Wszystko o: Felgi i opony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Spokojnie będą pasować Karol, nie wystaną ci, zmulić nie zmuli, bo tylko o 3cm szersze, tragedii nie będzie. Największa różnica oprócz wyglądu to siła potrzebna do kręcenia kierownicą, ale masz wspomaganie, to będzie git :) Opony przednie są niższe o 5mm od Twoich obecnych, więc auto pójdzie w dół (nieznacznie, ale zawsze :D). Przednie opony są wyższe o 4mm od obecnych, ale nie ma się czym przejmować :P Moje zimówki są większe od ori o jakieś 1,5 i jest ok :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
kileros3
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kileros3 »

Witam,
Stałem się posiadaczem Polo 9n. Auto kupiłem na 14" felgach ;) i oczywiście planuję ich wymianę. Poluję na 17" od Audi TT lub 17" S-line. I teraz pytanie: Czy na seryjnym zawieszeniu samochód nie będzie wyglądał jak "KOZA" i jaka będzie odpowiednia do tego guma? 205x45x17 ?? Jeśli posiada ktoś foto na 17" feldze i na seryjnym zawiasie to będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

MiSiEk, kup coś hmm... ja wiem... ładnego ;)

Moim zdaniem zbyt oklepane.
Awatar użytkownika
miba
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: miba »

Masakra z tym siłowaniem się z kierownicą :shock:

Założyłem teraz 205/45/16 i parady spec2, to w porównaniu do zeszłorocznych 195/50/15 Toyo T1R na dziurach różnica znikoma, może delikatnie na korzyść 16', ale za to w koleinach autko ewidentnie się ze mną siłuje :)
Obrazek
o
ochman
Newbie
Newbie

Post autor: ochman »

Witam.

Posiadam opony letnie (zimowe z reszta też) 165/70/R14. Na feldze stalowej 5 x 14, ET 35. Zimówki sprawowały się dobrze, natomiast letnie powiedzmy od 150 km/h średnio, ale i tak więcej jak 130 km/h nie jeżdżę.

Chcę zakupić na dniach felgi aluminiowe. I tu proszę o pomoc. Moje polo to IV 1.4TDi z 2003 roku (okular). Czy felga 6 x 14 będzie dobra dla tych opon? Nie będzie za szeroka dla nich? Na stalówkach 5x14 wydają się ściśnięte lekko.

Jakie ET wybrać? Też 35? Jaka wartość maksymalna ET jest dopuszczalna żeby nic nie ocierało? 43 to już za dużo?

Ostatnio chciałem kupić fajne felgi 6 x 14 ET 40, ale sprzedawca nie odpisał mi na maila czy nie będą sprawiały mi problemów więc zrezygnowałem...

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""ochman""]Witam.

Jakie ET wybrać? Też 35? Jaka wartość maksymalna ET jest dopuszczalna żeby nic nie ocierało? 43 to już za dużo?

Ostatnio chciałem kupić fajne felgi 6 x 14 ET 40, ale sprzedawca nie odpisał mi na maila czy nie będą sprawiały mi problemów więc zrezygnowałem...

Proszę o pomoc[/quote]

Witaj
Ja mam identyczne koła na aucie tzn. 5x14" ET 35 oraz oponę 165/70. Natomiast jako zapas, mam włożony w bagażniku 6x14" ET43. Niestety miałem już przygodę z kapciem i musiałem zakładać ten zapas na auto. Nic absolutnie nie obciera. Pasują jak trzeba. Na zapasie jednak mam oponę 185/60 R14. Patrząc na to jak ona leży na tej feldze, mogę powiedzieć, że taka felga jest trochę za szeroka (6") na oponę 165/70. Wejść wejdzie, ale będzie na pewno naciągnięta.

Druga sprawa jest taka, że na tę felgę 6x14" nie mogę założyć oryginalnych kołpaków co mam na felgach 5x14". Niby otwory są na spinki, ale na da rady ich założyć, bo sama felga ma na tyle inny (bardziej wypukły) kształt, że spinki nie chcą wskoczyć. Na taką felgę są chyba potrzebne innego typu kołpaki.

Pozdrawiam
o
ochman
Newbie
Newbie

Patrząc na to jak ona leży na tej feldze, mogę powiedzieć, że taka felga jest trochę za szeroka (6") na oponę 165/70. Wejść wejdzie, ale będzie na pewno naciągnięta.
Czym może skutkować owe "naciągnięcie"? Auto będzie niestabilne przy większych prędkościach czy w każdych warunkach? Komfort jazdy się obniży?
Druga sprawa jest taka, że na tę felgę 6x14" nie mogę założyć oryginalnych kołpaków co mam na felgach 5x14". Niby otwory są na spinki, ale na da rady ich założyć, bo sama felga ma na tyle inny (bardziej wypukły) kształt, że spinki nie chcą wskoczyć. Na taką felgę są chyba potrzebne innego typu kołpaki.
Kołpaki mi nie potrzebne, chcę kupić felgi aluminiowe. Ale interesująca ciekawostka. Możesz mi coś polecić odnośnie alu do 165/70?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Naciągniecie w niczym wielkim nie będzie skutkować poza tym, że rant felgi może wystawać poza obrys profilu bocznego opony. Jeśli by tak było, musiałbyś uważać podjeżdżając równolegle do krawężników.. Przy wyższym krawężniku mógłbyś w skrajnym przypadku przejechać rantem felgi po krawężniku.. a jak wiadomo, potem za fajnie to nie wygląda. To polo ma "naciągnięte" opony na felgi: http://allegro.pl/german-style-tuning-i2200110053.html - tyle, że bardzo mocno :D

