[9n3] Światła do jazdy dziennej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Bez przesady, o ile niby 0.1 l -0.2/100 km?
One się palą osłabionym światłem.
To ile mają się zwracać inwestycje na LED-owe dzienne?
Badziewie chińskie na alledrogo kosztuje do 100 zł. Coś lepszego 100-200, 200+ markowe, nawet ponad 300 zł.
Raz na dwa lata mandat za nieprzełączenie z dziennych na mijania i tyle z oszczędności ;)

Edit: mój post stracił nieco sensu po edycji kolegi ale niech zostanie.
Mówię o fabrycznych światłach mijania zakodowanych na dzienne. Świecą się ze zmniejszoną mocą w stosunku do trybu normalnego. Do tego tą moc można regulować za pomoca VAGa. Co prawda jeszcze tego nie kombinowałem ale sobie chwalę te rozwiązanie. Odpalam i mam światełka. Co prawda nie można pozostać cichociemnym przy odpalonym silniku ale zbrodniczego procederu jeszcze nie uprawiam aby się gdzieś po krzakach ukrywać :)
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote=""jhosef""]mój post stracił nieco sensu po edycji kolegi[/quote]
zgadza się ;-)
[quote=""jhosef""]Mówię o fabrycznych światłach mijania zakodowanych na dzienne.[/quote]
Szczerze mówiąc słyszę pierwszy raz o takim rozwiązaniu :crazy:
[quote=""jhosef""]Świecą się ze zmniejszoną mocą w stosunku do trybu normalnego.[/quote]
Ok, w dzień może to i nie ma znaczenia, a w nocy?

Co do moich poszukiwań, świateł do jazdy dziennej w miejsce fabrycznych halogenów. W oryginale vw nic takiego nie ma co by pasowało w kratki. Natomiast jakieś zamienniki jak na razie nie znalazłem.
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

A w nocy przełączasz na światła - czyli włączasz włącznikiem i świecą z pełną mocą. Różnica jest w mocy świecenia i podświetlaniu deski. Co do tyłu to zależy jak są zakodowane. Ja mam tak, ze się świecą. To zależy od kraju. U nas nie muszą ale w Szwecji chyba tak.

Możesz kupić np : http://moto.allegro.pl/swiatla-led-drl- ... 40338.html ale drogo

http://moto.allegro.pl/dzienne-led-smd- ... 06489.html
http://moto.allegro.pl/swiatla-dzienne- ... 93198.html
http://moto.allegro.pl/skoda-fabia-octa ... 59486.html
nie wiem jaka tam ma być średnica
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""jhosef""]A w nocy przełączasz na światła - czyli włączasz włącznikiem i świecą z pełną mocą. Różnica jest w mocy świecenia i podświetlaniu deski. Co do tyłu to zależy jak są zakodowane. Ja mam tak, ze się świecą. To zależy od kraju. U nas nie muszą ale w Szwecji chyba tak.[/quote]
No ale z tym też jest zabawy, bo trzeba pewnie włącznik odpowiedni zastosować itd.
[quote=""jhosef""]Możesz kupić np : http://moto.allegro.pl/swiatla-led-drl- ... 40338.html ale drogo[/quote]
To na wstępie odpada bo nie mam halogenów więc dziury bym miał w kratkach. Cenę przemilczę.

[quote=""jhosef""]http://moto.allegro.pl/dzienne-led-smd- ... 06489.html
http://moto.allegro.pl/swiatla-dzienne- ... 93198.html[/quote]
Mocowania nie będą pasować więc trzeba by było coś kombinować.

[quote=""jhosef""]http://moto.allegro.pl/skoda-fabia-octa ... 59486.html[/quote]
Skoro pasuje do Fabii to może by i do 9N pasowało, trzeba by było po drążyć temat.

Raczej bym skupiał się w poszukiwaniach, na coś dedykowanego do 9N.
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

To raczej zależy od sterownika instalacji niż włącznika. Jutro rzucę numerem jaki mam.
Kodowanie z golfa mk5:
Aktywacja świateł dziennych

Wchodzimy w 09-Centr. Zesp. Elektr. następnie 07-kodowanie, wchodzimy na long coding czyli kodowanie długie , następnie w bajcie 0 zaznaczamy bit 3 albo 4 czyli światła do jazdy dziennej dla Skandynawii lub Ameryki Północnej, po wybraniu
tego czego chcemy wychodzimy klawiszem ESC i klikamy wykonaj.
Warto zaznaczyć, że światła w trybie Skandynawskim uruchamiają się po przekręceniu kluczyka a
światła Ameryka Północna po spuszczeniu ręcznego.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Czyli w zasadzie taką operację można też wykonać w 9N?
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Poszukam wymagań odnośnie aktywacji świateł dziennych. Jest na to szansa aby odpalić to u Ciebie. Podejrzewam, że główna sprawa leży po stronie bordnetz i jego możliwości. Dzisiaj sprawdzę numery i "bitowość" jaką mam u siebie.
S
Sigard
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Sigard »

Misiek powiem Ci ze to:

http://moto.allegro.pl/skoda-fabia-octa ... 59486.html

Wystawione przez jhosef na bank by pasowalo jesli wymiar to 90. Mocowania sa w prawidlowych miejscach a podlaczanie tego jest calkiem proste.

