Budżetowe CB Radio - czyli najtaniej antena + stacja

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Budżetowe CB Radio - czyli najtaniej antena + stacja

Post autor: Tomek001 »

Witam,

Jestem zainteresowany zakupem zestawu totalnie po kosztach. Chodzi o to, że przydałoby mi się maksymalnie kilka razy w roku. Jedyny sposób montażu jaki wchodzi w grę to magnes. A radyjko musi być wyciągane - pewnie będzie leżało na siedzeniu, albo wymyślę prowizoryczną półeczkę. Gdyby się dało upchnąć je w tą małą półeczkę w 6n2 pod radiem to by było super.

Fajnie gdyby antena była krótka - mniej niż metr.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Tomek001 mniej niż metr to atrapa, możesz taką kupić, ale zapłacisz za nią więcej niż za metrową, a podobno chcesz tanio CB. Radio no to ciężko będzie, podjedź do sklepu i wybierzesz coś, są radia za 100-200 zł. ale to wiesz tak jak dla Ciebie to w sam raz na pare wypadów.
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Ale obawiam się, że większa może stawiać spory opór powietrza i co za tym idzie mocno się wyginać podczas jazdy. Widziałem anteny za 150-200zł mające po 30-40cm i przyzwoity zasięg, ale to już trochę za duże koszta.

Do ilu km/h wytrzyma taka antena magnesowa? Szybciej niż 140 i tak raczej nie jeżdżę.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

radyjko to np. sunker, alan czy onwa mk3 tanio znajdziesz i wystarczająco dobre, antenka musi mieć z metr bo inaczej będzie kiszka będziesz mieć dobry odbiór ale nadawanie kiepskie, ja stosuję antenkę sirio AS100 metrówka magnesowa i spisuje się świetnie, testowałem do 155 km/h i nic nie spada, najlepiej działa na samym środku dachu polo, ewentualnie z takich mniejszych anten to president florida też daje radę a jest o połowę mniejsza.
Uważaj bo dużo podrób anten na rynku, nie kupuj taniochy anteny bo będziesz musiał powtarzać zakup także zastanów się dobrze, tanie znaczy że kicz w tym przypadku i więcej się będziesz denerwować bo ci będzie radio szumieć i nie będziesz mógł tego używać.
civic r18a2/407 1,6 HDi
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Problem w tym, że mam Open Air i montaż anteny w grę wchodzi tylko tuż przy tylnej linii dachu.
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Ja mam zestaw: radio Onwa MK3 z grucha Uniden + antena Hustler IC100, za calosc dalem ponizej 200zl.
Wszystko to kwestia obadania z grubsza tematu i znalezienia okazji. Antene kupilem od Ciapka, bo zmienial na mocniejsza i stara sprzedal mi za dobre pieniadze, wiec poszukaj czy ktos nie sprzedaje uzywki.
Radio kupilem od zema kolezanki z pracy, bo mial 3 w garazu i chcial sie tego pozbyc zeby nie lezalo. Mk3 ma jedna zasadnicza wade: oryginalna grucha powoduje, ze strasznie slabo jest z dzwiekiem - sprawdzilem na swoim i jeszcze znalazlem u wujka w garazu druga Onwe z tym samym objawem. Kupno gruchy to koszt ok 40zl za nowke, wiec nie sa to wielkie pieniadze.
Moja rada: szukaj okazji na tanie uzywki, to zmiescisz sie spokojnie w budzecie do 200zl.
Jak szukasz anteny na magnes, to minimum 8-9cm srednicy i metrowy bat. Magnes musi byc duzy, bo ostatnio kuzyn zamontowal sobie presidenta na malym magnesie i po 30km musial kupowac nowa szybe, bo mu sie atena zsunela przy ok 100km/h. Co do bata, to tak jak pisze rat4 - musi byc odpowiedniej dlugosci, bo te krotkie daja zasieg max 3km, a uwierz,ze to czesto okazuje sie za malo. Moj IC100 daje ok 9km zasiegu, co tez czasami okazuje sie kiepskie, ale znam sytuacje na drodze z odpowiednim wyprzedzeniem i jestem w stanie zareagowac spokojnie. A w obliczu laserowych suszarek, ktore skutecznie mierza predkosc z 800-1000m naprawde 3km zasiegu radia to troche malo :)
S
Slawek-ch
Początkujący
Początkujący

