[6N] Czyszczenie odmy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

przeczytaj wszystkie posty wyżej masz opisane co do joty....
poza tym masz w dziale manuale czyszczenie odmy, poczytaj najpierw bo jest dużo tego wystarczy użyć opcji Szukaj
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
tom_1612
Newbie
Newbie

Post autor: tom_1612 »

Witam, jestem świeżym użytkownikiem polóweczki i mam jedno pytanko odnośnie odmy. Czy po zamontowaniu takiego wężyka z filtra powietrza do np. korka wlewu oleju przestaje nas obchodzić zupełnie zapchany separator oleju????
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Czy po zamontowaniu takiego wężyka z filtra powietrza do np. korka wlewu oleju przestaje nas obchodzić zupełnie zapchany separator oleju????
jeśli jest niedrożny no to nie działa i jest duże prawdopodobieństwo że wywali olej bagnetem bądź uszczelnieniami,
takie rozwiązanie jest dobre wtedy gry odma ma prześwit tzn spaliny ze skrzyni korbowej lekko dmuchają.
Odpal silnik i weź odepnij ten wężyk, jak go przyłożysz do policzka to powinien dmuchać delikatnie,
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
polokolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: polokolo »

a nie myślicie że czasami trochę dynamicznej jazdy by nie zaszkodziło
i sama by się czyściła
piszę tak ponieważ ku mojemu zaskoczeniu i czytaniu o tej odmie,
dwa tygodnie temu robiłem sobie wyprawki rudej po zimie i czekając na wyschnięcie lakieru
pomyślałem że sprawdze i wyczyszczę odmę, a tu czyściutko no prawie tylko taki cieniutki czarny nagar i to wszystko a mam już nakulane 230 000 km.
wydaję mi się że wniosek jest prosty
czasami pościgać się na skrzyżowaniu na prostej i tyle a przy okazji zobaczycie co jest jeszcze warta wasza fura i wasze umiejętności przy zmianie biegów :grin:
pozdro
m
maguras
Newbie
Newbie

Post autor: maguras »

witam

jestem nowym posiadaczem polowki 6n
denerwowalo mnie troszke nierownomierne chodzenie silnika
troche o tym poczytalem, chcialem sprawdzic/wymienic:
kable, swiece, przeczyscic przepustnice bo nalocik widzialem, przeczyscic przewod odmy....
ew sprawdzic cewke, czujnik temperatury cieczy i czujnik cisnienia....

w polowce zalozylem gaz sekwencyjny, praca silnika troche sie normuje na gazie...
wczoraj sciagalem obudowe filtra powietrza, dzis zauwazylem ze odczepiony jest wezyk(dzis sie dowiedzialem ze to przewod odmy) wsadzilem go na miejsce czyli w filtr powietrza i praca sie troche ustabilizowala, nie jest idealnie, ale na benzynie falowania sa niewielkie....
PYTANIE: jakie wnioski mozna z tego wysnuc? zajać się tą odmą? przeczyscic i zaadoptowac przepustnice?
swiece i kable nie byly tez dawno wymieniane(mam udokumentowane wszystkie wymiany w samochodzie), moze je profilaktycznie zmienic na nowe?

ciesze sie ze jestem posiadaczem vw polo i pozdrawiam wszytskich :grin:
Awatar użytkownika
tom_1612
Newbie
Newbie

Post autor: tom_1612 »

moim zdaniem nie ma sensu wymieniać rzeczy które masz niedawno wymieniane, chyba że masz jakieś zastrzeżenia do ich pracy lub za dużo kasy. odmę zdało by się wyczyścić tym bardziej na zimę, mnie też to czeka. a poza tym podłącz pod kompa i zobacz czy nie pokaże jakiegoś błędu przepustnicy lub coś innego, dodam jeszcze że u mnie też występują wahania obrotów z tym że na gazie, a na benzynce śmiga idealnie.
c
carolus111
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: carolus111 »

Witam. Wymieniałem dzisiaj filtr powietrza i zauważyłem olej, bądź taką olejopodobną maź na obudowie wewątrz filtra w okolicach takiego zaworku. Czy to znak, że odma do przeczyszczenia?
Awatar użytkownika
kln
Początkujący
Początkujący

Post autor: kln »

zdecydowanie ;)
Awatar użytkownika
Sanchez
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Sanchez »

Witam,
ostatnio czyściłęm odmę (3mce temu) i znów jest zapchana. Termostat sprawny, Samochód robi do pracy odcinki 15km (30min) wiec się dogrzewa. Dodam, że samochód jest zagazowany. Ostatnio też zauważyłem masełko pod korkiem oleju. Oleju ani płynu chłodnieczego nie bierze. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?
Obrazek
Awatar użytkownika
dziurekxx
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dziurekxx »

Czyli jednak jest nie dogrzany .Albo termostat nie do końca sprawny ,albo czujnik temperatury .U Mnie po przejechaniu 2-3km silnik ma nominalną temperaturę i żadnego masełka.
Dziurekxx
Awatar użytkownika
Sanchez
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Sanchez »

Termostat sprawny, niestety przez te mrozy znow odma przymarzła, naszczescie w czasie sie skapnolem, pod korkiem oleju maslo.... Przegonilem go autpstrada jakies 120km, i od razu maź z korka wygineła. Się zastanawiam czy jest sens po takim przegoniueniu czyscic odme a jak tak to jak sie do niej zabrać (AEX) (pojutrze znow powrót autostradą).
Obrazek
Awatar użytkownika
KrZyChUelk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: KrZyChUelk »

To i ja dołączę się do dyskusji... Rok temu miałem problem z kontrolką oleju... Niestety zakończyło się to remontem silnika. Ostatnio moja Pola stoi tydzień czasu nie odpalana. Garażowana oczywiście pod chmurką, i stąd moje pytanko: Czekać aż mróz odpuści czy palić auto w ten mróz ? Dodam że robię krótkie odcinki, mam masełko pod korkiem oleju :( Na tym oleju zrobiłem dopiero 3000 tyś km. Nie wiem co robić. Silnik 1.0 MPI (ALL) 999cm3 rocznik 99.
Awatar użytkownika
godles1991
Początkujący
Początkujący

Post autor: godles1991 »

Witam, niestety nie znalazłem tego tematu o polo 6n2.. czy jest ktoś kto jest w stanie powiedzieć jak czyścić odmę, gdzie ona się znajduje, jak ją odkręcić itp, ponieważ jestem laikiem, a nie chce biegać ze wszystkim do mechanika.

Zauważyłem że na przepustnicy mam olej, to samo jest w obudowie filtra powietrza, tak więc obstawiam na 99% że jest to odma, może mi ktoś powiedzieć jak ją wyczyścić w ww modelu tzn POLO 6n2
MAŁY ale WARIAT VW POLO 1.4 MPI 2001r

Moje Polo]viewtopic.php?f=78&t=16537[/url]
h
hunter26
Newbie
Newbie

Post autor: hunter26 »

witam
a ja mam pytanko, czy jest potrzeba wymiana całej odmy w aex (całego plastiku) czy wystarczy wymiana uszczelek?
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

hunter26
jeśli Ci cieknie olej z tyłu bloku silnika, sączy sie spod tego plastiku od odmy to wymieniaj tylko uszczelki, a sam plastik i wąż przemyj benzynką
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”