[6kv] problem z chłodnicą

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
VeGeTa
Newbie
Newbie

[6kv] problem z chłodnicą

Post autor: VeGeTa »

parę dni temu zagotował mi się płyn zauważyłem ze wentylator się nie włącza więc podpiołem go na krótko i chodzi ,więc kupiłem nowy czujnik temperatury chłodnicy ale to nie to proszę użytkowników o rady co może być przyczyną nie włączania się wentylatora ?? czemu woda się gotuje ?? czy oby na pewno rozchodzi się o ten wentylator ??

wąż wpływowy do chłodnicy jest gorący chłodnica to samo a wylotowy zimny

prosił bym moderatorów o akceptacje mojego tematu nie wiem co robie zle
:/
K
KoKo

Post autor: KoKo »

odpal auto i rozgrzewaj na postoju jeżeli dolny wąż od chłodnicy będzie nagrzewał się wraz z górnym to wada jest w termostacie. Jeśli zaś górny wąż będzie już parzył a dolny do tej pory będzie chłodny to termostat możesz wykluczyć i zająć się czujnikiem
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

teoretycznie; termostat dobry , wentylator pracuje a silnik się nadal przegrzewa to brak obiegu cieczy chłodzącej[np pompa padła] ,woda a nie płyn lub coś z silnikiem.
V
VeGeTa
Newbie
Newbie

tak sie robi nadal górny gorący i chlodnica tez a dolny nie , pompa działa , który czujnik może być niesprawny ?? a te kostki koło bezpieczników to kondesatory tak ??? może nawalił jakiś ??
a nie ma jakiś schowanych pod maską bespieczników czy coś w tym stylu ??
a może i ten termostat
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

w Pb termostat jest u góry i jeśli chłodnica i waż górny[ głowicą a chodnicą] są ciepłe to działa czyli się otwiera tylko czy dostatecznie i w odpowiedniej temperaturze . czujnik temperatury wentylatora jest w chłodnicy, a chłodnica w tym miejscu jest ciepła ? ponieważ czujnik jest gdzieś w połowie wysokości chłodnicy . sprawdź bezpiecznik nr 19 oraz odłącz przewody od czujnika i połącz przewód czerwony[ +] z czerwono -białym a następnie czerwony z czerwono- czarnym ,wentylator powinien ruszyć w obu przypadkach tylko z inną prędkością obrotową . jeśli waż dolny jest zimny to żaden czujnik tego nie zmieni , i sugeruje to na pompę , chłodnicę przytkaną, może termostat .
V
VeGeTa
Newbie
Newbie

termostat mało co się otwiera po sprawdzeni go w gotującej wodzi bolczyk wysunoł sie z 5 mm , chyba za mało ?? może być to przyczyna??

u mnie termostat jest w wężu powrotu z chłodnicy , znaczy się nie dosłownie w :)
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

początek otwarcia termostatu w Pb około+84*C koniec +98*C , skok otwarcia termostatu to około 7mm .
V
VeGeTa
Newbie
Newbie

ale nie cofa wcale drugi stary termostat jak zagotowałem go w garnuszku to wyszedł 1,5 cm i tez nie cofnoł . wymienie termostat jeśli to nie to jade do mechanika :)
K
KoKo

zobacz jak wygląda obudowa króćca czy nie jest czasami pęknięta w tym miejscu co się opiera termostat
V
VeGeTa
Newbie
Newbie

wymieniłem i termostat i czujnik ręce opadają trzeba jechać do mechanika:/ znowu 110 C i nic wentylator się nie włącza nie wiem już nic
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

sprawdziłeś temperaturę przy czujniku w chłodnicy ? nadal masz ciepły wąż i chłodnice tylko u góry ?
K
KoKo

VeGeTa
a wyciąg teraz termostat i zobacz czy się nie rozsypał jak tak to wymień króciec i obudowę ja tak miałem koszt króćca obudowy czujnika i termostatu 96zł
V
VeGeTa
Newbie
Newbie

nic sie nie rozsypało raz chlodnica była gorąca ale nadal tylko wąż aż parzy a reszta zimna.

ale co mas zna myśli (czy się nie rozsypał) ale dalej nie rozumiem czemu wentylator nie uruchamia sie?? ten czujnik nie łapie temp i dlatego sie nie włacza??
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""VeGeTa""] ale dalej nie rozumiem czemu wentylator nie uruchamia sie?? ten czujnik nie łapie temp i dlatego sie nie włacza??[/quote]
właśnie dla tego :)
edit; a nie oberwało czasem wirnika pompy wody ?
termostat nowy ma identyczną budowę jak stary?
K
KoKo

[quote=""VeGeTa""]ale co mas zna myśli (czy się nie rozsypał)[/quote]
wieczorem dodam ci fotki o co chodzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”