[quote=""vwkas18""]zejscie z mas wirujących... ciakwe masz teorie odchudzenie koła zamachowego powoduje utratę Nm mój kolego z forum
niestety wiedzę trzeba uzupełnić
waga ma duże znaczenie

podobnie jak wytrzymałość
lżejsze szybciej się kręci ale wcale nie dłużej

co za tym idzie moment obrotowy spada
jakbyś nie wiedział to głównie odchudza się koła po to aby uzyskać KM ale dociąża się przez zastąpienia orginalnych tarcz i docisków sprzęgła wzmacnianymi -Spiekami itp
zadaj sobie pytanie czemu TDi z dwumasą ma więcen Nm niż ten z jedno
każda zmiana powoduje konsekwencje na plus albo minus
a tak nawiasem mam czytnik AFR Innovate więc trochę mam pojęcia co pisze
masz czujnik położenia wału i czujnik stukowy?
jeżdzisz obecnie na 15 ale załuż sobie 13" będziesz szybciej osiągał prędkość i lepszy start ale później będzie brak i lichość[/quote]
Czujnik położenia wału mam, Czujnika stukowego nie mam ( w B16A już będzie )
co do różnicy między 13" a 15" to ją doskonale znam bo przez rok jeździłem na 13"
Możesz sobie mieć AFR Innovate ale nadal uważam, że AFR się totalnie nie zmienia po ingerencji w koło zamachowe BO NIBY CZEMU? potrafisz to logicznie uzasadnić? Ja uważam, że uzasadnienie nie istnieje
Lżejsze kręci się sporo krócej - to fakt, ale problemu nie ma jak ciągle operujemy gazem. Zamiast czasem zdjąć noge z gazu to go odpuszczamy troche i jest ok, gdy znowu dodamy sporo gazu to reakcja będzie szybsza i gwałtowniejsza niż z seryjnym zamachem.
Dociążając zamach zyskujemy vmax (ograniczeniem są tylko przełożenia), tracimy na przyspieszeniu. To tak ja właśnie jest z kołami. Mnie nie interesuje zbytnio co jest powyżej 120km/h gdy jadę po szybkim torze. Nie potrzebuje osiągać zawrotnych prędkości, potrzebuje szybkiego przyspieszania.
Dodatkowo to co mówię wspieram praktyką, bo nie raz coś POWINNO być tak a nie inaczej a realia szybko ściągają na ziemię

Internet jest pełen śmieci, kłamstw i mitów. Nie raz już mierzyłem się z wieloma osobami gdzie różnicą był tylko lekki zamach no i wiadomo koła ( nie raz mieli lżejsze ode mnie) i co? wygrana dla mnie.
tutaj dowód - nie weszła mi 2, dostawałem około 1,5 długości a i tak objechałem kanarkową (żółtą) honde civic kumpla o około pół długości. Setup ten sam jedynie ja mam lekki zamach on nie no i on ma lżejsze koła.
http://vimeo.com/24090311
Sorry, ale nie wmówisz mi, że cięższe jest lepsze, bo nie jest. Co mnie obchodzi pare NM dzięki dwumasie w VW skoro to wcale nie oznacza, że auto jest szybsze. Może mieć i 15, 30 NM wiecej ale skoro wolniej je osiąga to na cholere mi to?
Tak jak porównamy nie jedno BMW czy cokolwiek innego, co ma większą pojemność ode mnie czyli duuuużo wiecej NM i zazwyczaj KM, ma seryjny ciężki zamach itd a dostaje baty od początku do końca.