Dzwine stukanie z przodu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
arkadio
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Dzwine stukanie z przodu

Post autor: arkadio »

Witam.
Od jakiś dwóch tygodni czyli około 1-2 czerwca z przodu auta (głównie od strony kierowcy) słychać takie "trrrrrrt" (nie mam pojęcia do czego to porównać :) ).
Takie coś dzieje się od ok. 100 do 300m po skręcie kół (czyli za wszelkiej maści zakrętami, skrzyżowaniami lub po zawracaniu) obojętnie w którą stronę oraz jeśli prędkość jest większa niż ok. 70km. Poniżej tej prędkości nic nie słychać. Przeguby to na bank nie są bo wymieniłem i dalej jest to samo.
Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego z tym, ale odkąd kupiłem auto, czyli rok temu w lipcu to raz na kilka dni przy dużym skręcie kierownicy słychać stuknięcie. Coś tak jakby lekko przytrzymywało kierownicę (kierownicą w tedy kręci się normalnie, nie trzeba jakiegoś większego wysiłku, żeby ją obrócić dalej) i w tedy słychać to stuknięcie.

Taka dodatkowa informacja która może się przydać to to, że był robiony rozrząd (napinacz, pasek, pompa wody, olej+filtr, filtr paliwa, filtr powietrza oraz filtr pyłkowy) kilka dni wcześniej zanim pojawiło się to dziwne stukanie aczkolwiek wątpię,

Informacje odnośnie auta:
Polo 6n 98r.
Przebieg: 91000km
Silnik benzyna 1.4
Brak wspomagania kierownicy
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

A drążki kierownicze i końcówki wymieniałeś?? Poza tym, był już temat o stukach z przodu auta i to niejeden. Oprócz tego mogą to być zużyte silentblocki wahacza albo wybity sworzeń.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
arczyk17
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: arczyk17 »

gumy na wachaczach sprawdz ja mialem takie stuki tez na poczatku a szczegulnie jak zmienialem biegi
viewtopic.php?f=29&t=20117

VI ZLOT ŚLESIN 2011
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Pojedz na stacje diagnostyczna, tam gdzie robiles ostatni przeglad. Mi koles kiedys sprawdzil za darmo przod zawieszenia. A jesli nie za darmo, to kosztuje to 20 pln chyba i wiesz wszystko.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
s
smiglo2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: smiglo2000 »

też mam podobnie i mi mechanik powiedział (w co mi się nie chce wierzyć ale nie ja tu jestem specjalistą) że ma to cos wspólnego ze skrzynią biegów i napędem na przedią oś.... moze cos pomoże ;]
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

"trrrt" robi łożysko amortyzatora zapewne - mam teraz podobny efekt w służbowym sprinterze
a dźwięk puknięcia to łożysko bądź krzyżak w kolumnie kierowniczej albo (odpukać) maglownica.
Awatar użytkownika
arkadio
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: arkadio »

No cóż. Byłem na stacji diagnostycznej i gość mi powiedział, że to guma od wahacza poszła. Mam nadzieję, że to faktycznie będzie ta guma :) Pierwszy raz się spotykam z takim stukaniem na wahaczu. Za kilka dni się okaże jak wymienię te gumy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”