[quote=""pyc""][quote=""bialas313""]Witam i podpinam się z prośbą czy ktoś mógłby z tego wykresu mi powiedzieć czy sonda jest sprawna?[/quote]
Ajajaj, kolego takie pomiary można sobie wsadzić hm hm. Po pierwsze widzę u ciebie temp. silnika 19*C silnik pracuje na bogatej mieszance (ssanie) i sonda trzyma stały wysoki poziom napięcia 0,81V czyli bogato. Po drugie sonda potrzebuje chwilę żeby się zagrzać od spalin, trwa to ok 1-2min. od uruchomienia silnika. Prawidłowa temperatura pracy sondy to ok 800*C wówczas jej sprawność (szybkość i dokładność pomiaru) osiąga nominalne wartości. Można oszacować że sonda jest sprawna, zdechła sonda daje niski sygnał napięcia lub leży całkiem na 0V u ciebie zdaje się pracować dobrze. Dla uwiarygodnienia rozgrzej silnik i obserwuj zółty wykres. Przy prawidłowej pracy ma się ciągle zmieniać od 0V do 0,8-0,9V w przybliżeniu sinusoidalnie, generalnie ma wyglądać jak wijący się wąż

. Następnie depnij w gaz do podłogi i odpuść, w tym czasie sonda powinna zwrócić sygnał wysoki 0,8V-0,9V przy gazie wciśniętym (miesznanka bogata) i sygnał niski 0V-0,1V przy odpuszczonym (mieszanka uboga) gdy silnik schodzi z obrotów.
Jaśniej się nie da.
Pozdrawiam.[/quote]
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź i szczegółową instrukcję;) rozumiem o co Ci chodzi, ale u mnie jest taki myk(rozkminaliśmy to już kiedyś z rat4) a mianowicie gdy odczytuje blok pomiarowy 001 gdzie jest temp silnika jest ok, ale gdy jednocześnie daje go na blok 002 gdzie jest temp. powietrza to te dwie wartości mi się zamieniają. To znaczy że temp. silnika u mnie to odwrotnie jak u innych i wynosiła podczas scope 87c i samochód był rozgrzany. Czyli rozumiem, że gdy wciskam gaz i obroty rosną to napięcie sondy w górę tak? u mnie jest na stałym napięciu cały czas ok 0,81v a gdy wciskam gaz maleje napięcie. ale jeszcze dziś spprawdzę po dłuższej trasie na dobrze wygrzanym silniku. pozdrawiam