Co do polecenia felgi... Zależne od gustu. Jedyne co, to nie kupuj "chińszczyzny", czyli najtańszego towaru jaki jest na allegro. Podobno bardzo łatwo pękają i się krzywią. Ja osobiście właśnie zakupiłem felgi i czekam na przesyłkę. Kupiłem felgi 15" firmy DEZENT - kompromis pomiędzy jakością/ceną. Na oponę 165, ja bym raczej szukał felgi 5,5". Choć może i 6 nie będzie zła. Nie wiem jak dokładnie będzie to wyglądać.
o
ochman
Newbie
Newbie

Ten wystający rant felgi wygląda beznadziejnie, do tego łatwo można uszkodzić felgę w sposób jaki opisałeś, jednym słowem dno.

Porozglądam się za tymi 5,5", maksymalna kwota, którą dysponuję to 900zł, czyli trochę mało żeby uniknąć chińskiego szmelcu.

Na tą 15" felgę jakie opony masz? Możesz foto wstawić?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Fotek nie mam jeszcze, bo ani felgi, ani zamówione w InterCarsie opony jeszcze do mnie nie dotarły. Opony będą najprawdopodobniej jutro (185/55 R15 Barum Bravuris 2). Miałem wcześniej BARUMy R14 165/70 i nie były złe. Do tego felgi DEZENT RE R15 6" ET38 5x100. Mam nadzieję, że felgi na jutro też dotrą... Jak towar dojdzie, porobię fotki i wrzucę.
o
ochman
Newbie
Newbie

Witek znalazłem coś takiego 14 x 5.5"

http://allegro.pl/683-nowe-felgi-14-5x1 ... 98228.html

nie ma to ani nazwy ani nic, ale przystępną cenę. Chinol???

Widziałem fajne felgi firmy Dotz lub Enzo (14 x 5,5" z odpowiednim ET 35-37) ale cena od 320zł wzwyż za sztukę odstrasza mnie trochę.
W
WielkaPanda
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: WielkaPanda »

Witam, właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Polo 9N.
Autko udało się nabyć drogą kupna, w tym tygodniu.
Do autka nie miałem oponek letnich stąd szybka decyzja o konkretniejszym felunku na lato oraz za jednym zamachem jeśli tylko fundusze pozwolą, obniżeniu polo aby wszystko ładnie się komponowało.

I tu rodzi się pytanie:
-Jaki rozmiar felgi?
-Jakie et, szerokość i co ważne jaka guma aby to ładnie się mieściło w nadkolu lecz nie musi pozostać dużo miejsca :)

Zastanawiałem się nad Felgami z Audi :http://moto.allegro.pl/felga-aluminiowa ... 02225.html

Tylko w tym przypadku chyba musiałbym zaopatrzyć się w dystanse zmieniające rozstaw. - czy warto?

Czy może nie pakować się w 17 cali a konkretne 15 i bardziej zejść na zawieszeniu w dół?

No i może trosze OT ale Jakie zawieszenie proponujecie przy okazji konkretnego przypadku felunku.

Na koniec dodam iż na pieniążkach nie śpię:P na zawias planowałem przeznaczyć do 1500zł max i podobnie z felgami wraz z oponkami.

Wiem iż budżet nie jest powalający ale wertując tony stron www i forów w poszukiwaniu zawieszenia na lato i kół do poluweczki trochę się pogubiłem.

Tak więc proszę mądrzejszych od siebie o rade :)
W
WielkaPanda
Raczkujący
Raczkujący

Zastanawiam się nad tym okazem do renowacji : http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-bbs- ... 76121.html

Po odświeżeniu powinienem uzyskać coś podobnego do tych : http://allegro.pl/aluminiowe-felgi-bbs- ... 64660.html

Co myślicie? ET 43 to nie za dużo jak przy 6,5 calowych obręczach? nie będzie haczyć o nadwozie ? będą za mocno schowane?

Wydaje mi się że troszkę pracy , i można z nich zrobić coś w miarę fajnego.

Proszę o opinie :)
W
WielkaPanda
Raczkujący
Raczkujący

Dziś znalazłem coś takiego : http://moto.allegro.pl/felgi-aluminiowe ... 60765.html

ET 35 przy 7 calowej feldze będą wystawały za obrys budy?
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

[quote=""WielkaPanda""]Dziś znalazłem coś takiego : http://moto.allegro.pl/felgi-aluminiowe ... 60765.html

ET 35 przy 7 calowej feldze będą wystawały za obrys budy?[/quote]

Nie będzie pasował ci rozstaw :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”