[6R] drgania na pedale sprzęgła i drążku zmiany biegów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
ebuke81
Newbie
Newbie

[6R] drgania na pedale sprzęgła i drążku zmiany biegów

Post autor: ebuke81 »

Witam,

Mam silnik 1,2 TSI i zauważyłem, że w czasie jazdy (przy wciśniętym gazie), gdy delikatnie wcisnę pedał sprzęgła, to wyczuwalne są drgania, coś jak mrowienie, czy to normalne?
Biegi wchodzą normalnie, nic nie haczy.

Zauważyłem też, że na postoju, przy podwyższonych obrotach (np. 1000rpm), gdy drążek biegów z położenie neutralnego przesunie się do/od siebie to nie chodzi on bez oporu, tylko jakby przesuwał się po jakiejś zębatce. Bez gazu nie ma takiego efektu.

Jakie są wasze spostrzeżenia?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Castor Troy
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Castor Troy »

Cześć,

No ciekawe spostrzeżenia. Ja u siebie nic absolutnie takiego nie zauważyłem. Nie wiem co Ci radzić ale na Twoim miejscu niestety już umawiał bym się w serwisie. Daj znać, jeśli będziesz z tym w ASO, jaka jest diagnoza.
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046

:)
e
ebuke81
Newbie
Newbie

Post autor: ebuke81 »

[quote="Castor Troy"]Cześć,

No ciekawe spostrzeżenia. Ja u siebie nic absolutnie takiego nie zauważyłem. Nie wiem co Ci radzić ale na Twoim miejscu niestety już umawiał bym się w serwisie. Daj znać, jeśli będziesz z tym w ASO, jaka jest diagnoza.[/quote]

Diagnoza jest taka, że ten typ tak ma. Są to drgania silnika przenoszone na sprzęgło.
Fakt, po odpuszczeniu gazu, wibracje na sprzęgle znikają, ale i tak jest to nie przyjemne.
Zauważyłem to dopiero po 5kkm i wydaje mi się, że wcześniej tego nie było.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”