Na szybko coś o tym złomie

Model: Polo 86c
Przebieg: 130 tyś. km
Rocznik: 1991r.
Kolor: Czerwony
Silnik: 1043cc ; 33kW ; 45KM (ten od trabanta) - seria
Koła: Przód: Dębica Passio 175/70 R13 82T Tył: Michelin Energy 155/70 R13 75T(MXT)
Audio: Brak
Wnętrze: Syf
Zawieszenie: Czasem na światłach się wieszam
Dobra to tyle. Wiem że może nie odpowiednie miejsce do tego, ale mi się spieszy gdyż wyjeżdżam na rok, a samochód kupiony jest dla siostry, która nim jeździ już od 4 miesięcy.
1) Problem z wodą
Problem jest następujący. Autko lubi zgubić 4litry wody po przejechaniu 15km. Sytuacja jest dziwna gdyż raz woda ucieka po krótkiej trasie, innym razem wszystko jest okej.
Co mnie martwi to dość duży wzrost jej poziomu na ciepłym silniku.
Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem na czerwono gdzie jest przedział zbiornika. Wody wlewam na pozycję 1, a po nagrzaniu silnika przybywa jej tam gdzie jest cyferka 2.

Dodatkowo coś się dymi spod puszki filtra powietrza. Dymienie jest bardziej intensywne gdy nie pracuje wentylator. Co widać na filmikach.
http://www.youtube.com/watch?v=8M6vALcf ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=lz2DfJdLJV4
2) Temperatura.
a) Po czym poznać że to autko się grzeje? Jaka jest prawidłowa temperatura nagrzanego silnika? Nie wiem czy mam zepsuty wskaźnik, ale dopiero po 15min jazdy wskazówka wstaje, i sobie stoi na 80*C, nie dochodzi nigdy do 90*C.
b) Jak często powinien włączać się wentylator?
3) Ciśnienie w oponach.
Jak widzicie jakiś mózg w przeszłości założył różne opony na przód i na tył.
Moje pytanie jest czy to wpływa jakoś na bezpieczeństwo i komfort? Oraz jak dobrać ciśnienie w oponach. Jakie powinno być z przodu, a jakie z tyłu?
4) Jaki najlepszy olej do takiego złoma?
5) Jak zmniejszyć spalanie? U mnie jest coś koło 10,12 litrów/100km w mieście.
6) Czy kolor spalin dla tego modelu to siwo-niebieski ? :scratch:
7) Jakieś inne porady, ewentualnie schemat budowy czy jakaś książka serwisowa (eksploatacyjna) czy instrukcja obsługi.

Z góry dzięki Wam za pomoc. :hello: