[6n] od czego sa te wezyki??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[6n] od czego sa te wezyki??

Post autor: Bartosz85 »

Po odpaleniu samochodu i przegazowaniu w srodku czuc benzyne. Zlokalizowalem ze przeciekaja (poca sie) tekie dwa wezyki ktore sa po lewej stronie, pod filtrem powietrza (dlatego zapach czuc w srodku), przyczepione do kielicha. Po chwili zapach znika i wszystko jest ok. Przeciek jest na laczeniu wezyka gumowego z cienszym takim plastikowym (miejsce zaznaczone czerwonym kolkiem):
Obrazek
Obrazek

Od czego sa te weze??
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: bialas313 »

trochę nie wyraźne, ale jeśli dobrze widzę są to przewody paliwowe:) koniecznie to uszczelnij
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Tak, sa to jakies przewody paliwowe bo sa mokre w bezynie, ale sa mokre tylko po odpaleniu i przegazowaniu tak jakby tylko na ssaniu (i dzieje sie tak moze raz na tydzien czy dwa) potem sa juz suche. Nic z nich nie kapie tylko sa takie "spocone". Czy to nie sa jakies przewody odprowadzajace nieprzepalona benzyne czy cos takiego??

Oczywiscie pozaciskalem juz lepiej te opaski na nich i mam nadzieje ze pocenie nie powroci ale chcialbym wiedziec od czego, za co one odpowiadaja.

Na pierwszym zdjeciu jest pokazane miejsce gdzie te przewody sa, na drugim zblizenie tych przewodow. Sa one przyczepione do kielicha i w tym miejscu maja laczenie. Poca sie te dwa co ida dalej obok bagnetu od oleju gdzies pod filtr a jest z nimi przyczepiony jeszcze jeden ktory idzie do takiego czarnego pojemnika w ksztalcie walca, chyba jakis filtr.

dokladniejsze foto po zdemontowaniu filtra i kolanka doprowadzajacego powietrze:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 lip 2010, 18:44 przez Bartosz85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: bialas313 »

zobacze u siebie i dokładnie Ci powiem, ale na 100% są to przewody do wtrysków czarny zasilanie wtrysków, niebieski powrót, natomiast ten walec to filtr z węglem aktywnym który wchodzi w skład układu odpowietrzającego. Przejmuje on opary ze zbiornika i podłączony jest do przepustnicy
Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, 19:37 przez bialas313, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Ok, pozaciskalem opsaki na tych przewodach mam nadzieje ze bedzie ok a jak ktos bedzie wiedzial na 100% od czego sa te przewody to prosze o odpowiedz :)
A do tej puszki faktycznie idzie jeden przewod od przepustnicy a drugi idzie razem z tymi moimi w dol pod auto.

Wielkie dzięki.
Ł
Łuqasz3q
Newbie
Newbie

Post autor: Łuqasz3q »

Witam, jestem tu nowym użytkownikiem, niedawno kupiłem VW polo 97' dla mojej dziewczyny no i teraz je remontuje, napotkałem dziś dwie rurki że tak napisze"bez końca" do czego one służą co tam mogło być...??? tak patrząc na oko jedna idzie z baku, a druga z jakimś czujnikiem do gaźnika...

Foto1 : http://img207.imageshack.us/i/rurka.jpg

Foto2 : http://img684.imageshack.us/i/rurka1.jpg
Potrzebujesz części do samochodu ?? Rozrządy, klocki, oleje, filtry, itp.
Obrazek
Pisz na PW, sprzedam ci taniej niż w sklepie, możliwość odbioru, Nysa i Głuchołazy.
Tylko dla kolegów z Opolszczyzny !!
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Te rurki idą do pochłaniacza par paliwa o takie coś http://allegro.pl/pochlaniacz-oparow-pa ... 70326.html
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""Łuqasz3q""]druga z jakimś czujnikiem do gaźnika...[/quote]
W polo z 97r. nie ma gaznika :P
m
michu93
Newbie
Newbie

Post autor: michu93 »

witam!
podepnę się.
od filtru powietrza wychodzą dołem dwa wężyki podciśnieniowe, jeden idzie do rury dolotowej i steruje ciepłe/zimne powietrze a drugi gdzie mam podłączyć? bo ściągnąłem obudowę filtra i mi wyskoczył ten wężyk i nie mogę znaleźć gdzie go podpiąć :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Po prawej stronie pod przepustnicą lub kolektora dolotowego.
m
michu93
Newbie
Newbie

Post autor: michu93 »

dzięki, ale już dawno znalazłem ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”