Witam mam problem w POLO 1.0 AER 50 KM ... otorz auto użytkuje mój tato .... pewnego razu powiedział ze zapala mu sie kontrolka oleju ale gaśnie wiec poszedłem sprawdzić odpalając auto kontrolka gasła ... wsiadłem przejechałem się i tocząc się z górki następie hamując kontrolka mygneła ale gasła ... sprawdzając olej był na 1/2 bagnetu wiec dolałem na 3/4 (olej jest MOBIL 10W40) i problem znikł .... po miesiącu czasu ojciec zajechał pod blok usłyszałem ze grajo zawory pojechałem do zaufanego i dobrego znajomego mechanika stwierdził że nie ma smarowania na wałku rozrządu .... wiec pompa do wymiany .... dzisiaj zabrałem auto aby wymienić szklanki 2 padły i pompę oleju ... zauważyłem że łańcuszek jest luźny powinien on mieć od 4-5mm luzu a on ma prawie 1,5cm może nawet 2 jest tak luźny ze aż wydziera na bloku rowek ... pytanie jest moje takie co zrobić
- wymienić pompę i łańcuszek na nowy ??
- wymienić pompę a łańcuszek naciągnąć ??
- wymienić sam łańcuszek bo jest rozciągnięty a pompa dobra tylko że jest luz i daje słabe ciśnienie ??
- najtańszym kosztem naciągnąć łańcuszek ??
może ktoś miał podobny przypadek ?? nie wiem co zrobić ... aby było dobrze orientowałem się nowa pompa 500 pln w intercars nie chce mi się tego rozbierać kolejny raz i chce zrobić raz a porządnie
pozdrawiam i z góry dzieki