[9N3] Czy sprzęgło z 1.9 TDI nadaje się do 1.4 TDI?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

[9N3] Czy sprzęgło z 1.9 TDI nadaje się do 1.4 TDI?

Post autor: brati85 »

Jak w temacie. Czy sprzęgło z mocniejszej wersji (np. 1.9 TDI 101 KM) nada się do 1.4 TDI, 70 KM, silnik BNM, skrzynia JHG? Czy jest jakaś różnica w budowie sprzęgła?
Pozdro
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Raczej się nie nada. W 1,9 będzie raczej dwumas ze sztywna tarczą. w BNM masz specyficzną tarczę 221 mm z tłumikiem drgań w tarczy. Sam ostatnio wymieniałem sprzęgło w BNM. Cenowo trochę przykra sprawa.
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

[quote="jhosef"]Cenowo trochę przykra sprawa.[/quote]
Przykra, ale jak bardzo?? Ile cię kosztowało sprzęgło i jakiej firmy?? I przy jakim przebiegu wymieniałeś?? A w swoim bolidzie robiłeś jakieś zmiany w silniku, tzn. czy chip tuning był zrobiony?
Pozdro
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ja wymieniałem przy 190 tysiącach ale nie z powodu końca okładzin tylko tarcza się rozsypała i szarpało znacznie przy ruszaniu.
Zmian jako takich nie ma. Ogólnie seria.

Sprzęgło jest drogie. Kosztuje w InterCars
LUK w promocji 1100, Sasch 1200 w promocji, Valeo - taki jest oryginał na pierwszy montaż - 850

Ogólnie z tego co mi wiadomo nie opłaca się brać nic innego jak Valeo gdyż w pudle sachs i tak jest przepakowane valeo.
Na allegro można znaleźć Sachs za jakieś 900, valeo 600. Ja kupiłem w sklepie za około 680 bodajże.

Do tego musiałem wymienić:
- wysprzęglnik bo miał rozerwaną ogłonę i nieco się pocił - 200 zł
- łapa sprzęgła z tuleją prowadzącą: była wytarta a łapa przycierała o docisk: koło 200
- płyn hamulcowy.

Plus robocizna to było tego około 1500-1600 zł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”