to że samochód nie odpala jak powinien to już pisałem. wymieniłem przewody paliwowe na nowe i nic nie pomogło. wymieniłem cały zapłon, kable, świece, paluch, cewke i kopułke na nową, ale nic nie pomogło. a żeby było śmieszniej, to od początku lipca jeżdże po mechanikach i elektrykach i każdy mówi coś innego. a mianowicie problem jest taki: gdy samochód jest zimny, jedzie normalnie ma przyspieszenie i dynamike jazdy. ale jak tylko sie zagrzeje do 90, zaczynają dziać sie dziwne rzeczy - a więc szarpie tak mocno że idzie wypaść z fotela (na małych obrotach tzn 1500 do 3500) gdy tylko wejdzie powyżej 4000 obrotów to dostaje kopa jak na nitro i znów zaczyna szarpać i trząść całym autem. jak sie zredukuje bieg i da gaz do dechy do odcięcia zapłonu to przez najbliższy kilomert jedzie normalnie. i potem znów to samo. a jak sie zatrzyma na np. światłach to zgaśnie i ciężko nim wjechać pod górke na 2 biegu, albo ciężko uciec ze skrzyżowania. jak zaczyna szarpać a sie chce mu depnąć, nawet jak pod górke sie jedzie, to silnik robi Buuuuuuuuuu i obroty gwałtownie spadają do 0 ;/ prosze pomóżcie piszcie czy macie taki problem bo ja już niewiem co mam robić? wtryski paliwa są ok, pompa jest ok, ale niewiem co dalej. jakiś czujnik ( kolejny. . . ;/ ) pod podpięciu pod komputer nie ma błędów ;/
a z tym szarpaniem to nie jest tak że wydech ci sie przytyka?? u mnie jak katalizator się wysypał i stworzyła się kulka to zatykała rure i nie było silnych żeby auto jechało. Tylko jak to zbadać to nie wiem. mądrzejsi muszą się wypowiedzieć. Ot taki mój pomysł.
jeżeli masz przypchany tłumik to samochód nie będzie miał mocy.
sprawdź też ciśnienie na cylindrach, ale jeżeli wymieniałeś wszystko to nie mam pojecia,
odkręć świece i zobacz czy wszystkie są powypalane możliwe że chodzi na 2 garach.
sprawdź też podłączenie kabli zasilających do kopułki.
Pokazało mi na komputerze dzisiaj Błąd odpowietrzanie komory silnika . . . co to znaczy ?? a potencjometr nie mam pojęcia a pokazało by go na kompie ??
stawiam, że odma jest padnięta czyli odpowietrzenie skrzyni korbowej silnika
tu trochę znalezionej teorii: "Do prawidłowej pracy silnika potrzebne jest odpowietrzenie, które kieruje nagromadzone gazy z powrotem do cylindrów. Niedrożność odpowietrzenia pojawia się w odstojniku i usterka ta najczęściej występuje w wyeksploatowanych silnikach z powodu dużej ilości gazów przedmuchowych. Na gromadzenie się osadów wpływ ma także częstotliwość wymiany oleju i jego jakość"
kolego jak pisze kolega wyzej albo stawiam jeszcze na 2 opcje nie działa ci egr albo działa i sie zacina (działa jak zimny a zacina sie jak sie nagrzeje) lub sonda lambda ci sie wiesza bo juz stara jest.
Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!