[9n] Wycierające się przednie opony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
abc
Newbie
Newbie

[9n] Wycierające się przednie opony

Post autor: abc »

Zauważyłem w moim Polo,że po wyjeździe urlopowym ( ok. 1600km ) przy dużym obciążeniu samochodu bagażami występuje znaczne zużycie wewnętrznej strony przednich opon. ( opony letnie DUNLOP - kierunkowe ).- to były wakacje 2007
Jestem pierwszym właścicielem tego Polo z 2004 roku.
Fachowcy orzekli że to zużyte tuleje metalowo-gumowe w przednim wahaczu.Wymienili tuleje na leprze z AUDI
Niestety nie ustawili zbieżności -bo nie trzeba twierdzili.
W efekcie po takim samym wyjeździe w 2008 roku miałem już wytarte od wewnętrznej strony wszystkie opony z powodu zamiany "tył na przód" po zimie.
Następnie ustawiłem zbieżność i geometrię komputerowo przed zimą.Wówczas fachowiec mówił że kąta PK i WSZ nie da się dobrze ustawić.Samochód jest bezwypadkowy jedynie zaliczył najechanie na krawężnik z nadmierną prędkością ( 20-30km/h)
ucierpiała przednia opona.
W tym roku zauważyłem że opony letnie piszczą na zakrętach ( jak nigdy)i zachowują się nie pewnie na mokrej nawierzchni.
Głębokość bieżnika jest wystarczająca chociaż przejechały już jakieś 35 tyś km.
W tym roku wybieram się również na taki sam wyjazd ciekawy jestem jak to zniosą opony.
Co sądzicie o tym, czy mieliście podobne objawy?
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Cześć,

To chyba dolega nam wszystkim ze wzgledu na nasze drogi.
Pojedź po raz kolejny na pełną geometrie zawieszenia - a przynajmniej na sprawdzenie.
Niestety wszystkie ustawienia biorą w łeb "rajdzie" po dziurawych drogach.
Słyszałem opinie, że geometrię trzeba sprawdzać/ustawiać raz w roku - a może i częściej :niewiem:

Cooyon.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote=""abc""]Co sądzicie o tym, czy mieliście podobne objawy?[/quote]

witaj abc,

ja też kiedyś miałem taki sam problem z przednimi oponami. jak się później okazało wjechałem w dziurę i wygiełem felgę :( no i tak sobie jezdzilem z ta wygiętą felgą aż do momentu kiedy się zorientowałem że oponki się mi zdzieraja od wewnetrznej strony... pojechalem do mechanikera i stwierdzil iz zdarte oponki sa wynikiem uszkodzenia felgi. wiec podprostowalem felge i wrzucilem ja na zapas, a ta z zapasu na przod. oponki z tylniej osi przerzucilem na przednia oś i problem znikl :amen:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”