Osiągi 1.4 60KM

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Panowie jaki cel bym miał w tym zeby bajki opowiadac? To zupełnie nie tak, poprostu dziwią mnie takie osiągi w seryjnym aucie i chcialbym wiedziec skad to sie bierze. Propo kołka został on delikatnie skrócony ok 4 mm i wiem o czym mowisz bo jest zostawiony luz.

Inna kwestia Golf jak pisałem był na 17" i własciciel mowił ze na mniejszych sie lepiej zbiera (rzecz jasna). Ja nie twierdze ze moje auto jest szybsze, bo nie jest, ale powalczyc moge i tez raz sie udało. Propo kierowcy jechanie obok na 2 biegu i wduszenie pedału do konca to chyba nie żadna filozofia a zdziwienie polegało na tym ze nie bylo widac tych 125KM Golfa. Rożnica wyniosła poł długosci auta na korzysc wiekszego brata Poli.

I jeszcze jedna kwestia a mianowicie pomiar wykonany dzis 11.36s do 100km/h.
Jaki mial bym cel panowie zeby sciemniac? Co by mi to dało? Nic, poprostu nic, pisze tak jak jest.
Niedowiarków zapraszam na pw (filmiki) lub jesli ktos jest z okolic niech wpadnie.
To zaden problem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Dziś byłem w Ostrowie to mogłem wpaść odwiedzić kolegę. Wczoraj jechałem 6n2 z silnikiem 1.4 16V 75KM i szału nie ma..
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""TranceMorpher""]Panowie jaki cel bym miał w tym zeby bajki opowiadac? To zupełnie nie tak, poprostu dziwią mnie takie osiągi w seryjnym aucie i chcialbym wiedziec skad to sie bierze. Propo kołka został on delikatnie skrócony ok 4 mm i wiem o czym mowisz bo jest zostawiony luz.
[/quote]

Wszyscy się dziwą jak to się mogło stać z takiej to racji, że zwiększyłeś zakres ruchu pedała gazu ale przecież przepustnicy z w pełni otwartego położenia nie da się bardziej otworzyć, czy wg Ciebie da się? może miałeś luz na lince gazu i teraz dopiero przepustnica jest w pełni otwarta?
kapiszi? :vinsent: :grin:

Co do tematu...60KM pozwala na dynamiczniejsze poruszanie się po mieście ale jakiś demon to nie jest.
[quote=""TranceMorpher""]11.36s do 100km/h[/quote]
Jeżeli to prawda to masz najlepiej przyspieszające 60KM w klubie :grin:
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Co do przepustnicy, to zgadzam się ostatnio czyściłem przy wciśniętym na maksa pedale gazu przepustnica się otwiera na maksa tzn. przesłona dyszy jest pionowo i inaczej nie da się zrobić i polepszyć, tak jak wyżej kolega napisał można urwać linkę gazu przez nieumiejętne jej skrócenie, po to jest ogranicznik na podłodze żeby jej nie zerwać.
BTW Może zapodaj jakiś filmik na youtube ze swoją polą i kamerką skierowaną na zegary każdy obliczy sobie te 11 sekund?
trudno mi uwierzyć aż takie przyspieszenie no może ze wzniesienia ale też trudno :D
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Panowie zrozumcie ze przepustnica sie u mnie do pionu nie otwierała, teraz sie juz otwiera. Zostawilem także delikatny luz zeby nie zerwac linki tak jak piszecie. Wszystko jest w ok. Ja nigdy nie twierdzilem ze to jest demon predkosci czy przyspieszenia ale jak na swoje 60KM to mysle ze autko zbiera sie dobrze.
Filmiki zapodam jak wróce do domu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""TranceMorpher""]Panowie zrozumcie ze przepustnica sie u mnie do pionu nie otwierała, teraz sie juz otwiera.[/quote]
Rzeczywiście - pisałeś o tym :crazy: niedoczytałem... :cool:
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Panowie tak jak obiecywałem 2 filmiki
VWPolo1- był wykonany w poprzednim sezonie (przepustnica nie była pionowo) wtedy auto stało jeszcze na zimówkach Kormoran(spozniłem sie ze zmianą :P)
VWPolo2- w ubiegła Niedziele (otwarcie przepustnicy całkowite) i tu juz wiekowa i slizgająca sie opona Michelin Energy MXT

Zobaczycie to na filmiku bo widac ze na zimówkach auto na 1 biegu zerwało sie lepiej niz na Michelinach o 0.2s

Teraz troche obliczen, bo nie mam nic do ukrycia
Film krecony aparatem Olympus C-310, niestety bez dzwieku, bo aparat takiej opcji nie posiada.
Aparat zgrywa filmy do formatu .mov wiec zamieszczam oryginał i konwersje do .avi.
15kl/sek czyli jedna klatka to czas 0.06666666666667 ja przyjmowalem 0.0667 w obliczeniach.
Oto one dla filmu VWPolo2:
start to 7.26 sekunda filmu
40km/h osiągniete w 9.93 sekundzie filmu ---> czyli 2.67 do 40km/h
80km/k osiągniete w 15.00 sekundzie filmu ---> czyli 7.74 do 80km/h
100km/h osiągniete w 18.60 sekundzie filmu ---> czyli 11.34 do 100km/h

