie u siebie nic nie działam odkładam kaske.
Witam,
Klekotanie po odpaleniu silnika w samochodzie, który stał dłuższy czas może być normalną sprawą. Jeśli po chwili ustaje to jest moim zdaniem wszystko ok. Wg mnie jeśli puszcza dymek, po tym jak próbowałeś już 3 razy odpalić auto bez żadnych rezultatów, a w normalnych warunkach nic się nie dzieję, to przyczyną może być zbyt duża ilość mieszanki w cylindrach. Mówiłeś że wyskoczył błąd od czujnika temp. Jak masz możliwość podpięcia komputera sprawdź jakie wartości wskazuje ten czujnik. Jeśli silnik będzie nagrzany do temp. pracy a wartość temp. wg vag'a będzie zaniżona to wiesz co dalej zrobić. W innym przypadku mogą występować usterki jakie wymienił Katoo, chociaż to mało prawdopodobne.
Pozdrawiam