Witam wszystkich miłośników cudownych samochodzików jakimi są polóweczki:) Ostatnio nabyłem swoją polóweczkę model 86c z silnikiem 1,3 na monowtrysku (minikombi) rok 1991. Na głowicy silnika widnieją napisy MW4 AW3. Niestety nie potraktowałem jej ostatnio najfajniej i zapaliłem ją spychając ją z górki (akumulator zdechł). I od tego czasu pojawiły się stuki podczas pracy silnika. Odpala praktycznie bez problemu, ale podczas pracy na jałowym silnik stuka - z częstotliwością obracania wałka rozrządu, lub wału korbowego. Próbowałem już ustawić rozrząd, ale coś mi nie wychodzi. Jakbym nie ustawił kół pasowych zawsze po założeniu paska rozrządu znacznik koła wałka rozrządu przesuwa się za bardzo do góry, lub za bardzo w dół. Ale może ja po prostu źle odczytuję te znaczniki, bo na kole pasowym wałka rozrządu jest jeszcze jeden znaczek, oprócz kropki wg. której cały czas próbowałem ustawić rozrząd, mianowicie jakaś jasna ''rysa''.
Wg. poniższych znaczników próbowałem ustawić rozrząd - efekt był taki jak na 2 zdjęciu, gdy chciałem to poprawić znacznik na kole wałka uciekał aż za ''Z'':
Na kole pasowym wałka rozrządu jest jeszcze ten dodatkowy znaczek, o którym pisałem, może to wg. niego powinienem ustawiać rozrząd?:
Tutaj nagrałem pracę silnika:
http://www.youtube.com/watch?v=WZkQYMv9C2U