Budżetowe CB Radio - czyli najtaniej antena + stacja

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Nazwa President mało mówi, szczerze jest tak ze starymi radiami choć są tez przypadki kiedy to i nowe także obowiązuje, jeśli radio nie jest używane dłuższy czas (czytaj miesiąc, 2 więcej) mogą być problemy z prawidłowym jego działaniem, tłumaczył mi to znajomy ja jakoś nie moge sobie przypomnieć jak to działa, słowem radio, nawet bez właczonej znanej 19-tki powinno być od czasu do czasu włączone, aby się zagrzać, rozgrzać, stare radia tak mają, nowe też zdarza się, że i też tego potrzebują...
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

tak jak stare tv potrzebowały chwili żeby sie nagrzac dopiero startowały ;p
ale na miejscu kolegi co kupuje to za 200zl wziąłbym w krótka trase to radio i dopiero obadał czy kupie bo na ślepo to niema co
v
vito_andolini
Newbie
Newbie

Post autor: vito_andolini »

Jeśli ktoś jest jeszcze zainteresowany tanim budżetowym zestawem, to ja mam i szczerze polecam radyjko Canva cb-268 i odpowiednik (!) floridy. Antenka nie wymaga strojenia, świetnie zbiera, w odbiorze ok8-9 km, w nadawaniu spokojnie ok 4-5 km. Wiem, że większość "fachowców" powiada, że to totalny szmelc, ale radio jest naprawdę świetne i tanie, dobrze odbiera, czysto i wyraźnie, nie szumi za dużo, ma rf-gain, bez problemów z nadawaniem. Jakby ktoś chciał taki zestaw to można nabyć za ok 175 zeta z przesyłką - naprawdę dobrze się sprawdza - zestaw mały i poręczny :) :good:
Awatar użytkownika
Gruby_
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gruby_ »

Trochę odsmażę kotleta.

Czyli jakie będzie najlepsze i najtańsze? Antena 1m max 1,5m magnes
Nie trzaskam jakoś bardzo dużo km. Więc jakieś budżetowe rozwiązanie powinno wystarczyć. Napewno w weekendowe wypady pomoże. :grin:
Więc koledzy co polecacie ?

Yosan PRO 120 + antena Sirio AS-100 102cm (400,-)
czy
Onwa MK3 Gold + antena Sirio AS-100 MAG 102cm (300,-)
?
6N Zielona Rakieta ;>

Dawniej Grbb
t
tomi1990
Początkujący
Początkujący

Post autor: tomi1990 »

mam yosana 2 dni nie jest zly chodz ta galka 3w1 wkurza troche ale wybor co do ceny dosc rozsadny , a zamiast onwy slyszalem ze lepszy jest maxon cm10 ponoc dobrze asq w nim chodzi i do tego w podobnej cenie.
s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: stillo »

jakie radio w miarę małe i żeby nie szumiało w mieście cena do 250zł?
Obrazek
Awatar użytkownika
Exit
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Exit »

[quote=""stillo""]jakie radio w miarę małe i żeby nie szumiało w mieście cena do 250zł?[/quote]
Każde radio szumi, bo to CB :) , ale jak małe, tanie i w miarę dobre to z własnego doświadczenia ja bym nic innego jak Uniden 520 nie polecał.
6N 1997 AEX LD5D 3d - było 2004-2015
6N 1997 AEX LP3G 5d - jest od 2015
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”