Problem z elektryka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Elbram
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Elbram »

Więc tak bezpiecznik to drugi dolny od strony komputera i silniczka wycieraczek. Ale są na nim również wycieraczki. Światełko nadal mi działało pomimo wyjętego bezpiecznika. Więc raczej nie są powiązane. z tego co czytalem w innych tematach to to ze spryskiem to może być manetka.
Kabelek od spryskiwaczy włazi w koszulke z kablem od miarki plynu hamulcowego i pod zbiorniczkiem wody obok serwa przechodzi do komory tam gdzie komp i bezpieczniki. Sprawdź czy nigdzie nie był łączony lub zachaczony. Jak cały jest to bym się dobrał do manetki.
A takie wogóle śmiszne pytanko to światło nie działa wcale??? czy tylko na czujniku drzwi??
Awatar użytkownika
NeVWille
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: NeVWille »

manetki podpinałem inne i tez nie działało, u mnie inaczej jest od spryskiwacza wchodzi bezposrednio w wiązke na podszybiu
a światelko jak narazie wcale a niedawno działało i światełko i spryskiwacz :/
Obrazek
Awatar użytkownika
Elbram
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

To ci zagadka... :eek:
Sprawdź czy napięcie dochodzi do manetki skoro sprawna. Będzie wiadomo czy ginie przed czy za manetką. Jak przed to zawsze możesz podmienić kabel na nowy i gdzieś go podpiąć do zasilania. Bezpieczniki sprawdzane wzrokowo czy miernikiem???
Może podstawka któregoś zaśniedziała??? Spróbuj prysnąć WD40 i je wzruszać wszystkie po kolei. Mi tak kiedyś kierunki padały.
Awatar użytkownika
NeVWille
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

wszystkie pokolei wyciagałem i zakładałem spowrotem do auta :/
hmm do manetek musi dochodzic prąd jak wycieraczki sie załaczaja (czasowe) to ta sama blaszka co od spryskiwacza
jedna blaszka uruchamia spryskiwacz i wycieraczki
Obrazek
Awatar użytkownika
Elbram
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote="NeVWille"]wszystkie pokolei wyciagałem i zakładałem spowrotem do auta :/
hmm do manetek musi dochodzic prąd jak wycieraczki sie załaczaja (czasowe) to ta sama blaszka co od spryskiwacza
jedna blaszka uruchamia spryskiwacz i wycieraczki
[/quote]

Skoro jest tak jak mówisz i zasilanie do manetki jest wspólne to miernik w dłoń i na zwarciówce / piszczyku przegwizdaj kabelki od manetki do silniczka. Bo wyjście z manetki i kable napewno mają osobne. Między manetką a spryskiwaczem nie ma bezpiecznika a bynajmniej nie powinno go być. więc to jedyne możliwe rozwiązanie że gdzieś kabelek się rozłączył. Daj znać jak dojdziesz z tym do ładu bo ciekaw jestem...
Awatar użytkownika
NeVWille
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

napewno dam ale najgorsze to że narazie brak czasu kazdy odemnie cos chce a ja na auto nie mam czasu a roboty mam tez troche ale napewno cos znajdze i sie pobawie ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
farmero91
Początkujący
Początkujący

Post autor: farmero91 »

tez podlacze sie co do tematu odnosnie lampki i spryskiwaczy, lampka dzialala az pewnego dnia kiedy wsiadalem do samochodu przestala swiecic, nie bede klamal przyczyny nawet nie szukalem bo nie mam pojecia jak sie tam zabrac, i odnosnie spryskiwaczy, to dzialaly i przestaly, prad do pompki dochodzi ale jest tak duzy ze pompka nie ma sily przepchnac plynu przez dysze, walczylem z tym ostatnio pompka jest jak najbardziej ok bo przy podlaczeniu na krotko bardzo ladnie dziala. do manetki jeszcze nie zagladalem. ma ktos jakis pomysl?
Obrazek
n
nawau
Newbie
Newbie

Post autor: nawau »

to ja się podepnę z moim problemem: mianowicie, przekręcam kluczyk, zero reakcji tylko dym spod deski i uruchamiają się wycieraczki, rozgrzebałem kabelki pod kierownicą, okazało się ze jeden z nich w trakcie przekręcania rozgrzewa się do czerwoności i topi izolacje i wszystko dookoła.. macie może jakiś pomysł gdzie tu szukać przyczyny?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”