[6n2] Problem z identyfikacją czujnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bielawa_lupo
Newbie
Newbie

[6n2] Problem z identyfikacją czujnika

Post autor: bielawa_lupo »

Witam,
mam problem z identyfikacją czujnika tego białego ze zdjęcia- nie wiem do czego służy i gdzie się go montuje.
Obrazek
Proszę i z góry dziękuję za pomoc;-)

Generalnie montuje climatronic z polo 6n2 do do Lupo - przekładam z manualnej na climatronic.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

czujnik nasłonecznienia o ile się nie myle :grin:
Awatar użytkownika
Hbrts
Początkujący
Początkujący

Post autor: Hbrts »

ten na zdjęciu to czujnik ultradźwiękowy do alarmu, montowany nad lewym słupkiem na podsufitce lub na słupku
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

dokładnie tak jak napisał Hbrts czujka ruchu wewnątrz pojazdu dodatkowo jest do tego jeszcze wyłącznik - w każdym bądź razie nic związanego z klimą
Obrazek
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Czujnik detekcji ruchu w kabinie. Gdybyś nie montował tego u siebie to chętnie go przygarnę.
b
bielawa_lupo
Newbie
Newbie

Hej,
dzięki za pomoc. Czy ten czujnik ma jakieś zastosowanie funkcjonalne które mógłbym dodać do auta ? Mój pojazd posiada fabryczny centralny zamek (jednakże bez pilota choć nad tym już pracuje). Fajnie by było gdyby szło zastosować ten czujnik do uruchamiania lampki wnętrza w pojeździe gdy ktoś siedzi w środku a auto jest wyłączone.
Sprawdziłem i ten fragment wiązki pochodzi z dachu gdyż jedna z wtyczek rozstawem pasuje do lampki wnętrza.

Co do sprzedaży: zastanowię się jak zamontuje climatronic - aktualnie brakuje mi materiałów (schematów) by to uczynić. Generalnie mam nierozwikłane dwie kwestie: do czego podłączyć (i jaki będzie schemat kabelków) dwóch grubych wiązek kabli które przychodzą do nagrzewnicy (są na niej zaczepione). Dodatkowo (dostałem kompletną wiązkę klimatronica) nie wiem gdzie wpiąć ten czujnik (czujnik nasłonecznienia - ten z lewej): czy jest już gdzieś na niego miejsce pod kokpitem (tak jak na czujnik temperatury przy zderzaku). Podłączyłem na sucho wszystkie wiązki i brakuje mi na niego miejsca;-)

Obrazek

vwkas18: czujnik nasłonecznienia jest na powyższym zdjęciu po lewej stronie.

Co do czujników to dostałem jeszcze czujnik nasłonecznienia z przekaźnikiem, ale wszyscy na forum lupo chcą mnie przekonać że nie da się tego u mnie zamontować;-)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Wysle ci zaraz na @ potrzebne informacje

Wytapane z SGS2
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

bielawa_lupo
Nie ma rzeczy niewykonalnych, są tylko mało opłacalne :P Z tego co wiem to stonoga montował swego czasu klimatronika w 6Nce, on też powinien mieć info na ten temat. Ale turzol też dobry ogarniacz :P By the way, odpuśc sobie czujnik ruchu do włączania lampki, lepiej ją ręcznie włączyć, bo podczas jazdy w nocy takie światło przeszkadza (a włączałoby Ci się na pewno przy ruchu kierownicą czy zmianie biegu).
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
b
bielawa_lupo
Newbie
Newbie

Siema,
kwestia opłacalności w tuningu to kwestia wydawało mi się że już dawno pomijana. Wolę climatronic i lubie mój samochód. Gdyby mi się podał golf już dawno bym go kupił w lepszym roczniku i w lepszym wyposażeniu niż Lupo. Mam tego świadomość.

Dzięki Turzol za informacje;-) na pewno się przydadzą. Zastanawiam się nad dwoma opcjami - zakupem wtyczek do nagrzewnicy w ASO i dosztukowywanie kabelków czy zakup od gościa od którego kupiłem kompletnej wiązki z całego polo - która podobno waży 17kg. Tyle że chce za nią 100zł ;-)
Generalnie z dostępnych mi informacji brakują mi dwie wtyczki które są obudowie nagrzewnicy z których wychodzi kabelek do mojego czujnika nasłonecznienia którego jeszcze nie rozpoznałem.
b
bielawa_lupo
Newbie
Newbie

Zna ktoś może kod tego czujnika ? zastanawiam się czy czasem nie ma w nim czujnika g86 (o ile mnie pamięć nie myli) odpowiedzialnego za temperaturę na podsufitce
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”