Chciałbym przedstawić Wam problem/dziwne zachowanie zamka klapy bagażnika w moim aucie.
W roli wstępu, napiszę coś na temat wyposażenia mojego autka: Mam centralny zamek, ale sterowany tylko za pomocą kluczyka - nie mam pilota. Wersja Comfortline lub trendline - mam elektryczne szyby z przodu, klimę manualną, halogeny, welurową tapicerkę.
A teraz przechodząc do sedna: Zamek klapy ogólnie działa ok. Zatrzaskuje klapę, zamyka - blokuje, odblokowuje. Gdy jest zamknięty centralny zamek, mogę klapę otworzyć przekręcając kluczyk w zamku klapy o 90 stopni w lewo.
Jedyny problem jaki mnie gnębi, to sposób w jaki zamek otwiera klapę. Chodzi mi o moment gdy auto jest otwarte i chcę otworzyć klapę bagażnika pociągając normalnie za klamkę. Klapa się otwiera, jednak zamek jakoś tak dziwnie przeciąga - rzęzi. Właśnie o to mi chodzi, bo nie wiem czy tak powinno być. Dźwięk jest dość specyficzny, zatem go nagrałem.
Opiszę po kolei co słychać. Najpierw pociągam za klamkę - otwiera się zamek (ten dźwięk), potem zatrzaskuje zamek klapy, żeby po chwili ponownie pociągnąć klamkę i otworzyć zamek klapy (znowu ten dźwięk). Następnie jeszcze raz robię to samo. Dźwięk:
http://witek6935.wrzuta.pl/audio/1W9ADs ... vw_polo_9n
Czy Wy też tak macie? Tak powinno być?
Nurtuje mnie też inna sprawa, ściśle powiązana z zamkiem. Otóż, posiadam lampkę w bagażniku. Podobnie, jak wszystkie Polówki 9N powinienem też chyba mieć kontrolkę na blacie od otwartej klapy... Jednakże jak otworzę klapę, to zapala mi się lampka w bagażniku, natomiast kontrolka na blacie nie. Z tego co wiem, zarówno lampką jak i kontrolką steruje mikrostyk/krańcówka (zwał to jak zwał) w zamku klapy. Skoro lampka w bagażniku się zapala, to chyba jest z tą krańcówka wszystko ok... W takim razie dlaczego nie zapala się kontrolka na blacie? Spaliłaby się dioda?
Czy może ktoś mi podać, który pin w liczniku odpowiada właśnie za tę kontrolkę - chciałbym sprawdzić, czy pojawia się napięcie jak otworzę klapę... jakiś może link mile widziany.
Inną sprawą, albo i tą samą, jest fakt, że jak podłączę auto pod kompa, to autoscan VAG-COMa wywala mi jakiś błąd związany właśnie z zamkiem klapy:
Kod: Zaznacz cały
00896 - Trunk Lock Unit (F256)
27-10 - Implausible Signal - IntermittentPozdrawiam.