Sam wrzucilem sobie za niecale 200 ledy w halogeny ktore nie sa pasowane i po ustawieniu ich poprawnie przerwa jest niewielka po wew stronie i mam zamiar po prostu ja zaslepic u plastikarza albo samemu. Nie widac tego w zadnym wypadku dopoki nie wsadzisz glowy w halogen :P

549zl za pasowany komplet to dosc zaporowa cena musze przyznac. Jezeli te umra to moze wtedy zdecyduje sie na oryginalny komplet majac na tyle finansow. Jak bedziesz chcial zdjecia to niedlugo je wrzucam pod temat swojej 9n3'ki
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""Sigard""]
Wystawione przez jhosef na bank by pasowalo jesli wymiar to 90. Mocowania sa w prawidlowych miejscach a podlaczanie tego jest calkiem proste.[/quote]
Ciężko powiedzieć czy na 100% będą pasować, zobacz na mocowania w zderzaku 9n:
Obrazek
[quote=""Sigard""]Sam wrzucilem sobie za niecale 200 ledy w halogeny[/quote]
Masz jakieś namiary na te led-y? Link do allegro/sklepu?
[quote=""Sigard""]549zl za pasowany komplet to dosc zaporowa cena musze przyznac.[/quote]
Też tak myślę.
[quote=""Sigard""]zdecyduje sie na oryginalny komplet[/quote]
Nie ma nic w oryginale, jedynie możesz szukać czegoś dedykowanego.
[quote=""Sigard""] bedziesz chcial zdjecia to niedlugo je wrzucam pod temat swojej 9n3'ki[/quote]
Chętnie zobaczę :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Wczoraj grzebałem VAG-iem w sterowniku i nie mogłem znaleźć funkszon świateł dziennych. Muszę porozmawiać z kolegą z ASO. A szkoda bo wczoraj u niego byłem ale przed grzebaniem:)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witajcie
jhosef powiem Ci, że po tym jak napisałeś, że być może da się aktywować światła do jazdy dziennej poprzez VAGa, napaliłem się na to. :) Podłączyłem autko, wszedłem tam gdzie napisałeś, ale niestety otrzymałem chyba coś innego:
Obrazek

Chyba jest trochę inaczej... Nie wiesz co tutaj trzeba wpisać? Ja nic nie zmieniałem póki co, bo jeszcze bym coś popsuł :)
Jedno jest pewne. Da się zrobić, żeby mijania świeciły cały czas - gdy szukałem auta, testowałem Fabię sprowadzoną ze Szwecji. Ona miała mijania świecące na stałe. Fakt, że nam nie chodzi o normalne mijania, a światła do jazdy dziennej, ale być może jest taka możliwość. Wiemy już gdzie modzić, pytanie co wpisać.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Muszę porozumieć się z kolegą z ASO. W mk5 sprawa jest załatwiana przez kodowanie ale być może w polci jest nieco inaczej.
Może zamiast typowo software-wego załatwienia sprawy trzeba coś zmienić w hardware.
Tylko z drugiej strony jeśli jest już zainstalowany sterownik elektryki to po co kombinować z jakimś innym rozwiązaniem - patrząc od strony producenta - aby były światła dzienne. Bo zmiana w hardware to dodatkowe zróżnicowanie w częściach a czy jest sobie tak życie komplikować. Zwłaszcza jak wychodzą zmiany prawne odnośnie korzystania ze świateł itp.
Nie chce mu teraz gitary zawracać bo ma sporo pracy. Może dzisiaj wpadnę do niego.

Dla mnie takie rozwiązania załatwiają sprawę. Bo w światłach dziennych chodzi głównie o to aby się świeciły bez Twojej ingerencji aby mandatu nie dostać i być widocznym.
S
Sigard
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""misiek89""]Chętnie zobaczę :-D[/quote]

Zerknij na podpis w takim razie ;)

Apropo lamp - to mam je przez kumpla wiec musze sie zorientowac gdzie je dorwal. Jesli bylbys zainteresowany to moge Ci zalatwic komplet po prostu tych samych.
Te lampy co ja mam mialy z 4 stron mozliwosc montazu - wystarczylo tylko wyciac jeden zaczep bo byl zbedny i reszta pasowala idealnie do otworow zderzaka.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Hmmm dość ciekawie to wygląda ;)
Napisz tu lub na priva ile Cie to kosztowało :-D
W 9n3 i 9n mocowania w zderzaku tak samo wyglądają?
Obrazek
S
Sigard
Raczkujący
Raczkujący

Misiek lampy mi wyszly 190 i to byloby na tyle. Montowanie i podpiecie za friko ( robilem razem z kumplem :) )
Dolne kratki grilla wyszly mnie ledwo ponad 200 ale jak juz masz te na halogeny to spoko.

W 9n3 masz dwa zaczepy po wew i jeden na gorze - u Ciebie sa dwa po wew i jeden na dole. Dlatego tamte lampy maja 4 zeby w razie czego pasowac do jednego i drugiego modelu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”