[9n] Problem z ABS

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzysiek750
Newbie
Newbie

[9n] Problem z ABS

Post autor: krzysiek750 »

Witam.
Pojawił się problem z ABS. mianowicie na początku zaczęła co jakiś czas zapalać się kontrolka ABS. po podłączeniu do VAG wyszło nieprawidłowy sygnał czujnika lewy przód. Wymieniłem czujnik skasowałem błędy i po wyjechaniu z garażu ABS ponownie się zaświecił. Podłączyłem VAG i wyskoczył błąd o nr 00283 - sygnał prędkości kół ABS #1 (lewy przód zakres/działania - G47) Co może być przyczyną? czyżby uszkodzony przewód? Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="krzysiek750"]czyżby uszkodzony przewód?[/quote]
Możliwe że tak. sprawdź wiązkę. jest przyczepiona do amortyzatora. Możesz też przeczyścić pierścień przy piaście.
k
krzysiek750
Newbie
Newbie

Jak przeczyścić pierścień?

Opiszę może od czego się zaczęło.
Cała seria usterek zaczęła się od migających świec żarowych, następnie zaświeciła pompa paliwa, kolejną awaria jak wcześniej pisałem to ABS. Wczoraj co zauważyłem podczas jazdy to że licznik kilometrów pokazuje tylko połowę przejechanej trasy. Czy może przyczyną tych awarii jest uszkodzony czujnik stopu? Proszę o pomoc bo już sam nie wiem co się dzieje.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

A sprawdzałeś bezpieczniki od tych urządzeń które ostatnio miały awarię?? Czy masz VAG, żeby podłączyć autko i sprawdzić ABS? Czy wiesz jak to zrobić? Czujnik stopu tez może być swego rodzaju powodem. w końcu to ten sam układ hamulcowy. ale ja zbyt dobrze nie znam 9N więc poczekajmy aż się jeszcze ktoś wypowie.
k
krzysiek750
Newbie
Newbie

Ktoś ma jakiś pomysł?
K
Karpacz
Newbie
Newbie

Post autor: Karpacz »

Miałem ten sam problem i też lewy przód,wydałem dużo kasy i wreszcie trafiłem do mechanika z klasą i komputerem.Okazało się,że wadliwa okazała się wiązka i to przebiegająca w podszybiu. Po sprawdzeniu przewodów biegnących do pompy ABS i wymianie uszkodzonego przewodu pełnia szczęścia.
Pozdrawiam
k
krzysiek750
Newbie
Newbie

Opowiem do czego powoli udało się dojść.

Wszystkie przewody zostały zbadane na przejście są ok.
Pompa sprawdzona ok.

W końcu zauważyłem że łożysko z lewej strony jest jakby mniej nabite. Zostało dobite i licznik kilometrów zaczął dobrze wskazywać, ale nadal ABS wyłącza się po przejechaniu kilkunastu metrów czyżby jeszcze trzeba było dobić łożysko? (nadmienię że w ostatnim czasie miałem wymienianą piastę z łożyskiem) przez dwa tygodnie po wymianie było ok dopiero potem zaczęły dziać się cuda.

Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł??
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Dalej ten sam błąd?
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam.
a ja zadam może głupie pytanie, ale czy na pewno kupiłeś piastę z łożyskiem z tym właśnie pierścieniem od ABS? Problem występuje od tej wymiany, czy dopiero później się ujawnił? Bo ja też wymieniałem piastę z łożyskiem i właśnie zwracałem uwagę na to, żeby był pierścień. Mechanik mówił mi, że są też tańsze piasty bez pierścienia. Wtedy stary trzeba wybić- zdjąć ze starej piasty i założyć na nową. Podobno jest to możliwe. Nie ufam takiemu rozwiązaniu zatem kupiłem droższą FAGowską piastę i nie mam żadnego problemu.
Pozdrawiam.
s
simon155
Newbie
Newbie

Post autor: simon155 »

Witam, podpinam się pod temat mam problem z ABS oraz kontroli trakcji czyli ESP po podłączeniu pod kompa mam błąd "00526 Przełącznik świateł hamulców – niewłaściwy sygnał (f)" :banghead:. Czujnik został wymieniony na nowy ponieważ tamten stary padł bo światła wcale sie nie świeciły , i tez na starym był błąd ABS I ESP.Mechanik Powiedział ze to sterownik do wymiany ;/ i nie wiem czy wymmienic kolejny czujnik na nowy czy szukać sterownika? Może wie ktoś jak rozwiązać ten problem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”