czesc polo mamiaki
chciałbym sie dowiedziec czy ktos z was sam wymieniał rozrzad w polo 1.2 2002 9n
kod silnika AWY 015 124
napiszcie na co zwracac uwage co sprawia problem itp
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 11:24 przez zdzich353, łącznie zmieniany 1 raz.
2002 to chyba 9n a nie 6n2? nie przypominam sobie 1,2 w 6n2, a i jak założysz temat w dziale 9n to nie zapomnij wpisać kodu silnika, bo chyba były 1,2 trzy i czterocylindrowe ale rozrzad taki sam.
Masz silnik 3 cylindrowy, zresztą jak wszystkie silniki 1.2 w Polo, gdzie jest w nich też wszystkich rzekomo bezobsługowy łancuch rozrządu. A to na ile bezobsługowy to się okaże. Problemem w tych silnikach (we wczesnych latach produkcji) jest to, że montowano za krótką łyżwe w rozrządzie i zdażają się przeskoki łańcucha, co wiąże się z dużymi problemami. Próbowałem zagadac w serwisie, żeby tego uniknąc, ale powiedzieli, że aby stwierdzic czy jest za krótka łyżwa to trzeba wjechac na serwis, co znowu wiąże się z $. Także jest to pewnego rodzaju "pat", bo jednocześnie chciałoby się uniknąc kosztownej naprawy, a jednocześnie szkoda kasy "jak wszystko jest w porządku". Na serwisie zalecają lac benzyne i jeździc. No i tu jest konflikt tragiczny.
"Pragnienie, motywacja i stawianie sobie celów..."
Ze względu na to że mam nalatane 89557km nie wiem, czy już wymieniać rozrząd, czy nie. Przekopałem forum i w przypadku 6N2 1.4 wymiana jest po 90tysiącach a później po 60tysiącach, czy to samo tyczy się 9N?
W ogóle jakby ktoś miał rozpiskę co przy jakim przebiegu wymieniać/sprawdzić to proszę o podrzucenie.
W 9N jest tak samo. W instrukcji piszą, że pierwsza wymiana po 90 tys lub 5-ciu latach. Nie zwlekaj z wymianą, bo jak szlag trafi pasek (a są dwa!), to czeka Cię spory wydatek na naprawę silnika.
[quote=""Zbyszek_Jot""]W 9N jest tak samo. W instrukcji piszą, że pierwsza wymiana po 90 tys lub 5-ciu latach. Nie zwlekaj z wymianą, bo jak szlag trafi pasek (a są dwa!), to czeka Cię spory wydatek na naprawę silnika.[/quote]
Dzięki, póki co autem nie jeżdżę stoi i czeka do środy bo umówiłem się wtedy na wymianę rozrządu, płynu oleju i filtrów.
[size=99px]Jak nazwa tematu wskazuje...tutaj pytamy o wszystkie zagadnienia związane z rozrządem (firmy, koszt, schematy, okresy wymiany, itp.) [/size]
Chciałbym wymienić rozrząd w Polo 1.4 tdi 2006.
Czy ktoś posiada schemat do wymiany rozrządy ww. modelu?