Witam,
Posiadam VW Polo 6n w dość przyzwoitym stanie.
Niedawno zrobiłem całą zawieszkę i lalunia trzyma się drogi że aż miło.
Niestety urodziła się z wadą sercową posiada bowiem 1.3 ADX które ani nie jedzie, ani mało nie pali.
Dodatkowo to totalny golas a brakuje jednak wspomy na mieście.
Chciałbym to zmienić.
1. Zmiana silnika z 1.3ADX na 1.6AEA
Z tego co wyczytałem wystarczy kupić goły silnik bez osprzętu. Wtrysk, kolektory, łapy, alternator i inne pierdoły zostają od ADX. Wymiany tylko komp od AEA a resztę przerzucamy.
Chciałbym zostać przy obecnej skrzyni 1.3. Z tego co wiem to podchodzi bez oporów.
W adx nie mam immo, więc po zmianie kompa od aea nie powinno być problemu tak?
2. Dołożenie wspomy.
Kupujemy wszystko co potrzeba czyli: zbiorniczek, węże, maglownicę, pompę i flanszę.
Demontujemy starą maglownicę, wsadzamy nową wraz z osprzętem na silnik i heja?
[quote="czaja"][quote="Rdsik"]W adx nie mam immo[/quote]
zostało wymontowane czy jak? czy tak ci się wydaje że nie ma immo?[/quote]
Nie zauważyłem aby w kluczyku coś "było".
[quote="Rdsik"]Nie zauważyłem aby w kluczyku coś "było".[/quote]
czyli rozbierałeś kluczyk??? bo w środku jest pastylka o wymiarach ok. 2x5mm i każde seryjne Polo 6N miało immobiliser w standardzie.
reasumując, kupując silnik kup go z immo i kompem co by nie było niespodzianek. chyba że masz dobrego magika co to przekoduje. bo tak też można zrobić. ale szczegóły to muszą podać bardziej oblatani w temacie.
[quote="czaja"][quote="Rdsik"]Nie zauważyłem aby w kluczyku coś "było".[/quote]
czyli rozbierałeś kluczyk??? bo w środku jest pastylka o wymiarach ok. 2x5mm i każde seryjne Polo 6N miało immobiliser w standardzie.
reasumując, kupując silnik kup go z immo i kompem co by nie było niespodzianek. chyba że masz dobrego magika co to przekoduje. bo tak też można zrobić. ale szczegóły to muszą podać bardziej oblatani w temacie.[/quote]
Dlatego można wziąć dodatkowo immo+pastylkę, lub przeprogramować VAG'iem.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2012, 20:04 przez Rdsik, łącznie zmieniany 1 raz.