Wszystko o: Jaki akumulator [6N1] - różne silniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Wszystko o: Jaki akumulator [6N1] - różne silniki

Post autor: cage009 »

Witam. Jutro muszę kupić akumulator.
Obecnie posiadam 80-siątke ale szybko mi się rozładowywyjue.

Jaki do mojego modelu jest najlepszy??
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

[quote=""cage009""]Obecnie posiadam 80-siątke ale szybko mi się rozładowywyjue.[/quote]
ja mam 62Ah i jest wystarczający
masz klimę, elektryczne szyby albo mocne audio?
albo jakiegoś złodzieja prądu?
bo aku tak sam z siebie raczej nie powinien się rozładowywać...

patrz na wysoki prąd rozruchowy i tyle
n
nemezis
Newbie
Newbie

Post autor: nemezis »

ja mam w swojej 72 Ah i prąd rozruchowy 620amper i jest w zupełności wystarczające , wymieniłem po awarii przekaznika grzania swiec , robił mi totalną zwarę ale tylko jak miał na to ochotę , nie mogłem znależć przyczyny, przekażnik kosztował 14 zł i po sprawie.
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Post autor: ar1000 »

Ja mam w 1.9TDI-AHU 72Ah i jest ok. Nie widzę potrzeby montowania wyższej pojemności mam dziennie 20-30 rozruchów i małe przebiegi w mieście co 2 -3 dni trasa 300-600km. Jest ok. Akumulator eksploatuję najczęściej 2-3 lata bez względu na producenta ( już sprawdziłem w 2 autach).
Pozdrawiam.A.
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

Zakupiłem 72Ah i świetnie działa.
Tamten już był puściutki i doładowywanie nic nie dało.

Dziękuje za pomoc :-)
w
witek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: witek »

na przyszłość 1.9SDi wychodziło seryjnie z aku 62Ah, ja osobiście mam 65 i jest ok.
My white lincoln (zapraszam do komentowania): viewtopic.php?f=40&t=775&start=0

update: post tutułowy
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Witam auto bez dodatkow: elektr szyb, poduszek. Jedyne co to radyjko.
Wyglada na to ze musze wymienic akum bo slaboiutko krecil i sie dusil, mechanik stwierdzil ze byl rozwalony rozrusznik.
400 zł poszlo sie wali.. teraz nieco lepiej i nie charkocze ale w mrozna noc znowu za 1 razem nie odpali, test akum wyszedl dobrze ale dzis w norauto powiedziano ze po prostu akum moze byc juz stary i tyle i ze czas na wymiane. w tej chwili jest 75ah i sie zastanawiam czy to nie za duzo. Fakt faktem ze babeczka ktora uzytkowala wczesniej jezdzila na nimela suchym akumul. moze to tez wplynelo na jego zywotnosc.

Jeszcze pytanie czy to moze byc kwestia swiec zarowych ?
v
vwstan
Newbie
Newbie

Post autor: vwstan »

Wg katalogu dla tego silnika potrzebujesz 72Ah. Jak będziesz kupował nowy to zwróć uwagę na max. prąd rozruchowy jaki może wydolić AKu. Im większy tym akumulator lepszy. Co do firm nie wypowiadam się. Osobiscie mam TREGER 72Ah/630A. Pytasz czy świece. Jak stary jeszcze raźno kręci rozrusznikiem a autko nieodpala jak zimne to wina raczej świec zarowych, ale jak z kręceniem problem to aku.
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

ja mam 62Ah
wybieraj modele z większym prądem rozruchowym (Silver, Plus, czy jak tam się który nazywa)
producenci mają zazwyczaj kilka modeli o tej samej pojemności - diesel potrzebuje dużo prądu żeby ruszyć
w
witek
Mały interesant
Mały interesant

standard jest 62Ah, ja osobiście mam 65Ah i jest ok

Awatar użytkownika
krzzbi773polo
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzzbi773polo »

witam poradzi ktos jaki akumulator wybrac do polowki silnik 1000 zastanawiam sie miedzy centra plus a zap plus.ma ktos jakies doswiadczenia ktore lepsze.a moze ktos podpowie jakie parametry powinien miec lub gdzie to mozna sprawdzic?
dzieki za wszelkie podpowiedzi
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

zap silver mam ja
nie narzekam
żadnych niespodzianek przez prawie rok mi nie sprawił
kupiłem bo mi go polecał kolega, on ma takie w dwóch samochodach jeżdżących pare lat

masz benzyniaka to nie musisz kupować tego lepszego (silver), zwykły wystarczy
b
booster29
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: booster29 »

Witam wszystkich
W naszym "świeżo zakupionym" VW Polo 1.9D padł akumulator, w związku z tym chciałbym prosić właścicieli polówki a'la diesel o wypowiedzi na temat akumulatorów.
Chcę kupić na dniach baterię (dobrą baterię), która byłaby posłuszna dłuższy czas.
Dodatkowo nie mam pojęcia jaką pojemność i moc rozruchową zaleca producent, tj. volkswagen. W sklepie sprzedawcy radzą kupić 70 lub 74 Ah. Nie mogę się też zdecydować czy zakupić akumulator tradycyjny, czy też w wersji "nic tam lepiej nie ruszać" czyli bezobsługę.
Prosiłbym o pomoc i poradę w tej kwestji
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2009, 19:02 przez booster29, łącznie zmieniany 1 raz.
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

witam!!
a jaki byl oryginalnie ?? tzn ten poprzedni .. to kupic taki sam parametrowo :) a firma to zalezne ile masz kasy .. ja mam w 2f bosch s4 (60Ah) :twisted: .. wiec wiesz :P .. znajomy w audi 80 ma bosch s5 (74Ah).. wazne zeby mial jak najwiekszy prad rozruchu , bo w koncu to diesel .. ja polecam boscha , inni centre ( ja omijam łukiem ) to wszystko zalezy ile chcesz wydac .. o pogooglowalem troche i masz http://abcpolo.fm.interia.pl/vw_polo_iii_6n.htm , czyli s4 bedzie dobra :twisted:
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2009, 17:41 przez alienek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
w
witek
Mały interesant
Mały interesant

ori 62Ah, ja u siebie miałem 65Ah i bez żadnych problemów wystarczał... nie pamiętam tylko jaki prąd rozruchowy

ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”