WEWNĄTRZ
1. Środek- prawdopodobnie tutaj posłuży mi listwa diodowa LED, z racji, że nie jak w przypadku neonu, zaświeca się ona od razu po dostaniu się do niej energii, jedynie czego się boje to jej mocnego światła, bo podobno razi w oczy, nawet jak nie jest skierowana na oczy. Do środka po moich obliczeniach potrzebujemy łącznie 240 cm. czyli:
a) 4x 30 cm. pod kierownice i reszte siedzeń pokaże potem gdzie na fotce, mam upatrzone miejsca według mnie najlepsze, na zdjęciach nie chce mi się pokazywać, efekt końcowy pokaże na pewno
b)bagażnik 70 cm. tutaj zasilanie będzie także bezpośrednio z akumulatora, dziś przeprowadziłem kable do zasilania bo miałem czas, tutaj jako włącznik posłuży mi lampka znajdująca się po prawej stronie w bagażniku "oświetlająca" go. Ale prawdopodobnie ta lampka będzie usunięta i będzie tylko lampa LED. Kabla zasilającego trzeba sporo, nie da się go wymierzyć, ale wydaje mi się, że ok. 15 metrów powinno starczyć.
ZEWNĄTRZ
1.Tutaj jest troche więcej zachodu ponieważ mamy do czynienia z warunkami atmosferycznymi i trzeba dobrze zabezpieczyć aby nie zrobić zwarcia w kablach. Tutaj według moich obliczeń potrzebujemy 290 cm. listwy diodowej LED. czyli:
a)przód- 90 cm. mam idealne miejsce które jest zabezpieczane przez zderzak jak i nie dostaje się ta woda i oświetla przód, tutaj obejdzie się bez wiercenia, ponieważ mamy tam już dziury gotowe,
b)tył- 70 cm. tutaj niestety nie obejdzie się bez wiercenia, będzie wiercone w zderzaku,
c)lewy/prawy bok 1,3 m. tutaj nie obejdzie się bez wiercenia, w listwie która znajduje się na podwioziu (jak podnosimy auto, podnośnik opieramy na jej kontrukcji) jest to tak wymierzone, że 1,3 metra ma starczyć tak, aby nie dostać do miejsc w których ma miejsce podnoszenia auta. Tutaj potrzebujemy 3 dziur na 1 stronę ponieważ 1,3 metra to dużo i po pewnym czasie może się delikatnie obluzować, od zewnątrz będę chciał zabezpieczyć czymś szczerze jeszcze nie wiem czym ale coś się wykombinuje
Kolor jaki wybrałem to niebieski, zawsze chciałem aby to był niebieski kolor. Prawdopodobnie uda mi się, że cały osprzęt typu diody LED, kable zasilające, złączki dostane u siebie w mieście na miejscu. Będę starał się jak najlepiej zabezpieczyć z zewnątrz, bo wiadomo w zimie najgorzej.
Pozdrawiam i jeśli ktoś ma jakieś pomysły, opinie pisać, według mnie projekt dość dobry wykonanie także możliwe i bezpieczne. Tutaj poniżej zdjęcia które obrazują mniej więcej to co chce "zmodzić"
http://imageshack.us/g/148/cimg2081.jpg/ zdjęcie numer 2 pokazuje miejsce gdzie obecnie idzie zasilanie od radia CB jak i od przyszłej lampy LED, i także tutaj będą szły przyszłe kable, nie przeszkadzają kierowcy jak i pasażerowi.
Pierwsze pójdzie wewnętrzne, na zewnątrz poczekam jeszcze.