A swoja droga to co myslicie o tym radyjku?
Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
Podnieś przód radia do góry (np podeprzyj) a odsłuch będzie dużo lepszy, głośnik nie będzie tłumiony.Tobbik pisze:A co moze stac sie z glosnikiem? jedyny problem wg mnie t ofakt ze dzwiek jest stlumiony
Normalka - bardzo często antena najlepiej stroi się przy krawędzi dachu, dlatego uważam że najlepszymi miejscami na antenę są przód i tył dachu czyli nad przednią i nad tylną szybą. Są tam również z reguły wzmocnienia które powodują że antena siedzi dość pewnie.A tak wyglada Poluś z zewnatrz z antena na dachu (co cieakwe SWR byl nizszy w tym miejscu niz na srodku)
pisze o tym bo jest oklepana opinia "potwierdzana" nawet rysunkami o tym ze srodek dachu ma byc najlepszy. choc i tak nie dalo sie wycisnac ponizej 1.7 a antena podobno ma lepsze mozliwosci. No i kolejna ciekawostka to ze byl nizszy (nawet ok 14-1.5 ale na 40 kanale)jozefg pisze:Podnieś przód radia do góry (np podeprzyj) a odsłuch będzie dużo lepszy, głośnik nie będzie tłumiony.Tobbik pisze:A co moze stac sie z glosnikiem? jedyny problem wg mnie t ofakt ze dzwiek jest stlumiony
Generalnie nie musze bo slysze, choc jest to wyczuwalne, myslalem zeby jakos pod popiolke przykrecic ale w Poznaniu na parkingu pod blokiem nie bardzo mam ku temu warunki bo musialbym cos zrobic z oryginalnymi uchwytami zeby byla mozliwie mala szpara od gory tak aby pod radyjkiem zostalo meijsce na gruche (zeby dalo sie tam latwo siegnac) i ewentualnie jakies drobiazgi typu telefon czy portfelNormalka - bardzo często antena najlepiej stroi się przy krawędzi dachu, dlatego uważam że najlepszymi miejscami na antenę są przód i tył dachu czyli nad przednią i nad tylną szybą. Są tam również z reguły wzmocnienia które powodują że antena siedzi dość pewnie.A tak wyglada Poluś z zewnatrz z antena na dachu (co cieakwe SWR byl nizszy w tym miejscu niz na srodku)
Bo tak jest - tyle że nie każda antena daje się na środku dachu zestroić...Tobbik pisze: pisze o tym bo jest oklepana opinia "potwierdzana" nawet rysunkami o tym ze srodek dachu ma byc najlepszy. choc i tak nie dalo sie wycisnac ponizej 1.7 a antena podobno ma lepsze mozliwosci.
Dopasuj długością pręta anteny - w tym przypadku jest prawdopodobnie za krótki, wysuń go.No i kolejna ciekawostka to ze byl nizszy (nawet ok 14-1.5 ale na 40 kanale)