[6N] Projekt "Neon"

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany

[6N] Projekt "Neon"

Post autor: waglik »

Witam bardzo wszystkich a więc na tym forum słyne z dziwnych pomysłów :grin: i dziś postawoniłem, że może zastartuje po podświetlenie, a więc projekt ma wyglądać tak:
WEWNĄTRZ
1. Środek- prawdopodobnie tutaj posłuży mi listwa diodowa LED, z racji, że nie jak w przypadku neonu, zaświeca się ona od razu po dostaniu się do niej energii, jedynie czego się boje to jej mocnego światła, bo podobno razi w oczy, nawet jak nie jest skierowana na oczy. Do środka po moich obliczeniach potrzebujemy łącznie 240 cm. czyli:
a) 4x 30 cm. pod kierownice i reszte siedzeń pokaże potem gdzie na fotce, mam upatrzone miejsca według mnie najlepsze, na zdjęciach nie chce mi się pokazywać, efekt końcowy pokaże na pewno ;) zasilanie tutaj będzie bezpośrednio z akumulatora a jako włącznik posłuży fota ze zdjęciem nr. 2 czyli po otwarciu dzwi zaświeca mi się oryginalna wewnętrzna lampka, a znowu ona służy jako włącznik diod i zaświeca się wewnętrzne podświetlenie mojej konstrukcji, oczywiście trzeba będzie ściągać podsufitke, ale sąsiad jest tapicerem obiecał pomóc, przy jej ściąganiu, zakładaniu.
b)bagażnik 70 cm. tutaj zasilanie będzie także bezpośrednio z akumulatora, dziś przeprowadziłem kable do zasilania bo miałem czas, tutaj jako włącznik posłuży mi lampka znajdująca się po prawej stronie w bagażniku "oświetlająca" go. Ale prawdopodobnie ta lampka będzie usunięta i będzie tylko lampa LED. Kabla zasilającego trzeba sporo, nie da się go wymierzyć, ale wydaje mi się, że ok. 15 metrów powinno starczyć.

ZEWNĄTRZ
1.Tutaj jest troche więcej zachodu ponieważ mamy do czynienia z warunkami atmosferycznymi i trzeba dobrze zabezpieczyć aby nie zrobić zwarcia w kablach. Tutaj według moich obliczeń potrzebujemy 290 cm. listwy diodowej LED. czyli:
a)przód- 90 cm. mam idealne miejsce które jest zabezpieczane przez zderzak jak i nie dostaje się ta woda i oświetla przód, tutaj obejdzie się bez wiercenia, ponieważ mamy tam już dziury gotowe,
b)tył- 70 cm. tutaj niestety nie obejdzie się bez wiercenia, będzie wiercone w zderzaku,
c)lewy/prawy bok 1,3 m. tutaj nie obejdzie się bez wiercenia, w listwie która znajduje się na podwioziu (jak podnosimy auto, podnośnik opieramy na jej kontrukcji) jest to tak wymierzone, że 1,3 metra ma starczyć tak, aby nie dostać do miejsc w których ma miejsce podnoszenia auta. Tutaj potrzebujemy 3 dziur na 1 stronę ponieważ 1,3 metra to dużo i po pewnym czasie może się delikatnie obluzować, od zewnątrz będę chciał zabezpieczyć czymś szczerze jeszcze nie wiem czym ale coś się wykombinuje ;). Tutaj kabla zasilającego potrzebujemy ok. 20-25 metrów, znalazłem idealne rynienki w których będzie się on znajdował, i także idą tam inne wężyki i nie trzeba będzie ich specjalnie mocować od spodu. Neon będzie załączany zwyczajnym włącznikiem wewnątrz auta.

Kolor jaki wybrałem to niebieski, zawsze chciałem aby to był niebieski kolor. Prawdopodobnie uda mi się, że cały osprzęt typu diody LED, kable zasilające, złączki dostane u siebie w mieście na miejscu. Będę starał się jak najlepiej zabezpieczyć z zewnątrz, bo wiadomo w zimie najgorzej.
Pozdrawiam i jeśli ktoś ma jakieś pomysły, opinie pisać, według mnie projekt dość dobry wykonanie także możliwe i bezpieczne. Tutaj poniżej zdjęcia które obrazują mniej więcej to co chce "zmodzić"
http://imageshack.us/g/148/cimg2081.jpg/ zdjęcie numer 2 pokazuje miejsce gdzie obecnie idzie zasilanie od radia CB jak i od przyszłej lampy LED, i także tutaj będą szły przyszłe kable, nie przeszkadzają kierowcy jak i pasażerowi.
Pierwsze pójdzie wewnętrzne, na zewnątrz poczekam jeszcze.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2011, 23:40 przez waglik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