Dla filmu 1 rozpisalem sie na 1 stronie tego tematu.

http://www.speedyshare.com/496628417.html

Pozdrawiam :grin:

PS. Jakbym mierzył osiągi auta z górki to chyba bym byl niepowazny.
Jesli to Was dalej nie przekonuje to zapraszam.
Awatar użytkownika
Bart.
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bart. »

no niby tak wychodzi z tego drugiego filmika... nawet jak bedzie 12 to juz jest BARDZO dobry wynik :thumbsup:
mam taki sam silnik i jestm ciekaw ile moj by sie zbieral - moze kiedys to sprawdze. :wave:
ObrazekObrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gti21
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: gti21 »

i tak nie wierze w to wszystko wyżej opisane, wiem bo od 3 lat jeżdze polo 1.4
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

szkoda że bez dźwięku filmik, z dzwiękiem możnaby było tak na czysto określić kiedy ruszyłeś niby obrotomierz startuje wcześnie ale ty puszczasz sprzęgło przy 2500 po czym gazujesz na max, startujesz z piskiem opon mi się zdaje co?
ładnie dałeś po obrotkach poli i skrzyni.... :skull:
Prędkościomierz dziwnie chodzi, nagle wpada na 20 km/h i leci dalej to normalne???
Zrób może filmik jakimś telefonem żeby był z dzwiękiem. Żeby było to żetelne i nikt się już nie czepiał to pasowało by też określić teren i go też nagrać, bo z tego co pamiętam to pola fajnie przyśpiesza ze wzniesienia.... :thumbsup:
a nikt tu z nas nie widział skąd startujesz także nagranie jest mało miarodajne.
Ładnie ci kręci ta pola, normalnie jak 16V :eek:
Jak ci się będzie nudzić to nakręć filmik jeszcze raz.
WOW :good:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Ja jeżdze tym autem juz 8 lat bo od tylu mam prawko (sprowadzone w 2000r, 30tys przebiegu) i nie musze nikomu nic udowadniac, jak ktos nie wierzy to juz jego sprawa. Ja moge na głowie stanać, a niektórzy i tak nie uwierzą... Mi osobiscie wcale na tym nie zalezy, chcialem poprostu skorzystac z okazji, ze załozono taki temat i dowiedziec sie skad takie osiągi i jedyne czego sie dowiedzialem to to ze wszystkim naraz sie dobrze nie zrobi, trudno liczyłem na polemike w innym rodzaju.

Na oponkach Michelin Energy MXT co bym nie robił to bedzie start z piskiem, chcialem zeby jak najmniej opona sie slizgała (tak jak to widac na 1 filmie) no ale opony juz nie pierwszej mlodosci, tak samo sprzegło bylo puszczane w momencie gdy silnik osiąga max moment obrotowy. No i oczywiscie nie pozwoliłem zeby doszło do odciecia. Predkosciomierz pokazuje predkosc z jaką krecą sie opony (155/70/r13) wiec cisnie do 20km/h bo opony nie miały przyczepnosci, pozniej juz cos tam złapały, ale tez nie tak do konca (lesna droga) wiec idzie dalej. Las znajduje sie w Ostrowie Wielkoposkim przed wylotem na Kalisz zycze powodzenia w znalezieniu tam wzniesienia. Ja mieszkam jakies 700m obok.

Niestety nie posiadam aparatu z mozliwoscią nagrywania z dzwiekiem. Propo wkrecania na obroty to wg mnie takze przyjemnie sie wkreca, szczegolnie 1 i 2 bieg. Nie mialem mozliwosci jechania innym Polo jako kierowca wiec nie wiem jak mają inne egzemplarze, dlatego chciałem sie dowiedziec co i jak.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
gti21
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: gti21 »

po filmikach widac że wkręca się jak 1.6 75Km lub jakaś 16v, juz sam nie wiem co myślec
.
...ADAM...
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ...ADAM... »

1,4 to potęga jak widać:D teraz nie straszne mi oplowskie gsi:D
Awatar użytkownika
MarszaL
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: MarszaL »

jak bede miał czas to nagram filmik i was przekonam że da rade 1.4 w 12sec do setki :D tylko trzeba go przycisnąć lepiej :D
.
...ADAM...
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ...ADAM... »

Mam nadzieję że się da w 12 sek, mam też fieste xr2i to spokojnie 8sek do 100 ma na lightcie bawarki conajmniej 1.8 na światłach objeżdża, nawet przełączona na gaz:D ale pola to nie ma z nią najmniejszych szans:D ale sądzę że pola 60 KM miałaby szansę z grande punto mojej siostry też 1.4 chyba 90 KM bo jakoś lepiej się zbiera muszę to sprawdzić:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”