[9n] zamek klapy bagażnika, lampka, kontrolka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[9n] zamek klapy bagażnika, lampka, kontrolka

Post autor: Witek6935 »

Witam.
Chciałbym przedstawić Wam problem/dziwne zachowanie zamka klapy bagażnika w moim aucie.
W roli wstępu, napiszę coś na temat wyposażenia mojego autka: Mam centralny zamek, ale sterowany tylko za pomocą kluczyka - nie mam pilota. Wersja Comfortline lub trendline - mam elektryczne szyby z przodu, klimę manualną, halogeny, welurową tapicerkę.
A teraz przechodząc do sedna: Zamek klapy ogólnie działa ok. Zatrzaskuje klapę, zamyka - blokuje, odblokowuje. Gdy jest zamknięty centralny zamek, mogę klapę otworzyć przekręcając kluczyk w zamku klapy o 90 stopni w lewo.
Jedyny problem jaki mnie gnębi, to sposób w jaki zamek otwiera klapę. Chodzi mi o moment gdy auto jest otwarte i chcę otworzyć klapę bagażnika pociągając normalnie za klamkę. Klapa się otwiera, jednak zamek jakoś tak dziwnie przeciąga - rzęzi. Właśnie o to mi chodzi, bo nie wiem czy tak powinno być. Dźwięk jest dość specyficzny, zatem go nagrałem.
Opiszę po kolei co słychać. Najpierw pociągam za klamkę - otwiera się zamek (ten dźwięk), potem zatrzaskuje zamek klapy, żeby po chwili ponownie pociągnąć klamkę i otworzyć zamek klapy (znowu ten dźwięk). Następnie jeszcze raz robię to samo. Dźwięk:
http://witek6935.wrzuta.pl/audio/1W9ADs ... vw_polo_9n
Czy Wy też tak macie? Tak powinno być?

Nurtuje mnie też inna sprawa, ściśle powiązana z zamkiem. Otóż, posiadam lampkę w bagażniku. Podobnie, jak wszystkie Polówki 9N powinienem też chyba mieć kontrolkę na blacie od otwartej klapy... Jednakże jak otworzę klapę, to zapala mi się lampka w bagażniku, natomiast kontrolka na blacie nie. Z tego co wiem, zarówno lampką jak i kontrolką steruje mikrostyk/krańcówka (zwał to jak zwał) w zamku klapy. Skoro lampka w bagażniku się zapala, to chyba jest z tą krańcówka wszystko ok... W takim razie dlaczego nie zapala się kontrolka na blacie? Spaliłaby się dioda?
Czy może ktoś mi podać, który pin w liczniku odpowiada właśnie za tę kontrolkę - chciałbym sprawdzić, czy pojawia się napięcie jak otworzę klapę... jakiś może link mile widziany.

Inną sprawą, albo i tą samą, jest fakt, że jak podłączę auto pod kompa, to autoscan VAG-COMa wywala mi jakiś błąd związany właśnie z zamkiem klapy:

Kod: Zaznacz cały

00896 - Trunk Lock Unit (F256)
               27-10 - Implausible Signal - Intermittent
Czy ktoś z Was wie o co może chodzić? Dlaczego wywala błąd, dlaczego zamek rzęzi i dlaczego nie zapala się kontrolka?

Pozdrawiam.
a
alex
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: alex »

Heh, też mam taki dźwięk do kiedy mam to auto, ale u mnie trwa z 50% dłużej. Domyślam się, że tak nie powinno być.
Poza tym wszystko ziała.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

a jak u Ciebie wygląda sprawa z kontrolką na blacie? Zapala się? Bo zastanawiam się, czy błąd, ten dźwięk i brak kontrolki nie są w jakiś sposób ze sobą powiązane.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

co do dźwięku zamka to mam tak od nowości, czyli to standard jest.
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
a
alex
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Nie mam żadnych błędów, kontrolka na blacie zapala się przy otwartej klapie. Kiedyś chciałem tam zajrzeć ale spinki od tapicerki w klapie to jakaś porażka. Jakoś nie mam parcia żeby się za to zabrać.
r
rondelek2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rondelek2000 »

ten dźwięk wydaje siłownik z centralnego zamka z tylnej klapy, też tak mam. Pracuje normalnie. Ten dźwięk słychać jak bolec w siłowniku się chowa.
"Pragnienie, motywacja i stawianie sobie celów..."
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Ok, dziękuje bardzo za odpowiedzi jeśli chodzi o dźwięk. Nie mam co się martwić.

A co myślicie o błędzie i braku kontrolki na blacie przy jednoczesnym zapalaniu się lampki w bagażniku? Co może być powodem, przyczyną, co może być zepsute?

Pozdrawiam.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote="alex"] ale spinki od tapicerki w klapie to jakaś porażka.[/quote]
ściągnąć to pół biedy, ale założyć to już w ogóle :blush2:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
a
alex
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Witek6935
A co myślicie o błędzie i braku kontrolki na blacie przy jednoczesnym zapalaniu się lampki w bagażniku? Co może być powodem, przyczyną, co może być zepsute?
Sprawdził bym na twoim miejscu czy ta nieszczęsna wiązkę w klapie. Część kabli może być uszkodzona. Szczególnie ten dziwny błąd, skasuj go i sprawdź kiedy się pojawi.

misiek89
Kiedyś to ściągałem, część mocowań spinek była połamana przez poprzedniego właściciela, sam jedno naderwałem. Powinni dawać ściągacz do nich jak standardowe wyposażenie auta.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote="alex"]Szczególnie ten dziwny błąd, skasuj go i sprawdź kiedy się pojawi.
[/quote]

Kasowałem ten błąd. Pojawia się od razu po tym, jak otworzę klapę ciągnąc za klamkę.

Jak będę miał czas, rozbiorę tapicerkę klapy i się przyjrzę przewodom - przy okazji wymienię sobie dwie żaróweczki z dodatkowego stopu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”