Neony na zewnatrz = permban na forum vwpkp. Cos jeszcze mam dodac? :grin:
Awatar użytkownika
waglik

shao Ty to zawsze możesz mnie zbudować :grin: wewnątrz zrobie, tylko pytanko czy aby zasilanie będzie dobre ?
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

[quote="waglik"]shao Ty to zawsze możesz mnie zbudować :grin: [/quote]

Ktos musi :grin: a tak na powaznie to pogadaj z tomala, on ma 6n2 bardzo przyjemnie zrobione oswietlenie LEDami w kabinie i bagazniku, tylko u niego na bialo sie swieci i Tobie tez polecam bialy, a nie niebieski bo Ci oczy wypadna po 10s.
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: VWV »

a po co chcesz ściągać podsufitkę?? :roll: przecież przewody od tej lampki są pod dywanem od strony rączki otwierania maski. Co do zaświecenia neonów po otwarciu drzwi.... wystarczy wpiąć się w masę krańcówki, bo to ona właśnie powoduje zaświecenie lampki.

Za bardzo sobie utrudniasz sprawę ;)

Ogólnie tak jak koledzy piszą... niebieski kolor będzie bardzo rażący. No ale to Twoja decyzja.
Ja u siebie mam lampki od A6 i dodatkowo nad tylną kanapą od A4 .... świecą na biało i wygląda to bardzo przyjemnie w nocy :cool2:
Awatar użytkownika
waglik

VWV kurcze mógłbyś może poprzec się fotami z tą masą krańcówki ? No dobra poszukam może i wezme białe ;).
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

niestety nie mam fot kabelków ... ogólnie masa krańcówki to kabel jasnobrązowy z białym paskiem.

tu masz jak białe światło świeci u mnie w nocy i w dzień:

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
waglik

Ale u mnie będzie pod kolumną kierowniczą tu masz fote, takie coś planuje zrobić: http://moto.allegro.pl/mega-oswietlenie ... 31777.html
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

czy na górze czy na dole .... chodzi o to że zimna biel będzie lepiej wyglądać niż niebieski :oki:
Awatar użytkownika
waglik

Wiesz co no słuchaj chodzi mi o to, że po prostu, na zewnątrz będzie na pewno niebieski, bo białego nie chce, ale wtedy nie będzie wyglądać idiotycznie w środku biały z zewnątrz niebieski ?
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

są gusta i guściki .... ogólnie neony na zewnątrz są już raczej niemodne .... ale ile ludzi tyle opinii.
zrób tak żeby Tobie się podobało :agree:
Awatar użytkownika
waglik

I tak planuje ;) VWV jak będziesz miał możliwość to popatrz na te kable gdzie mam podpiąć i wyślij mi co jak i gdzie ;). Jeśli możesz oczywiście.
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

waglik

A te na zewnątrz mają świecić w czasie jazdy czy na postoju tylko?

Bo wiesz, że za neony które będą na zewnątrz świeciły w czasie jazdy to pożegnasz się z dowodem rejestracyjnym przy najbliższej kontroli drogowej :)

P.S.

Na pewno o tym wiesz, ale to tak dla potomności dla innych napisałem
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
waglik

mistrzsieci wiem wiem, znam paru policjantów i ostatnio jak mnie kontrolowali to powiedziałem im, że chciałbym podświetlić podwozie i co oni na to, i powiedzieli, że jeśli podczas jazdy po drogach publicznych, postojach w miejscach publicznych nie będę ich używał, policjant który nawet wie, że je posiadasz, a jeśli nie zauważy że masz włączone to nie może Ci wziąść dowodu rejestracyjnego. Można za to używać neonów na prywatnym terenie, parkingach, wszędzie gdzie teren nie należy do publicznego, i jeśli z wyjazdu z takiego parkingu wyłączysz neon, i akurat policja widziała Cie na parkingu z włączonym i zatrzyma Cie, nie może wziąść dowodu ponieważ przy wieździe na droge publiczną wyłączyłeś zasilanie tego "urządzenia". Jedynym problemem może być przegląd, jeśli koleś który nam sprawdzi auto zobaczy, że instalacja jest źle zabezpieczona przed przypadkowym ucięciem kabli itp. to może od nas wymagać ściągnięcia całej instalacji i nie podbić przeglądu.
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

waglik wielkie dzięki :bow:
porządnie wzbogaciłeś moją wiedzę o tego typu przeróbkach :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”