montaż Cb

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
peja_87
Newbie
Newbie

Post autor: peja_87 »

Ja mam swoje radyjko zamontowane na szybko. Jak bede mial czas to poprawie mocowanie.
ObrazekObrazek

A swoja droga to co myslicie o tym radyjku?
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

Przy takim sposobie montażu uwaga na głośnik który jest na dolnej ściance obudowy! Nie zasłaniać!
T
Tobbik
Newbie
Newbie

Post autor: Tobbik »

A co moze stac sie z glosnikiem? jedyny problem wg mnie t ofakt ze dzwiek jest stlumiony
Sam zamontowalem podobnie, zdecydowal fakt ze chcialem wrzucic radyjko mozliwie bezinwazyjnie. Zasilanie pociagniete z zapalniczki, nie znalazlem sposobu na proste wyjscie do aku. kabel antenowy idzie pod konsola po stronie pasazera, pozniej pod fotelem i wychodzi obok slupka( na zdjeciu lezy za fotelem pasazera.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

A tak wyglada Poluś z zewnatrz z antena na dachu (co cieakwe SWR byl nizszy w tym miejscu niz na srodku)

Obrazek
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Tobbik""]A co moze stac sie z glosnikiem? jedyny problem wg mnie t ofakt ze dzwiek jest stlumiony
[/quote]Podnieś przód radia do góry (np podeprzyj) a odsłuch będzie dużo lepszy, głośnik nie będzie tłumiony.
A tak wyglada Poluś z zewnatrz z antena na dachu (co cieakwe SWR byl nizszy w tym miejscu niz na srodku)
Normalka - bardzo często antena najlepiej stroi się przy krawędzi dachu, dlatego uważam że najlepszymi miejscami na antenę są przód i tył dachu czyli nad przednią i nad tylną szybą. Są tam również z reguły wzmocnienia które powodują że antena siedzi dość pewnie.
T
Tobbik
Newbie
Newbie

Post autor: Tobbik »

[quote=""jozefg""][quote=""Tobbik""]A co moze stac sie z glosnikiem? jedyny problem wg mnie t ofakt ze dzwiek jest stlumiony
[/quote]Podnieś przód radia do góry (np podeprzyj) a odsłuch będzie dużo lepszy, głośnik nie będzie tłumiony.

Generalnie nie musze bo slysze, choc jest to wyczuwalne, myslalem zeby jakos pod popiolke przykrecic ale w Poznaniu na parkingu pod blokiem nie bardzo mam ku temu warunki bo musialbym cos zrobic z oryginalnymi uchwytami zeby byla mozliwie mala szpara od gory tak aby pod radyjkiem zostalo meijsce na gruche (zeby dalo sie tam latwo siegnac) i ewentualnie jakies drobiazgi typu telefon czy portfel
Normalka - bardzo często antena najlepiej stroi się przy krawędzi dachu, dlatego uważam że najlepszymi miejscami na antenę są przód i tył dachu czyli nad przednią i nad tylną szybą. Są tam również z reguły wzmocnienia które powodują że antena siedzi dość pewnie.[/quote]
pisze o tym bo jest oklepana opinia "potwierdzana" nawet rysunkami o tym ze srodek dachu ma byc najlepszy. choc i tak nie dalo sie wycisnac ponizej 1.7 a antena podobno ma lepsze mozliwosci. No i kolejna ciekawostka to ze byl nizszy (nawet ok 14-1.5 ale na 40 kanale)
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Tobbik""]
pisze o tym bo jest oklepana opinia "potwierdzana" nawet rysunkami o tym ze srodek dachu ma byc najlepszy. choc i tak nie dalo sie wycisnac ponizej 1.7 a antena podobno ma lepsze mozliwosci.[/quote] Bo tak jest - tyle że nie każda antena daje się na środku dachu zestroić...
No i kolejna ciekawostka to ze byl nizszy (nawet ok 14-1.5 ale na 40 kanale)
Dopasuj długością pręta anteny - w tym przypadku jest prawdopodobnie za krótki, wysuń go.
Awatar użytkownika
Hbrts
Początkujący
Początkujący

Post autor: Hbrts »

z cyklu jak zamontować antenę CB :shock:
http://www.youtube.com/watch?v=aAA4IG7PaMY
Awatar użytkownika
pakokula
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: pakokula »

[quote=""szoqun""]Ja dziś zamontowałem to wszystko tak:
Obrazek
Obrazek[/quote]

mam identycznie i jest git :D brat tez juz taki montaż sobie zamowił:D
MOJA ZIELONA ŻABCIA
MOJE ZŁOTKO

----------------------------------------------------
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

A montował ktoś antenę w miejsce FM?? bo ciągle chodzi mi to po głowie:D tylko boje sie o sztywność dachu bo jednak w 6n jest on dość miękki:/
z
zaba_1974
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zaba_1974 »

Ja mam i jest supe.
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

[quote=""zaba_1974""]Ja mam i jest supe.[/quote]

a może coś więcej jaka antena jakie radia o może jakieś foto??

pozdrawiam
z
zaba_1974
Raczkujący
Raczkujący

Radio alan1001Z antena w miejsce radiowej 1 metr firmy sirio.Radio gra na 50 cm kabla antenowego schowany za radiem brak jakichkolwiek zakłóceń
Awatar użytkownika
pakokula
Zainteresowany
Zainteresowany

A teraz wrzucam foteczki mojego radia
Obrazek
tutaj głośniczek ktory sie przydaje jak sie głośniej muzyki słucha...
Obrazek
a tak wisi gruszeczka
ObrazekObrazek

soryy za bałagan:D
MOJA ZIELONA ŻABCIA
MOJE ZŁOTKO

z
zaba_1974
Raczkujący
Raczkujący

Zrób porządek z kablami bo straż jedzie ;-)
Awatar użytkownika
pakokula
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""zaba_1974""]Zrób porządek z kablami bo straż jedzie ;-)[/quote]

haha to jest porządek... cb..., przedłużacz gniazda zapalniczki do bagażnika..., ładowarka do tel...

teraz jeszcze nasz forumowy kubek z podgrzewaczem doszedł:D
MOJA ZIELONA ŻABCIA
MOJE ZŁOTKO

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”