Witam
Panowie, jakie jest Wasze generalne zdanie o w/w silniku?
Pytam bo rozmawiając tu i tam opinie są skrajne, ale mało uzasadnione.
Na "-" słyszałem, że to nie ciekawy wybór bo silnik nie udał się VW [ale co się nie udało to już nie wiadomo...], że tuleje cylindrów się szybko zużywają a są niewymienne, że olej wciąga jak smok itp, itd...
Tak samo mozna by pisac o ajv,bo tez bardziej awaryjne sa.Kazda 16v napewno nie miala latwego zycia.Tym bardziej w polo,gdzie te silniki pokazywaly znaczny pazur.
gregory.sc gdyby były takie kichaste to producent by ich nie homologował do sportu, a tylko 1.4 16v i GTI miały homologacje FIA rajdową. Dlaczego? Bo jak wiadomo sport to reklama a jaką reklamą byłoby auto z rozpadającym się silnikiem.
przem_polo słusznie prawisz, są to najmocniejsze wersje więc ktoś kto je kupuje planuje korzystać z ich osiągów i je depta. A w takich warunkach szybciej coś poleci niż przy delikatnej jeździe.
[quote="Skfarek"]
przem_polo słusznie prawisz, są to najmocniejsze wersje więc ktoś kto je kupuje planuje korzystać z ich osiągów i je depta. A w takich warunkach szybciej coś poleci niż przy delikatnej jeździe.[/quote]
do tego powinno iść w parze równie dobre traktowanie polo podczas napraw, niestety niektórzy kupują takie auta depczą ostro a oszczędzają na serwisie...
[quote="kolo"]do tego powinno iść w parze równie dobre traktowanie polo podczas napraw, niestety niektórzy kupują takie auta depczą ostro a oszczędzają na serwisie...[/quote]
To napewno nigdy nie jest dobre rozwiazanie.Kupujac afh,czy ajv trzeba liczyc sie z tym,ze czesci sa duzo drozsze.Musza byc tez trwalsze/dobrej jakosci,bo to nie samo co jazda 60KM.Np do aex rozrzad z robocizna kosztowal mnie ok350zl to w przypadku ajv cena bedzie dwa razy wyzsza(czeci tez duzo lepszej jakosci).
Gregory afh wcale nie bedzie duzo tansze w utrzymanio niz ajv(gti).
O homologacji FIA nie wiedziałem, taki fakt przemawia zdecydowanie na +
Co do eksploatacji to sobie zdaję sprawę z ewentualnych kosztów.
Od wieków stosuję części z górnej półki dzięki czemu, odpukać, auta w moim posiadaniu odwdzięczają się bezawaryjną jazdą.
Pytanie techniczne -> co ile km wymienia się rozrząd w AFH?
[quote="gregory.sc"]co ile km wymienia się rozrząd w AFH?[/quote]pierwsza wymiana po 90.000, każda kolejna co 60.000. do wymiany jest pasek, napinacz, rolka prowadząca oraz pompa wody.