Post autor: Slawek-ch »

Radio np alan antena hudtleran syrio czy president i tyle.Radio ok 200zł antena może też tyle kosztować...
VW Polo
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

Ja mam Midland Alan 109 + antenke hustlera. Za cały komplet dałem 200zł i to jakiś czas temu.
Jakość nie jest powalająca ale w koło komina daje rade.
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

No mi by chodziło raczej o coś w granicach 200-300zł. Więcej zdecydowanie nie, bo się to mija już z celem. Nie jeżdżę cały czas 140 żeby mi się to miało zwrócić.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Alan 199 kosztuje 200 zl + Antenka Yosan (mniej niz metr) cena to okolo 90 zł. Zasieg w miescie to okolo 4-5 km a na trasie do 10. Rewelki nie ma ale z antena za ta kase i o tej dlugosci (chociaz to nie regula ze im dluzsza tym lepiej zbiera) to naprawde dobry efekt. A radio masz kolego standardowo pod zapalniczke podlaczane wiec bez problemu je wlozysz/wyjmiesz bez srubokreta. Zauwazylem ze radyjko Alan 109 i 199 jest w tej samej cenie. Minusem tego radia jest tylko grucha wielka jak piesc ale z tym da sie zyc. Odradzam Hustlera ic100 bo to kawalek drutu wyciagnietego z ogrodzenia i nawet president z ta antena nic nie wskora.
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""Diego69""]Odradzam Hustlera ic100 bo to kawalek drutu wyciagnietego z ogrodzenia i nawet president z ta antena nic nie wskora.
[/quote]
Nie powiedzialbym. Fakt, ze szalu moze nie ma, ale wsrod tanich anten ta sie calkiem dobrze sprawdza. Jak chcesz dobra antene, ktora nie ejst tylko kawalkiem drutu, to juz by pasowalo szukac czegos z cewka.
Awatar użytkownika
Nikos15
Początkujący
Początkujący

Post autor: Nikos15 »

kolego miałem podobny problem jak ty. Przetestowałem z 10 radyjek i z 15 anten. wniosek jest jeden antena im dłuższa tym lepsza. Ostatnio miałem na sprzedaż super zestaw za 250 zł, poszedł za 220zł ponieważ mi na szybko potrzebne były pieniążki. kilka moich radyjek kupili użytkownicy tego forum. na chwilę obecną mogę powiedzieć że najlepszą anteną była Sirio SG-CB1400, radyjkiem był alan 78 multi. Miałem radyjka Johnego itp antenki Presidenta i naprawdę nie odbierały tak jak alan 78 multi z anteną sirio. Weź też pod uwagę przy kupnie CB to że im bardziej skomplikowane tym gorsze, od cholery tych przycisków i jadąc rozprasza to... A bezpieczeństwo przede wszystkim.
aktualnie nie mam żadnego radyjka bo po zapłacie 500 zł mandatu i 10 pkt karnych wyrzuciłem je przez okno. bez żadnego bólu. :D
Fiat Marea 1.8 16v + podtlenek LPG
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Ja się właśnie obawiam, że z radyjkiem będę jechał na pewniaka i się może to źle skończyć.

Ale 200-250zł mogę zainwestować. Jakbyś miał coś na handel daj znać. Chciałem krótką antenę, bo musi być zamontowana obok anteny radiowej (mam open air jak już wyżej pisałem).
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

obawiam, że z radyjkiem będę jechał na pewniaka i się może to źle skończyć
raczej nie, ale do pierwszego mandatu zaczniesz go efektywniej używać i bardziej rozsądnie jeździć i uważać :grin:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Nikos15
Początkujący
Początkujący

Post autor: Nikos15 »

a że zapytam. kto ci nagadł że ona ci odpadnie? Powtarzam im mniejsza tym gorsza.
Fiat Marea 1.8 16v + podtlenek LPG
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”