Problem z wyjeciem wkładki zamka - Pomocy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
matiz775
Newbie
Newbie

Problem z wyjeciem wkładki zamka - Pomocy!

Post autor: matiz775 »

Drodzy forumowicze!!!
Korzystałem z szukajki, ale nic na ten temat nie znalazłem więc zwracam się do was. Mam problem w mojej Polówce który polega na wyjęciu wkładki (bębenka) ze środka zamka, mówiąc inaczej nie mogę wyciągnąć bębenka ze środka gdyż blokuje mi we wszystkim tuleja.
Obrazek
tuleja na zdjęciu siedzi niżej, a trzpień widoczny na zdjęciu jest elementem bębenka. W jedna stronę udało się przekręcić natomiast z powrotem nie dałem rady. Teraz kluczyk w ogóle nie chce się przekręcać ani w jedną ani to w drugą stronę. Wkładam kluczyk i nic. Moim zdaniem podczas demontażu nieuważnie przekręciłem kluczyk zbyt daleko i dlatego zablokował się bębenek w tych frezach. Myślę że to własnie w nich tkwi cały problem. Tuleja ma cztery frezy 2 na wylot ( w tym położeniu możemy wyjąć wkładkę zamka) a 2 są tylko podcięte( w tym położeniu nie da się wyjąć wkładki). Na trzpieniu są dwa wypustki które się obracają i wpadają albo w ten frez podcięty albo w wycięty. U mnie są w tym podciętym i za chiny nie dam rady go przekręcić w ten frez wycięty ażeby wyjąc bębenek. Może ktoś już to przerabiał i potrafi mi pomóc :beg: . Na koniec dam jeszcze kilka zdjeć poglądowych aby sprawa stała się trochę jaśniejsza.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Z góry dziękuje matiz775.
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Pierwsza i najważniejsza rzecz - z którego roku masz auto?? Przed liftingiem w 1997 były inne zamki i od typu zamka zależy co mogło się stać i co trzeba zrobić.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
m
matiz775
Newbie
Newbie

Post autor: matiz775 »

Wersja XXL 97r po lifcie z nowym kluczykiem tj. z frezem w srodku
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

i co zrobiłeś czy nie? musisz przycisnąć tak jeden ząbek i przekręcić kluczykiem i powinien wyjść bezproblemowo

edit- nie doczytałęm- no to zostaje ci kręcenie i prbowanie :grin: wiem żę też mi sie tak rpzy demontażu stało ale za którymś razem poszło
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”