pytanie do posiadaczy polo na LPG

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
marbino86
Raczkujący
Raczkujący

pytanie do posiadaczy polo na LPG

Post autor: marbino86 »

jak w temacie, kupilem polo na gazie i moge go tylko odpalac na bezynie po czym sam sie przelancza na gaz ewentualnie może caly czas smigac na bezynie, a chcialbem go tez palic na gazie bo pompka paliwa ledwo zipie i gdy kiedys padnie to stoje,czy jeszcze ktos oprucz mnie ma taka podupczona instalacje i czy da sie z tym cos zrobic,zrobic sie da tylko jak???
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

może zrobione to zostało w ten sposób dla bezpieczeństwa silnika, a pompa paliwowa droga nie jest z tego co tu słyszałem
a i tak zimą na gazie możesz nie zapalić
m
marbino86
Raczkujący
Raczkujący

jakiego bezpieczenstwa nie rozumie co masz na mysli, ja i tak go pale na bezynie, chce miec tylko mozliwosc jeszcze na LPG wiem ze trzeba gdzies wczepic przekaznik tylko gdzie.
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Dla bezpieczenstwa silnika. glowna zasada urzytkowania gazu jest ze silnik po odpaleniu okolo 60s chodzi na benzynie
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: freeyourmind »

bruczyk
60 s masz na mysli 60 sekund??
po mojemu to samochod powinien chodzic tak dlugo na benzynie az nie wylapie odpowiedniej temp. silnika zeby mozna bylo na LPG zmienic.
i wydaje mi sie ze wszystko zalezy jaka ma instalacje gazowa kolega marbino86
.ktora generacja. z komputerkiem czy tez bez. i raczej wedlug mnie to zawsze sa 3 mozliwosci odpalania po montazu LPG.(no chyba ze ma taki stary hebel mam na mysli przelacznik co sie kiedys krecilo zgodnie z ruchemwskazowek zegara.:D tyle ze to musi byc naprawde stary gaz)
1.odpalania tylko na benzynie
2.odpalanie tylko na LPG
3.tzw automat odpala na benzynie i przelacza sam na gaz(w zaleznosci od instalacji) po wylapaniu temp odp./czy tez po uzyskaniu na obrotku 2 do 2,5 tys obr.
no i po mojemu to na lpg powinno sie przelaczyc wtedy kiedy silnik wylapie te 60stopni chyba min.

Kolego marbino86
zapodaj jakies foty spod maski co Ty masz za LPG... mozesz tez zapodac zdjecie przelacznika twojego.wtedy bedzie latwiej CI pomoc..pozdro

i jeszcze jedno.nie wiem czy to Ci cos dabo u mnie nawet jak mam na gazie to pompa paliwowa i tak chodzi caly czas.tylko ze moja instalacja gazowa jest na przekaznikach , czyli najprostrza jaka moze byc.jesli masz to samo to chyba watpie zeby po przelaczeniu na lpg twoja przestaal chodzic.wiec nie rozumiem po co kombinujesz jak i tak nie zaoszczedzisz na krotszej pracy pompy paliwa.:D:D:D jedynie co to wtryski przestaja chodzic u mnie :D tez nie wiem jaki masz silnik....moze jakies male uzupelnienie danych w swoim koncie.predzej czy pozniej jakis ziom z forum co ma wieksza wladze sie upomni o to :)
Stare dobre czasy / przed montażem LPG... Obrazek
m
marbino86
Raczkujący
Raczkujący

mam monowtrysk a instalacja LPG to tez najprostrza instalacja tez na przekaznikach firmy lovato puzniej zapodam jakies foto tego mojego przelacznika byc moze sam przelacznik jest dupniete, ze pompka chodzic bedzie to ja wim chce miec tylko mozliwosc odpalania na gazie
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: freeyourmind »

powiem Ci po moim doswiadczeniu ze wole odpalac na automacie.jak odpalam na gazie tylko to jakos sie te przekazniki przelaczaja i zgasnie jak nie wcisne gazu.tak zeby na wolnych obrotach odpalil to nie da rady...a przycisk jest 3 pozycyjny.1 to benzyna 2 to gaz i 3 to automat.tak mam ja....
Stare dobre czasy / przed montażem LPG... Obrazek
e
eMBe
Newbie
Newbie

Post autor: eMBe »

Ja mam u siebie taki membrankowy przycisk. Instalacja generalnie pracuje w jednym z dwóch trybów:
1. Automat - start na benzynie, przełączenie na gaz automatyczne gdy spełnione są warunki:
war1). temperatura reduktora powyżej 20stopni C
war2). obroty silnika opadają od wartości większej niż 2000 obr/min
2. Benzyna - teoretycznie auto pracuje tak, jakby nie było instalacji gazowej (używany gdy np. braknie gazu)

...

ale jest jeszcze tryb serwisowy (np. jak padnie pompa paliwa), czyli odpalenie i jazda tylko na LPG. U mnie załącza się go w taki sposób:włączam zapłon... naciskam guziczek wyboru trybu pracy i przytrzymuję go przez około 10 sekund aż zapala się zielona dioda oznaczająca przełączenie na zasilanie LPG... kręcę rozrusznikiem... gotowe
Uwaga !!! pompa paliwa pracuje zawsze! Odpalanie na gazie przy niskiej temperaturze powoduje dużo szybsze zużycie reduktora (a dokładnie gumy z której wykonano membranę) a w ekstremalnych przypadkach reduktor może zamarznąć (naoczny przypadek, auto odpalone przy około -10 stopniach C) i trzeba go jakoś rozmrozić (tylko jak to zrobić w zimie na parkingu?)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”