Według mnie przyczyną pocenia są uszczelniacze półosi. A gdybyś wymieniał zobacz luzy na łożyskach w skrzyni w które wchodzą półosie. Jeśli są duże luzy to nowe uszczelniacze nie pomogą.
Jeśli nie będzie się jakoś bardzo mocno pocić to zaleje nowy oryginalny olej, bo chce zobaczyć czy problem z biegami zniknie. Jeśli nie zniknie to będę musiał coś z całą skrzynią pokombinować.
[quote=""Kijus""]Moim zdaniem Wojtas153 dobrze napisał, leci ci z uszczelniaczy półosi. Niestety do zabiegu potrzeba zdjąć skrzynie...[/quote]
Nie trzeba wystarczy wyciągnąć półosie. W polo pocenie w tym miejscu jest raczej normalnym zjawiskiem.
[quote=""Wojtas153""][quote=""Kijus""]Moim zdaniem Wojtas153 dobrze napisał, leci ci z uszczelniaczy półosi. Niestety do zabiegu potrzeba zdjąć skrzynie...[/quote]
Nie trzeba wystarczy wyciągnąć półosie. W polo pocenie w tym miejscu jest raczej normalnym zjawiskiem.[/quote]
Dajesz za to uciąć sobie głowę?
Stary uszczelniacz mam wygrzebać śrubokrętem czy jakoś specjalnie go potraktować?
Jak nabić nowy?
Tak wystarczy odkręcić półoś.Od strony pasażera będziesz musiał wyjąć całą, a od kierowcy wystarczy podnieść trochę samochód i będziesz miał miejsce. Ja do wyciągnięcia używałem śrubokręta, lecz trzeba być ostrożnym. A żeby wbić nowy wystarczy mała deseczka( mniej więcej jak simering) i delikatnie młotkiem uderzać. Mi takim sposobem się udało.
i dodam, że jak zawsze simering zakładamy na wcześniej odtłuszczoną powierzchnię, można rozpuszczalnikiem uniwersalnym. Czyli zalecane jest wylanie oleju ze skrzyni - jeśli chcemy zrobić raz a dobrze.
z prawej[od pasażera] 48-62-7 , z lewej 57-71-7 .
i tak jak pisze Wojtas153. wystarczy odkręcić półosie ; z prawej trzeba ją cofnąć [ odkręcasz sworzeń drążka, oraz zwrotnice od mac-persona i tu przed odkręceniem zapamiętaj, zaznacz, położenie zwrotnicy do mac- persona , ponieważ możesz zmienić pochylenie koła ], z lewej wystarczy odkręcić półoś i unieś.półosie skrzyni są przykręcone śrubą w środku,klucz wewnętrzny 6-kantny 6mm i półoś skrzyni się cofnie sama po zluzowaniu śruby.
pewno iż delikatność wskazana przy wyjmowaniu, montowaniu uszczelniaczy .
możesz spróbować odkręcić sworzeń wahacza od zwrotnicy oraz sworzeń drążka, tylko jakoś tego nie robiłem i nie wiem czy wystarczy miejsca i nie trzeba będzie demontować całej półosi . zaznaczam markerem styk pomiędzy mac-personem a zwrotnicą przed odkręceniem i na razie to skutkuje, kiera nie zmienia położenia po zmontowaniu . może ktoś wie jak inaczej się da to zrobić? :scratch:
to nic zrobię tak jak mówisz. myślę że coś z tego wyjdzie. jako informatykowi nie za bardzo mi idzie grzebanie przy autach a nie dam zarobić mechanikowi:P
ja pisałem tylko o sposobie dojścia do uszczelniaczy, olej trzeba zlać i później nalać nowy [ strzykawka lub pompka do oleju] , kanał było by łatwiej jeśli nie to podnieść polinę i dobrze podbudować aby nie spadła na ciebie, uszczelniacze łatwo nie wyjdą z gniazd,zestaw kluczy , klucze wewnętrzne, nawet 12- kotny do śrub przegubów wewnętrzntch , do kturych utrudniaja dojscie osłony gumowe , to tylko kila utrudnień , przemyśl swoją decyzję jeśli nie masz praktyki , może mechanik nie krzyknie dużo za wymianę. życzę powodzenia niezależnie kto to zrobi.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2012, 17:20 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.