[6n2] Logo VW tył/przód

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
refiko
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Logo VW tył/przód

Post autor: refiko »

Witam wszystkich.

Chciałbym aby przedni jak i tylny znaczek "VW" w moim 6n2 był czarny matowy.
O ile przedni jest jedną całością razem z grillem i po prostu go odkręce to za tylny nie wiem jak się zabrać. Czy jest on przyklejony/ przykręcony?

Ponadto litrażu samochodu na tylnej klapie chciałbym się pozbyć całkowicie. Jak on jest przymocowany? klej i pod spodem płaska powierzchnia?

Zakładając, że już ściągnąłem oba loga to wystarczy, że je "zamatowie" i potem psikne czarną farbą?
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

emblematy na tylnej klapie oryginalnie są na tasmie dwustronnej piankowej, smialo je odkleisz pozniej wyczyscisz i porzepolerujesz miejsce w ktorym byly napisy
r
refiko
Raczkujący
Raczkujący

Zarówno znaczek "VW" jak i "1,4" są na takiej taśmie?
moje polo 2000r.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

tak w twoim polo czyli 6n2 z tyłu wszystkie emblematy są na tej tasmie, przerabialem to juz kilkakrotnie, w 6n jest to samo, a jesli chodzi o przedni emblemat w grillu to nie musisz demontować całego grilla, on siedzi na zatrzaskach a element "chromowany" mozna odpiąć od "podstawki" i lakierować śmiało bez potrzeby oklejania wszystkiego dookoła
r
refiko
Raczkujący
Raczkujący

Lakiernikiem nie jestem więc się zapytam czy nie powinienem przed lakierowaniem zmatowić powierzchni, potem dać jakiegoś podkładu i dopiero czarny mat?
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

refiko

wystarczy ze zmatowisz to papierem wodnym 1500 albo 2000, ja zawsze tak robie i nie mialem problemow ze slaba przyczepnoscia lakieru...

aha, pierwsza warstwa delikatnie zapyl poczekaj az wyschnie a pozniej naloz 2 kolejne cieniutkie wtedy idealnie pokryje
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

uwierz mi ze polakierowałem juz takich emblematów chyba z... 20 i wszystkie sie trzymały, jak dobrze zmatowisz i odtluscisz przed lakierownaiem to bedzie :oki:
r
refiko
Raczkujący
Raczkujący

Ok, wszystko jest już dla mnie jasne. Więc wypadałoby się brać do pracy.
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam, DD
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

[quote=""shaolin1""]Napisz do wojtasllb bo on kiedys pisał w Nocnych marach że robił znaczek na czarno z tego co pamiętam.[/quote]

była mowa o używaniu podkładu na plastik, z tym ze te znaczki sa tak jakby chromowanym plastikiem, jak sie na rogach za mocno zmatowi to wychodzi spod niego miedz. Ja zrobilem tak: papierkiem przejechałem z zewnatrz 1500 potem 2000 calosc wraz z tym szarym plastikiem wewnątrz, nie rozkładałem go na czesci bo sie raczej nie opłaca , nie miałem pod reka akurat benzyny ekstrakcyjnej i odtłuscilem go płynem do mycia silnika i dałem obeschnąć dobrze, potem kilka warstw czarnego matu akrylowego, jak zrobisz fale albo zaciek chcąc domalowac wnetrze znaczka wystarczy to zetrzeć papierkiem 2000 na gładko odtluscic i poprawic, jak narazie trzyma sie u mnie elegancko lakier :D

EDIT: ja tarłem swój jednak jeszcze papierami 240 600 i 800 ale tylko samą czołową część, bo była bardzo zniszczona od kamieni, jak twój znaczek jest w dobrym stanie to lepiej go zostaw i kup dodatkowy i go pomaluj, bedziesz mogł wrocić do serii w każdym momencie ;)
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gallus »

Ja natomiast poszukuję jakiejś fajnej nalepki w kształcie koła zamiast tylniego Logo VW. Może ktoś się orientuje gdzie coś takiego można posiąść :D.
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""gallus""]Ja natomiast poszukuję jakiejś fajnej nalepki w kształcie koła zamiast tylniego Logo VW. Może ktoś się orientuje gdzie coś takiego można posiąść :D.[/quote]
tutaj może coś dobierzesz http://odjazdowenaklejki.pl/index.php?m ... x&cPath=12
j
jarekWP16
Newbie
Newbie

Post autor: jarekWP16 »

He... podepnę się pod ten temat... chcę usunąć znaczek Polo classic z tylnej klapy tylko jest jeden problem...kiedyś zaczął się odklejać i poprzedni właściciel przykleił go na kropelce i boję się że jak go oderwe to lakier też odejdzie i tu moje pytanie czym w razie czegoś go spowrotem tak żeby nie było widać że był odklejany i przyklejany i z listwami na drzwiach zrobił to samo a też chce je usunąć
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

z tego co pamiętam na kropelkach i innych superglutach jest napisane żeby zmywać acetonem, zakup buteleczkę i spróbuj jakoś sprytnie bokiem tą kropelkę usunąć spod znaczka,skoro to tylko kawałek brzegiem odłaził, tylko pamiętaj i najpierw sprawdź na jakiejś malowanej powierzchni czy aceton nie USZKADZA lakieru jak np nitro.pozdro
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

również już kilka razy malowałem znaczek, zarówno przedni jak i tylny, co do tylnego to pół biedy, ale na przednim zawsze w końcu wyjdzie jakiś odprysk, i to najczęściej od uderzających kamieni...i nie ma na to rady, raz na jakiś czas malować, ewentualnie można też okleić znaczek czarną folią...wg mnie też dobry patent, i następnym razem chyba tak potraktuje znaczek i zobaczę jak to się sprawuje :grin:
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
k
kaminsky
Newbie
Newbie

Post autor: kaminsky »

Mam pytanie dotyczące emblematu z tyłu.
Czy ktoś próbował z tyłu dokleić go klejem (kropelką)?
Zauważyłem dziś, że się już ledwo trzyma, a boje się że taśma dwustronna
nie będzie zbyt mocna.
Pod znaczkiem jest jakby gumowa uszczelka, nie wiem czy te 2 elementy mozna łączyć
za pomocą kropelki ?
Pzdr!
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”