sprawdziłem te luzy. biegi zaczynają szwankować kiedy porządnie rozgrzeje auto. jak już ostygnie to bieg wraca...
za pamięci... czy ta łapa która wychodzi spod karoserii i trzyma cięgna od biegów ma się ruszać?? podejrzewam że to może być winowajca wszystkich problemów
Problem rozwiązany:).Oberwane było mocowanie tej łapy na belce. Uruchomiłem domowego inżyniera i strwożył mi prawie że idealną kopie takiego mocowania z tym że nie z aluminium tylko ze 5 mm stalowej blachy
Witam!
bez ostrzeżenia przestały mi chodzić biegi. działa tylko 3 i 4 i tak musiałem dziś wrócić do domu. gałka chodzi bez zgrzytów ale nie da się jej wychylić w zakres wrzucenia 1,2 i wstecznego i do piątki również się nie wychyla. zamiast wymienionych w temacie biegów jest tylko 3,4 tak więc ciężko ruszyć...
nacieszyłem się nie zbyt długo z 5 biegu... problem pojawił się w najmniej wymaganym momencie a dokladnie podczas wyprzedzania. Bedze szukał dziury w całym ponownie i tak czy cięgna mogły się wyciągnąć?? może to ich wina. bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź
pozdrawiam
co do cięgieł to możliwe, sprawdź połączenie cięgien z mechanizmem zamontowanym na skrzyni , po lewej[ patrz foto] regulujesz na śrubie przy lince zaś drugą ustawiasz czop kulisty na wybieraku w odpowiedniej wysokości
wyregulowałem już na czopie kulistym. ale nie wiem jak wyregulować na tym przy lince. dziwne jest to że wyreguluje biegi ale po przejechaniu około 70 kilometrów zaczyna wariować 5 bieg... może rzeczywiście cięgna dostają jakiś naprężeń i wszystko szlak trafia. zauważyłem luz na linkach ostatnio może też to robi swoje
linka po lewej [foto ]jest przykręcona śrubą klucz 13-tka , luzujesz i przesuwasz , nożna tez regulować biegi pod drążkiem zmiany biegów . trudno jednoznacznie stwierdzić więc trzeba szukać., może to wina podpory poczytaj tu viewtopic.php?f=177&t=41820 , może olej [ mało , uzupełnić ] w najgorszym wypadku pada 5 bieg
olej jest wlany 75w90 do automatów. ubywa go ponieważ mam wyciek od spodu skrzyni biegów( wygląda to jak z połówek). na oleju mam zrobione niecałe 4 tys. km.
nie wiem jak załatać ten wyciek z połówek, widziałem ostatnio na allegro jakiś specyfik który ''niby'' ma uszczelnić wycieki. co o tym sądzisz może być to przydatne??
olej powinien być odpowiedni do skrzyni i nie wystarczy iż jest 75W 90 jeszcze masz np; G 4 , G 5 , lub G4 G5 ,ja nalałem 75W 90 G4 G5[ powinien być G4] i nie pamiętam ile przejechałem km biegi zaczęły ciężej wchodzić zmieniłem na VW oryginał i jest ok . a na pewno nie wolno stosować oleju G5 jeśli powinien być G4 można stosować G4, G5 ale nie polecam .na forum też ktoś pisał jaki olej do skrzyni.