[9N3] elektrohydrauliczny układ wspomagania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bezsenne
Newbie
Newbie

[9N3] elektrohydrauliczny układ wspomagania

Post autor: bezsenne »

Witam,
Polówką poruszam sie ledwie 4m-ce, a jej użytkowanie zmusza mnie do pogłebienia wiedzy na jej temat. Proszę o pomoc.
Dzisiaj podczas jazy włączyła się ikona "elektrohydrauliczny układ wspomagania". Przeczytałem wiele tematów na ten temat na tym forum, jednak nie rozwiały one moich wątpliwości (pewnie dlatego, że jestem laikiem).
W przypadku oleju silnikowego włączenie wywołane jest poziomem płynu. Co dokładnie powoduje włączenie się tego alarmu "elektrohydrauliczny układ wspomagania"?
Idąc dalej, zielony korek w moim samochodzie znajduje się pod akumulatorem. Czy wykręcając akumulator bez problemu będę mógł sprawdzić poziom cieczy?
Czy alarm może być spowodowany przebiciem kabla lub brakiem styku wtyczki (brakiem styku pinu wtyczki?) w układzie elektrycznym?

Dodam, że wspomaganie wyraźnie działa tzn jest ogromna róznica pomiedzy kręceniem kierownicą gdy silnik jest wyłączony a włączony.
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Nakrętka ma bagnet do pomiaru płynu ,jeśli jest niski poziom trzeba dolać.
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Ja radziłbym najpierw sprawdzić poziom płynu a dopiero potem szukacz przyczyny w elektronice :) w tym wypadku pomoże Ci podłączenie pod VAGa :)
b
bezsenne
Newbie
Newbie

Post autor: bezsenne »

póki co czasowe odłączenie akumulatora rozwiązało problem.
dlatego moje podejrzenia padły na czujnik ?"ułożenia kół"? który mógł oszaleć po wodowaniu w polskiej drodze.
dzieki za odpowiedź
Awatar użytkownika
beniowski
Newbie
Newbie

Post autor: beniowski »

Podepne sie troche pod temat. Mogłby mi ktos powiedziec jakie jest u mnie wspomaganie? Nigdzie tego znalezc nie moge. Chodzi mi o to czy mam zwykłe hydrauliczne czy elektrohydrauliczne...? Moje polo to 9N 2008 rok prod. 1.4 16V 59kW 80kM, kod silnika BUD.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2017, 16:54 przez beniowski, łącznie zmieniany 1 raz.
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Masz elektrohydrauliczne,pompa wraz ze zbiornikiem płynu znajduje się pod akumulatorem,widać ją po otwarciu maski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”