[86c2f] kapie olej [?]

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

z
ziomek456
Raczkujący
Raczkujący

[86c2f] kapie olej [?]

Post autor: ziomek456 »

Witam

Od dłuższego czasu w mojej polówce 1.3 - benzyna, kapie olej.
Plamy są widoczne gdy przyjadę z trasy i odstawie samochód na parkingu.
W zeszłym roku wymieniana była uszczelka głowicy, więc to raczej odpada.
Kiedyś przypatrywałem się z dołu z czego to może kapać i są dwie opcje.
1. Możliwe, że kapie z miski olejowej - ale oleju na bagnecie w ogóle nie ubywa - jest go dość znacznie więcej niż powinno być. Czy to może być przyczyna, że samochód po prostu wypluwa olej bo za dużo zostało wlane ?
2. Co znajduję się nad miską olejową, z czego może kapać ? Byłem ostatnio u mechanika i pośpiewał mi, że to może być skrzynia biegów. Z tego co sprawdzałem na forum, to jakby ze skrzyni coś kapało to z innej strony.

Problem już dość długo trwa. W sumie nie martwiłem się tym za bardzo bo samochód jeździ jak "talala" :), ale chciałbym się dowiedzieć, z czego to się bierze.
v
varales
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: varales »

[quote="ziomek456"]Witam

Od dłuższego czasu w mojej polówce 1.3 - benzyna, kapie olej.
Plamy są widoczne gdy przyjadę z trasy i odstawie samochód na parkingu.
W zeszłym roku wymieniana była uszczelka głowicy, więc to raczej odpada.
Kiedyś przypatrywałem się z dołu z czego to może kapać i są dwie opcje.
1. Możliwe, że kapie z miski olejowej - ale oleju na bagnecie w ogóle nie ubywa - jest go dość znacznie więcej niż powinno być. Czy to może być przyczyna, że samochód po prostu wypluwa olej bo za dużo zostało wlane ?
2. Co znajduję się nad miską olejową, z czego może kapać ? Byłem ostatnio u mechanika i pośpiewał mi, że to może być skrzynia biegów. Z tego co sprawdzałem na forum, to jakby ze skrzyni coś kapało to z innej strony.

Problem już dość długo trwa. W sumie nie martwiłem się tym za bardzo bo samochód jeździ jak "talala" :), ale chciałbym się dowiedzieć, z czego to się bierze.[/quote]

Kiedyś czytałem o tym, z tego co wywnioskowali, powodem było to pierwszę a dokładnie za dużo oleju, w zależności ile go masz wlane :jester:
z
ziomek456
Raczkujący
Raczkujący

Gdzieś tyle mam tego oleju na bagnecie (zaznaczyłem dwoma liniami)
http://imageshack.us/photo/my-images/28 ... oleju.jpg/
v
varales
Raczkujący
Raczkujący

[quote="ziomek456"]Gdzieś tyle mam tego oleju na bagnecie (zaznaczyłem dwoma liniami)
http://imageshack.us/photo/my-images/28 ... oleju.jpg/[/quote]

Trochę przesadziłeś, nie jestem w stanie ci bardziej pomóc tak czysto mechanicznie, ale jak masz mozliwosć troche ulać tego oleju to to zrób i zobaczyc co bedzie dalej
Awatar użytkownika
Grzesiek2507
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzesiek2507 »

skoro z silnika nie ubywa to leci Ci ze skrzyni, do wymiany simmering na wybieraku, koszt 4-5zeta.
Wejdz pod samochod i sprawdz czy napewno nie leci z silnika.
v
varales
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Grzesiek2507"]skoro z silnika nie ubywa to leci Ci ze skrzyni, do wymiany simmering na wybieraku, koszt 4-5zeta.
Wejdz pod samochod i sprawdz czy napewno nie leci z silnika.[/quote]

Może wypychać, to czego jest za dużo :jester: co do skrzyni owszem, ale niech pierw zobaczy jak ubędzię mu Oleju
z
ziomek456
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Grzesiek2507"]skoro z silnika nie ubywa to leci Ci ze skrzyni, do wymiany simmering na wybieraku, koszt 4-5zeta.
Wejdz pod samochod i sprawdz czy napewno nie leci z silnika.[/quote]

a w którym miejscu dokładniej jest ten simmering na wybieraku ?
Awatar użytkownika
Tiger
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Tiger »

Ewidentnie zbyt wysokie Ciśnienie wyrypało Ci simering tak jak pisze Grzesiek2507. Mialem to samo w Peugeocie Boxerze jak przelałem olej. Wtedy cieknie tam gdzie simeringi są najsłabsze
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

[quote="ziomek456"]
a w którym miejscu dokładniej jest ten simmering na wybieraku ?

[/quote]

Wjedź na kanał, jest to najbardziej oddalona część skrzyni biegów w stronę tyłu auta, jest to bolec średnicy ok 1 cm, wchodzący do obudowy skrzyni, jak nie znajdziesz poproś kogoś niech Ci biegami popracuje i pod spodem od razu zobaczysz o co biega.

Tak swoją drogą sprawdzałeś czy spod odmy nie cieknie :?:
z
ziomek456
Raczkujący
Raczkujący

Z odmy na bank nie cieknie - sprawdzałem i wymieniałem w czerwcu
z
zawkam
Newbie
Newbie

Post autor: zawkam »

Najprawdopodobniej wyciek oleju masz albo na półosiach (uszkodzony simmering) w takim wypadku należy odkręcić półoś, po jej odkręceniu pozostanie wałek z kołnierzem wewnątrz którego znajduje się śruba. Należy ją odkręcić i lekko wyjąć wałek, po jego wyjęciu widać simmering który należy wymienić. Drugą przyczyną może być uszkodzony simmering na wałku zmiany niegów w tym wypadku odkręcamy przedłużenie wałka do dzwigni zmiany biegów (wałek jak przedmówca wspominał ma ok 1 cm a dokładnie 1,5 cm) i na nim znajduje się simmering 15x24x7, należy go podważyć śrubokrętem aby wyciągnąć i wymienić. W przypadku tych nieszczelności olej opryskuje znaczną część skrzyni. O ile to nie przeszkadza w jeżdzie należy to usunąć ponieważ wyciek oleju ze skrzyni biegów może doprowadzić do jej zatarcia (należy uzupełnić olej)
Awatar użytkownika
Czasiu
Początkujący
Początkujący

Post autor: Czasiu »

A duże plamy są tego oleju ?
Najlepiej przejedz się gdzieś a potem wjedź na kanał i sprawdź skąd cieknie.
Ja bym sprawdził czy z miski nie leci,może uszczelka poszła albo z filtra oleju leci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”