[9n] Rozrząd 1,4 TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

z
zdzich353
Newbie
Newbie

Post autor: zdzich353 »

czesc polo mamiaki
chciałbym sie dowiedziec czy ktos z was sam wymieniał rozrzad w polo 1.2 2002 9n
kod silnika AWY 015 124
napiszcie na co zwracac uwage co sprawia problem itp
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 11:24 przez zdzich353, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

2002 to chyba 9n a nie 6n2? nie przypominam sobie 1,2 w 6n2, a i jak założysz temat w dziale 9n to nie zapomnij wpisać kodu silnika, bo chyba były 1,2 trzy i czterocylindrowe ale rozrzad taki sam.
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

Ja tylko wiem że jest tam łańcuch rozrządu, wujek ma ten silnik w fabii i strasznie narzeka :)
r
rondelek2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rondelek2000 »

Masz silnik 3 cylindrowy, zresztą jak wszystkie silniki 1.2 w Polo, gdzie jest w nich też wszystkich rzekomo bezobsługowy łancuch rozrządu. A to na ile bezobsługowy to się okaże. Problemem w tych silnikach (we wczesnych latach produkcji) jest to, że montowano za krótką łyżwe w rozrządzie i zdażają się przeskoki łańcucha, co wiąże się z dużymi problemami. Próbowałem zagadac w serwisie, żeby tego uniknąc, ale powiedzieli, że aby stwierdzic czy jest za krótka łyżwa to trzeba wjechac na serwis, co znowu wiąże się z $. Także jest to pewnego rodzaju "pat", bo jednocześnie chciałoby się uniknąc kosztownej naprawy, a jednocześnie szkoda kasy "jak wszystko jest w porządku". Na serwisie zalecają lac benzyne i jeździc. No i tu jest konflikt tragiczny.
"Pragnienie, motywacja i stawianie sobie celów..."
r
raf7
Początkujący
Początkujący

Post autor: raf7 »

Ze względu na to że mam nalatane 89557km nie wiem, czy już wymieniać rozrząd, czy nie. Przekopałem forum i w przypadku 6N2 1.4 wymiana jest po 90tysiącach a później po 60tysiącach, czy to samo tyczy się 9N?
W ogóle jakby ktoś miał rozpiskę co przy jakim przebiegu wymieniać/sprawdzić to proszę o podrzucenie. :D
Z
Zbyszek_Jot
Newbie
Newbie

Post autor: Zbyszek_Jot »

W 9N jest tak samo. W instrukcji piszą, że pierwsza wymiana po 90 tys lub 5-ciu latach. Nie zwlekaj z wymianą, bo jak szlag trafi pasek (a są dwa!), to czeka Cię spory wydatek na naprawę silnika.
Obrazek
r
raf7
Początkujący
Początkujący

Post autor: raf7 »

[quote=""Zbyszek_Jot""]W 9N jest tak samo. W instrukcji piszą, że pierwsza wymiana po 90 tys lub 5-ciu latach. Nie zwlekaj z wymianą, bo jak szlag trafi pasek (a są dwa!), to czeka Cię spory wydatek na naprawę silnika.[/quote]

Dzięki, póki co autem nie jeżdżę stoi i czeka do środy bo umówiłem się wtedy na wymianę rozrządu, płynu oleju i filtrów.
b
baki226
Newbie
Newbie

Post autor: baki226 »

Moje Polo na przejechane 99 000 km.Czeka mnie wymiana rozrządu.I tutaj moje pytanie,mianowicie wymieniać same paski czy razem z napinaczem i rolkami?
K
KoKo

Post autor: KoKo »

ja jak wymieniam to wszystko razem bo mechanik mi kiedyś mówił że powinno się wymieniać wszystko razem
m
michu
Początkujący
Początkujący

Post autor: michu »

wymieniaj rolki, napinacze, paski i pompa wody.
P.S
było już z 10 tematów o tym na forum, poszukaj a znajdziesz.
Awatar użytkownika
christopherek
Konkretnie zainteresowany

Post autor: christopherek »

też pytanie,a jak za 5tys km zacznie wyć rolka albo napinacz będzie kiepski już to co drugi raz bedziesz placil za wymiane??na tym sie nie oszczedza
UBEZPIECZENIA PZU AC OC NNW Pakiety 24h na dobę,kalkulacja składki od ręki,w Warszawie dojazd do klienta TANIO!! kontakt 506 906 706
b
baki226
Newbie
Newbie

Post autor: baki226 »

Dzięki za odpowiedz.Pytałem bo wyczytałem gdzieś że rolki wymienia się co drugą wymianę paska.
r
ralfbox
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ralfbox »

nie rolki a pompę wody co drugą wymianę sie wymienia
Obrazek
A
Arek_84
Newbie
Newbie

Post autor: Arek_84 »

[size=99px]Jak nazwa tematu wskazuje...tutaj pytamy o wszystkie zagadnienia związane z rozrządem (firmy, koszt, schematy, okresy wymiany, itp.) :)[/size]

Chciałbym wymienić rozrząd w Polo 1.4 tdi 2006.

Czy ktoś posiada schemat do wymiany rozrządy ww. modelu?

Jakieś wskazówki rady?

Będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
Marianoo

Post autor: Marianoo »

Wymieniales kiedys w jakims aucie rozrzad? Jesli nie to i nie zabieraj sie:)
Przydaly by Ci sie blokady mimo wszystko pod 1.4 na pdku;)
[size=12px][/size]
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”