Korzystałem z szukajki, ale nic na ten temat nie znalazłem więc zwracam się do was. Mam problem w mojej Polówce który polega na wyjęciu wkładki (bębenka) ze środka zamka, mówiąc inaczej nie mogę wyciągnąć bębenka ze środka gdyż blokuje mi we wszystkim tuleja.
tuleja na zdjęciu siedzi niżej, a trzpień widoczny na zdjęciu jest elementem bębenka. W jedna stronę udało się przekręcić natomiast z powrotem nie dałem rady. Teraz kluczyk w ogóle nie chce się przekręcać ani w jedną ani to w drugą stronę. Wkładam kluczyk i nic. Moim zdaniem podczas demontażu nieuważnie przekręciłem kluczyk zbyt daleko i dlatego zablokował się bębenek w tych frezach. Myślę że to własnie w nich tkwi cały problem. Tuleja ma cztery frezy 2 na wylot ( w tym położeniu możemy wyjąć wkładkę zamka) a 2 są tylko podcięte( w tym położeniu nie da się wyjąć wkładki). Na trzpieniu są dwa wypustki które się obracają i wpadają albo w ten frez podcięty albo w wycięty. U mnie są w tym podciętym i za chiny nie dam rady go przekręcić w ten frez wycięty ażeby wyjąc bębenek. Może ktoś już to przerabiał i potrafi mi pomóc :beg: . Na koniec dam jeszcze kilka zdjeć poglądowych aby sprawa stała się trochę jaśniejsza.

Z góry dziękuje matiz775.